Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Ginekologija ABC ginekologije in porodništva Primolut nor in nosečnost – posledice?

Primolut nor in nosečnost – posledice?

Spoštovani,

na vas se obračam z vprašanjem, kakšne posledice ima lahko Primolut nor pri plodu v zelo zgodnji nosečnosti? Ko sem ga jemala sem bila noseča 4-5 tednov, če sem prav izračunala. Ginekologinja mi ga je predpisala, ker bi morala M dobiti na dopustu, jemala sem ga 9 dni. Preden sem vzela prvo tabletko sem po nasvetu ginekologinje naredila 2 testa nosečnosti (Clearblue digitalni z indikatorjem tednov za zgodnje ugotavljanje nosečnosti), ki sta bila negativna (27. in 28. dan, cikluse imam dolge cca 31-33 dni). Ker je od prenehanja jemanja minilo že nekaj dni sem danes ponovno naredila test, ki je pozitiven. Šok; veselja in zaskrbljenosti! Otroček je zelo zaželen, zato me je res strah, da bi prišlo do SS ali morebitnih okvar pri plodu zaradi omenjenih tablet.

Hvala za odgovor.

 

Spoštovani,

odgovor žal ne bo tak, kot si ga morda želite v smislu, pričakujemo to in to ali pa, pozabite, nič ne bo narobe. Najbolj korekten odgovor bi bil z znanstvenega stališča: nimamo pojma. Ampak….
izkušnje kažejo, da v obdobju razvoja zarodka do vgnezditve + nekaj dni po tem (recimo nekje do izostanka perila) karkoli že nosečnica uporabi in ima potencialno škodljive učinke na zarodek, ta bodisi odmre ali pa trajnih posledic ni. To dejstvo poznamo že desetletja. Ker ste Primolut Nor jemali v času druge polovice ciklusa(to je v fazi potovanja zarodka od oploditvenega mesta do maternice) torej v resnici ne pričakujemo trajnih posledic na otroku, v kolikor zarodek preživi to, zgodnjo fazo obstoja.

mag. Stanko Pušenjak, dr. med., specialist ginekolog in porodničar; Lepo prosim uporabljajte iskalnik! Samoplačniški UZ pregledi v nosečnosti: GSM 051 321224 nuhalna svetlina, morfologija ploda, preverjanje plodove rasti in ocena stanja pri tvegani nosečnosti, merjenje pretokov skozi različne žile ploda in popkovino, merjenje materničnega vratu, posveti v nosečnosti, npr. o porodu pri medenični vstavi, dvojčkih.

New Report

Close