pridobljena okvara ploda s cepivom?
Lepo pozdravljeni!
Se opravičujem, ker morda tole vprašanje ne spada ravno sem (ne gre za genetsko bolezen), pa vendar se mi zdi, da bi vi znali o tem kaj povedat:).
Imam dve vprašanji in zelo bi bila hvaležna za čim natančnejši odg.!
1.) Ali 2. doza cepljenja proti hepatitisu B (rekombinantna vakcina HBsAg – virusna beljakovina) ravno v času zanositve lahko kakorkoli ogrozi plod? Mislim predvsem na možne škodljive posledice močno aktiviranega imunskega sistema po prejemu 2. doze – samo cepivo baje ni nevarno?
2.) Ali je res, da v prvih 2-3 tednih nosečnosti kakršnekoli škodljivosti kvečjemu povzročijo odmrtje ploda, ne pa trajnih okvar (t.i. “zakon vse ali nič”) in če res, zakaj?
Najlepša hvala za odg. in lep dan želim!
Spoštovani,
aktiviran imunski sistem zanositvi ne škodi.
Imunoglobilne nekateri celo uporabljajo za preprečevanje spontanih slavov.
V obdobju od zanositve (dan 0 zarodka ) do starosti 15. dneva , ko prične z zgodnjo implantacijo v maternično sluznico je zarodek sposoben popolne regeneracije celic, če le ni poškodovanih preveliko število celic. V slednjem primeru propade. Zato to obdobje imenujejo vse ali nič.
LP
Pozdravljeni
Leta 2005 je uprabnica Vasja spraševala, če 2. doza cepljenja proti hepatitisu B (rekombinantna vakcina HBsAg – virusna beljakovina) ravno v času zanositve lahko kakorkoli ogrozi plod? Odgovorili ste ji, da aktiviran imunski sistem zanositvi ne škodi.
Želela bi se samo prepričati ali sem prav razumela odgovor. Sama namreč načrtujem poročno potovanje na Tajsko in Kambodžo, kjer je priporočljivo cepljenje za hepatitis A. Rada bi se prepričala, če bi med potovanjem slučajno zanosila, da cepivo ne bo škodilo plodu.
Najlepša hvala vnaprej za odgovor.
Lep pozdrav
Jela