PRIJATELJ ALKOHOLIK
Pozdravljeni,
Imam prijatelja ki se že celo življenje bori z odvisnostjo. Pred dvajsetimi leti se je bojeval z odvisnostjo od mamil. Nato se je spravil k sebi, preprodil krizo, se zaposlil, si ustvaril družino. Leto dni nazaj ga je zapustila žena (vzrok? po njegovih pričanjih da je bil drugi vpleten- po njenih da je prisoten alkohol). Ostal je sam, brez službe (volontersko je opravljal dela v bolnišnici), v najetem stanovanju. S starši ima stik samo z mamo, ki pa živi na drugem koncu Slovenije. Z očetom nimata stikov že od njegovega 17 leta (vzrok alkoholizem očeta), kjlub temu, da oče in mama živita skupaj.Ima sestro ki živi v LJ in imata le občasno stike. Jaz sem njegova prijateljica iz otroštva, v stikih sva bila bolj bo telefonu in kakšnih 2 do 3 obiskih na leto, ker jaz živim z svojo družino precej daleč. Ko sta se z ženo razšla (v zakonu sta se jima rodila dva otroka- zdaj sta stara 5 in 8 let), je poskušal storiti samomor. Zaužil je tablete in alkohol. Takrat so ga rešili. Nato je bil 2 tedna hospitaliziran v bolnišnici in po zaključenem zdr.v bolnišnici odpuščen domov z antidepresivi. V pol leta se je nekako nato spet sestavil skupaj, vsaj delovalo je tako, kar sva bila v stikih, mu je nekako zalaufalo naprej. Pred 2 meseci pa spet ista pesem, ko sem ga dobila na telefon se mu je zapletalo, eno in isto vprašanje mi je ponavljal večkrat, kot da je v transu. Kaj je počel? Antidepresive mešal z alkoholom. Poklicala sem njegovo ženo (sta v ločitvenem postopku), vendar mi ona ni hotela kaj dosti razlagati, samo to da ga zadnje čase spet pije, in da mu je prepovedala stik z otroki. Ker ga nato po vsakodnevnih klicih nisem mogla več priklicati na telefon, sem prejela njegovo sporočilo, da mu žena ne dovoli stika, ker ga obtožuje da spet pije, kar pa ni res in da ga to ubija. Ker ga nisem mogla priklicati na telefon, sem poslala sporočilo ženi, če mi lahko pove kaj se dogaja, in mi ji po dveh dnevih sporočila, da so ga hospitalizirali v bolnišnici Vojnik, da je bil v zelo slabem psihičnem in fizičnem stanju, in da bo tam ostal na zdravljenju 3 mesece od zasvojenosti z alkoholom in tabletami.
Ali mi lahko svetujete kako mu lahko pomagam? Ali dovoljujejo v bolnišnici stike, sodelovanje prijateljev in ne samo svojcev? A se ga lahko obišče? Kako mu stati ob strani vnaprej, ko bo zdravljenje končano,kljub najini razdalji? Rada bi mu pomagala pa nevem kako ? Vem pa, da bo težko, ni imel lepega otroštva, še manj mladosti, zdaj pri svojih tako rekoč 50 letih, brez družine, brez službe, brez žene in otrok, potreben roke pomoči in sočutja, potreben močne volje za naprej….
Hvala za vaše odgovore.
Danes sem prvič oddal živila na mestu za Karitas. Ker se me je dotaknila zgodba otrok, kjer so starši brez dohodkov. Ma benti, take težko poslušam.
Če se navežem na tebe, sam sem alkoholik, ob taki prijateljici, kot si ti njemu, ne vem, če bi nehal piti prej, kot takrat, ko je stikalo v moji glavi naredilo klik. Vidiš, slišiš, čutiš.
Nobenega ne moreš prisiliti da je samaritan, nobenemu ne moreš preprečiti uživanje opojnih substanc.
Lahko se postaviš na glavo. Le ko se bo on odločil, da prekine dotok držljajev v kri, takrat bo konec pitja.
Haj ” Salander ” !
Ne morem verjeti , da sam sebe imenuješ pijanec, saj si lani še pisal o odvajanju od te preklete in nevarne razvade. Dragi ” Salander ” prosim te, napiši nekaj več o tem kaj se s teboj dogaja. Vzel sem te za zgled in sedaj me nekaj časa ni bilo na forumu, tako, da nisem na tekočem. LP. Miško.