PRIKRIVANJE SORODSTVA
Pozdravljeni,
kar takoj bom začela z opisom težave oziroma problema, ki me že dolgo žre: stara sem 35 let in s partnerjem se poznava 7 let, od tega 5 let živiva skupaj in imava 4in pol leta staro hčerko…do tu vse lepo in prav…ko spoznaš človeka s katerim se odločiš, da boš delil svoje življenje, je neizbežno da “v paketu” dobiš tudi njegovo sorodstvo in vse kar spada zraven…no in tu se najina zgodba malce zatakne…Partnerjevi starši so se pred približno 12 leti ločili…takrat sta bila z bratom že odrasla ampak logično je da je vsaka ločitev boleča neglede na starost…oče je zapustil mamo in se odselil k drugi ženski…mati je bila takrat hudo bolana…oče ji je kljub temu ponudil oporo ampak jo je (mislim da razumljivo) odklonila…ko sva se spoznala mi je to zgodbo povedal in tudi povedal, da je mami obljubil, da ne bo imel več stikov z očetom????!!!!! ma halooooo….no pa se je rodila najina princeska…in tu seveda še večji šok…in to kar me zelo boli…hčerka ne sme imeti nikaršnih stikov z lastnim dedkom oziroma če se srečamo (obljubo je namreč prelomil in oče je prišel k nama v hišo) govorimo o nekem gospodu o nekem moškem ki ji prinese darila ipd…maaaaaaaaaaaaa haaaaaaaaaaaaaaaalooooooooooooooo…jaz tega ne zmorem več trpet…če začnem pogovor je ogenj v strehi…začne se prepir med nama ker ne želi da bi mati izvedela ipd. in tako se prekriva dedka…hčerka še ni vprašala direktno…ampak komaj čakam da bo…
zanima me kaj lahko naredim…kaj mi svetujete…ali obstaja kakšna pravna pot? ali je to kršenje otrokovih pravic??? ali lahko prevzamem odgovornost in jaz razkrivjem situacijo (kar bo pomenilo huda trenja v družini)? polna sem vprašanj in iščem rešitev…
hvala za nasvete
“Pozdravljeni,
stara sem 35 let in živim v izvenzakonski skupnosti že 7 let…pred 4 leti in pol se nama je rodila hčerka, skupaj živiva 5 let… Kot v vsaki zvezi se s partnerjem nekako v paketu dobi tudi njegovo primarno družino, in njene posebnosti…Partner prihaja iz družine kjer sta starša ločena (cca12let), oče je zapustil mamo, takrat sta bila oba z bratom že odrasla…zakaj se je to zgodilo, kakšne dejanske razloge sta imela starša za ločitev so meni v bistvu neznani, saj že dolga leta poslušam le eno plat in sicer s strani tašče, ki razumljivo , svojega bivšega moža blati…ampak to je vse za razumet in se mene osebno naj ne bi toliko dotikalo vse do……do tega dejstva, da moramo prikrivati obstoj dedka najini hčerki…že od rojstva na željo njegove matere (mene ni nikoli nihče vprašal kaj si o tej sitaciji mislim in če imam pri tem besedo) naj ne bi bivši mož imel stike z najino družino torej naj ga jaz v bistvu ne bi smela poznat in še najbolj pa ga ne sme videt najina hčerka, ki še dandanes ne ve da obstaja še en dedek…povedati moram še to, da je dedek v bistvu pri nas doma že večkrat bil vendar tako, da seveda bivša žena ni vedela ničesar torej je sin, moj parntner to prikrival…sam pove, da ji je to takrat obljubil in da so bile njene reakcije ob ločitvi zelo hude in drastične in po moje se tega boji…hčerka pa je oropana nečesa esencialnega in meni se zaradi tega že trga…če začnem pogovor o tej temi s parnerjem mi odvrne da se mene to ne tiče…ma haaaalooo …kako se me ne tiče???? kaj naj prikrivamo otroku do onemoglosti obstoj dedka ki ga je v bistvu že nekajkrat videla (prinesel ji je darila za roj.dneve in novo leto ipd) ampak se ga ni poimenovalo ne kot dedek ne po njegovem imenu temveč samo “stric”…da le ne bi prišlo na ušesa babice…meni se že trže od te “groooozotne” situacije…ne zdržim več tega hlinjenja tega sprenevedanja, tega prikrivanja ki nima nobenega smisla in gre na škodo moje hčerke…če začnem pogovor o tem je ogenj v hiši…s partnerjem sva bila pred pol leta na robu razhajanja zaradi prevelikega vmešavanje njegove matere in njegove nesposobnosti usklajevanja obeh odnosov: mati sin, mož-žena…postavlja se na njeno stran, kot da bi jo moral pred nečim obvarovati in nikoli se na njen račun ne sme nič povedati…sama sem z njo dokaj nekompatibilna in sem se od nje oddaljila…zame so to nenormalne situacije, ki jih skušam razumeti ampak kljub vsej dobri volji ne uspem…to me zelo žalosti in obenem skrbi…ali se s tem krši hčerkine pravice? ali je to mogoče argumentirati s pravnimi sredstvi? zavedam se da ko bom ponovno ugriznila v to prekislo jabolko bova spet na bojni nogi…
hvala za odgovore
lep pozdrav”
[hr]
Spoštovana LAMU,
v tej krivični situaciji je res težko vzdržati! Kar opisujete je grozno in nespoštljivo do hčere, do vas in do moža. Veliko je čutiti strahu, nemoči, prezira in še in še…
Seveda imate ne samo pravico, temveč odgovornost, da posežete v situacijo in postavite jasne razmejitve: vi ste mati otroku in bi bila soodgovorna za krivico, ki bi se še dalje delala hčeri v odnosu do dedka, do katerega ima vso pravico.
Zahteva otrokovega očeta bi bila upravičena le, v kolikor bi bila oseba (dedek) tako ali drugače nasilna in nevarna družini. Popolnoma jasno pa je, da se v starševske odločitve ne sme in ne more vmešavati nihče – ne tašča, ne tast, kdorkoli. Ti odnosi so sveti zase. In to moramo vsi spoštovati in častiti.
Iz opisa je videti, da se vaš partner še ni postavil »na lastne noge« in ločil od primarne družine in njenih zavezujočih odnosov – zdi se, kakor da je to zanj še prevelik izziv; postaviti se zase in razčistiti odnos do obeh – očeta in mame; prestrašen se prvega sramuje, za nesrečno mamo pa je koalicijski čustveni partner v stiski – in to je njena zloraba sina, ki najbrž traja že lep čas.
Zato če z iskrenim in strateško usmerjenim pogovorom s partnerjem ne gre doseči skupni projekt, ki cilja na otrokovo in družinsko zaščito, potem boste to morala prevzeti nase. Namreč ravno vaš partner bi se tukaj moral izkazati za nekoga, ki bo, če ne drugega, šel do očeta in se z njim pogovoril kar ga muči »po moško«, mami pa sporočil, da ima dovolj odvisnosti od njene stiske, ki bi jo morala, bolezni navkljub, razreševati v odraslem partnerskem odnosu že veliko prej.
S samozaupanjem pokažite svoje nezadovoljstvo in razočaranje nad vsem tem in potegnite odločitve, ki bodo šel v prid zdravim in razmejenim odnosom v družini. Zaupajte si. Srečno.
Morda pa vas utegnejo zanimati še ti odgovori:
http://med.over.net/forum5/read.php?140,5254131,5267336#msg-5267336
http://med.over.net/forum5/read.php?140,5704927,5732500#msg-5732500
Želim vam miru, odločnosti ter partnerjevega sodelovanja!