Priprava bradavic?
Spoštovani!
Sem nova na forumu in pričakujem prvega otročička. Ta srečni dan bo decembra. Upam, da ne bom izpadla smešno ampak zbiram informacije o dojenju oziroma kaj in kako, da lažje steče.
Sprva se mi je to zdelo nekaj čisto samoumevnega. Po nekaj prebranih člankov, objav na tem forumu, se je pa v meni zasidral dvom, če bom lahko sploh dojila. A bom znala po porodu pravilno pristaviti otroka? Pa še toliko kritik sem slišala čez Lj. porodnišnico okoli pomoči pri dojenju, da sedaj res mrzlično berem vse okoli dojenja.
Me pa nekaj zanima. Mami mi je dejala, naj si po tuširanju bradavice narahlo podrgnem z brisačo, da si jih bom s tem utrdila za kasnejše dojenje. In tudi, ko si prsi mažem s kremo, naj se bradavic izognem, da jih ne bom preveč zmehčala. Je kaj res na tem? To namreč dosledno izvajam. Mi pa izredno paše, ko si zjutraj in zvečer ( ob tej vročini pa tudi čez dan) prsi tuširam z mrzlo vodo. Upam, da ne delam česa narobe.
Res bi rada dojila in ob tem nudila sebi predvsem pa otročku največje zadovoljstvo.
Hvala za odgovor. Želim vam uspešno delovanje še naprej in vas lepo pozdravljam.
Petra
Draga Petrca,
torej tudi ti kmalu dobrodošla v klubu skrbnih staršev! Nobeno vprašanje ni smešno ali neumno. Včasih sem si mislila, da je je neumen tisti, ki ne vpraša, ampak tudi to ne drži vedno, kajne… saj nekateri morda tudi ne upajo vprašati, pa zato tudi ni nujno, da so neumni. Ah, da ne bi spet filozofirala, pa pojdiva na vaša vprašanja…
Razumem vašo skrb, da skrbite že vnaprej, ali boste pri dojenju imeli težave ali ne. Večina mamic se ukvarja s podobnimi mislimi in seveda je prav, da ste z morebitnimi možnimi težavami že prej seznanjeni. Ni pa nujno, da vas bodo težave sploh doletele. Narava nas včasih preseneti in zato je dobro biti vsaj malce pripravljen.
Prav zaradi tega, ker se veliko bodočih mamic bolj ukvarja s trenutno nosečnostjo in porodom, na dojenje pa bolj malo pomislijo že vnaprej (“joj, kako je to še daleč, najprej moram roditi”), je lahko mati potem hudo presenečena in se ob morebitnih težavah ne znajde. Pa tudi dobro pripravljena mamica ima lahko težave. Ne boste verjeli, toda kot izkušena mama treh otrok in svetovalka za dojenje sem tudi sama imela nekaj težav pri začetku dojenja mojega zadnjega otroka, ko nas je presenetila komplikacija pri porodu in njegova zlatenica v prvih dnevih. A ker sem vedela točno zakaj se gre in kako jih bom prebrodila, je bilo mnogo mnogo lažje.
*** A bom znala po porodu pravilno pristaviti otroka?
* Skoraj nobena moderna mati v naši kulturi tega ne zna kar sam od sebe. Zagotovo! Zakaj je temu tako? Ker dojenja skorajda ne vidimo več, ne živimo v razširjenih družinah, generacija naših mater skorajda ni dojila in družine nimajo veliko otrok in se dojenja v praksi nimamo kje naučiti. Prav zato je dobro, da se pred porodom udeležite kakšnega od mesečnih srečanj LLLI v vaši bližini, da vidite, kako dojenje poteka v živo.
*** Pa še toliko kritik sem slišala čez Lj. porodnišnico okoli pomoči pri dojenju…
* Če imate srečo in boste naleteli na osebje, ki vam bo strpno in potrpežljivo odgovarjalo na vaša vprašanja in vam pomagalo pri pristavljanju, boste lažje začeli. Ker pa vsi niso tako dobro izobraženi o dojenju, imajo drugo delo ali enostavno nimajo pravega odnosa do dojenja, morda ne boste imeli sreče. Tudi v LJ porodnišnici se močno trudijo pri izobraževanju osebja o dojenju in zagotovo boste našli vsaj eno osebo, ki vam bo pomagala. Njej verjemite.
*** Mami mi je dejala, naj si po tuširanju bradavice narahlo podrgnem z brisačo, da si jih bom s tem utrdila za kasnejše dojenje. In tudi, ko si prsi mažem s kremo, naj se bradavic izognem, da jih ne bom preveč zmehčala. Je kaj res na tem?
* Bradavic NI POTREBNO utrjevati. Bradavice morajo biti mehke in voljne za usteca vašega dojenčka. Če so bradavice ranjene v času dojenja, je v 98% vzrok v NEPRAVILNEM pristavljanju in sesanju dojenčka. Nekateri ostali vzroki so lahko: pretesen modrček, prsne blazinice (ki so idealno gojišče za rast bakterij in gljivic), preveč umivanja z milom (zadostuje samo voda), razne kreme ki onemogočajo naravno sposobnost kože, da se vlaži in maže iz žlez, ki so temu namenjene na areoli,… Poleg tega se z drgnjenjem odstranjuje naravni zaščitni sloj, ki ga naredijo žleze na areoli in je koža potem še bolj izsušena in občutljiva. Bradavice torej pustite takšne, kakršne so. V zadnjih mesecih nosečnosti kakršnokoli utrjevanje sploh ni priporočljivo, saj z drgnjenjem bradavic (preko hormonov) stimulirate krčenje maternice in lahko pospešite prezgodnji porod. Če se bojite ranjenih bradavic, vam svetujem, da si prebertete moje prejšnje odgovore na to zelo pogosto vprašanje na tem forumu.
*** Mi pa izredno paše, ko si zjutraj in zvečer ( ob tej vročini pa tudi čez dan) prsi tuširam z mrzlo vodo. Upam, da ne delam česa narobe.
* Če vam paše, je v redu. Rast in razvoj mlečnih žlez, ki se dogaja med nosečnostjo z mrzlo vodo nikakor ne morete zavreti. In dojk s tem tudi ne “prehladite”.
Le pogumno, draga Petrca in upam, da vam ni prevroče!