primerna kontracepcija
Pozdravljeni!
Stara sem 43 let in zaradi krvnega pritiska 145/90 mi nadomestna ginekologinja ni hotela več napisat recepta za Yasminelle, katere sem jemala med drugim tudi zaradi dobrega počutja (nisem imela PMS, zastajanja vode…). Vljudno vas prosim za nasvet, kakšno kontracepcijo ženske priporočate v takem primeru.
lep pozdrav,
Gabi
Pri takem pritisku je ginekologinja ravnala čisto pravilno in v interesu vašega zdravja. Dejstvo je, da kombinirane KT lahko zvišujejo pritisk, zato jih je treba ukiniti. Prav gotovo vam je ob tem tudi predstavila druge možnosti kontracepcije, ki so varne tudi ob povišanem pritisku. To je lahko katerakoli gestagenska kontracepcija: depo injekcija, maternični vložek Mirena ali klasičen bakreni, tabletke Cerazette ali pa kondomi. priporočam, da sami doma še spremljate pritisk in rezultate zabeležite ter se z nimi oglasite pri izbranem zdravniku, ki bo presodil ali potrebujete tudi zdravila za zniževanje pritiska.
Sem približno teh let, odpadejo tablete, maternični vložki, želela sem nekaj popolnoma “neškodljivega” in enostavnega. Nabavila sem si (sicer je drag) Lady Comp. To je majhen računalnik plodnih dni. Zjutraj si izmerim po jezikom temperaturo in to je to. Drugače sem pa slišala, da je fina tudi cervikalna kapica + Contragel, no to se mi ni zdelo več tako enostavno in brezskrbno kot Lady Comp, ki ga res priporočam za dame naših let.
Zasledila pa sem, da se bo v kratkem dobila malo cenejša varianta takega računalnika.
Pozdrave!
Cervikalna kapica ni ravno nek bavbav. Morebiti je moteče, da jo je treba pred spolnim odnosom namesntiti na maternični vrat in prekine spontano dogajanje?
Računalnik za plodne dni naj bi bil res kar drag, ceneje je lahko “ročno” vnašanje podatkov v obrazec. Sletna stran sympto.ch je namenjena naravnim metodam kontracepcije in tam je možno vnašati v obrazec vsa svoja opažanja sprememb v telesu tekom ciklusa. Pred uporabo preverite kako je z varovanjem osebnih podatkov!- tako daleč sama še nisem prišla.