Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Ginekologija Nosečnost in obporodno obdobje priprava bradavic na dojenje?

priprava bradavic na dojenje?

Novembra bom rodila svoje prvo dete. Na dojenje gledam zelo pozitivno in si želim dojiti. Zadnji mesec me bradavice zelo srbijo. Predvidevam, da je to normalno. Ob drgnjenju se zelo stisnejo in nagubajo. (spominjajo me na rozine 🙂
Slišala sem, da je dobro, če si že med nosečnostjo bradavice pripraviš na dojenje in sicer tako, da si jih mažeš z oljem oz. kremo ter da si jih z brisačo učvrstuješ, da postanejo manj občutljive. Drugače zna menda stvar precej boleti.
Skratka rabim vaš nasvet kako in kaj!
Vsem en lep in sončen jesenski pozdrav!

Draga Maška,
čestitam k nosečnosti in sem vesela vašega pozitivnega pogleda na dojenje in vaše želje, da bi dojili. In hvala za jesenki pozdrav, prav danes sem nabrala nekaj divjih kostanjev na poti v službo in mi sedaj krasijo računalnik.

TAKOJ zamenjajte vire svojih informacij ali poiščite druge knjige! Nič se ne hecam! Res! Drgnjejnja bradavic in mazanja z oljem se že vrsto let sploh ne priporoča ampak celo zelo odsvetuje!

Bradavic torej NI POTREBNO utrjevati. Bradavice morajo biti mehke in voljne za usteca vašega dojenčka. Če so bradavice ranjene v času dojenja, je v 98% vzrok v NEPRAVILNEM pristavljanju in sesanju dojenčka. Nekateri ostali vzroki so lahko: pretesen modrček, prsne blazinice (ki so idealno gojišče za rast bakterij in gljivic), preveč umivanja z milom (zadostuje samo voda), razne kreme ki onemogočajo naravno sposobnost kože, da se vlaži in maže iz žlez, ki so temu namenjene na areoli,… Poleg tega se z drgnjenjem odstranjuje naravni zaščitni sloj, ki ga naredijo žleze na areoli in je koža potem še bolj izsušena in občutljiva. Bradavice torej pustite takšne, kakršne so. V zadnjih mesecih nosečnosti kakršnokoli utrjevanje sploh ni priporočljivo, saj z drgnjenjem bradavic (preko hormonov) stimulirate krčenje maternice in lahko pospešite prezgodnji porod.

Toplo vam priporočam knjigo Ksenije Šoster Olmer – Dojenje in materinstvo iz srca in veeeeeliko branja na tem forumu in forumu Starši-staršem.

Srečno!

Prijazen pozdrav! Karmen Mlinar, svetovalka za dojenje pri La Leche League International <http://www.dojenje.net>

Najlepša hvala za prijazne besede in nasvet. Sem v tem času tudi že porskala po forumu in našla še en vaš članek, ki je odgovor na moje vprašanje. Moram priznati, da sem do sedaj “študirala” literaturo predvsem o nosečnosti, zdaj bo pa čas, da začnem prebirati tudi o dojenju.
Še enkrat hvala!

Moja vprašanja prihajajo na forum z zamudo… no glavno, da pridejo. Še enkrat hvala za odgovor, imam pa še eno vprašanje in sicer zakaj me bradavice srbijo? Ko slečem modrček, ki je sicer dovolj velik, čutim pravo olajšanje. Je kriv material ali je to normalno za ta čas nosečnosti?

Maška,
to je moderiran forum in svoje vprašanje vidite šele, ko ga potrdim jaz – moderatorka. Strokovni forumi so moderirani, ostali pa ne. In na moderiranih forumih je včasih potrebno počakati na odgovor, ker nismo moderatorji vedno za računalniki 🙂 Pri meni je to ponavadi popoldan, zvečer in čez vikend, ko se posvetim svoji družini.

Zakaj vas srbijo bradavice? Lahko da zaradi hormonskih sprememb, ker je koža bolj občutljiva, lahko pa gre tudi za kakšno glivično vnetje (preverite pri zdravnici). Ali pa zaradi prejšnjega mazanja z oljem in drgnjenja? Poskusite nekaj časa uporabljati le bombažne nedrčke, ker je lahko koža bolj občutljiva tudi na sintetiko.

Prijazen pozdrav! Karmen Mlinar, svetovalka za dojenje pri La Leche League International <http://www.dojenje.net>

New Report

Close