Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Pediatrija Pediatrija Pridobivanje teže

Pridobivanje teže

Pozdravljeni.

Z mojo 9mesecno puncko imamo “tezavo” s pridobivanjem njene teze. Rojena je bila s 3310g in imela je 51cm. Do 4.meseca je bila polno dojena, potem sem ji mesec in pol zaradi pritiska pediatrinje da premalo pridobiva, zacela vsak vecer dajat flaso z AM katere pa ni pojedla vec kot 40-60ml. Okrog 5.5meseca smo zacele z gosto hrano, pri kateri ima tut bolj majhne obroke, ima pa vec obrokov na dan tako da pomoje zauzije cist dovolj v enem dnevu, se vedno pa ima 2-3 podoje na dan.

Puncka je aktiva od sekunde ko se zbudi do minute preden zaspi, res je cel dan v pogonu, trenutno je stara 9mescov in se ze aktivno postavlja na noge in hodi ob opori (kavcu, vratih, stopnicah). Bolna je bila do zdej samo 3 dni pa se to blazji prehlad. Tako da mislim da ji res nic ne manjka. Pediatrinja pa konstantno ponavlja da pridobiva premalo in naju narocuje na dodatna tehtanja. Na zadnji posvetovalnici nama je svetovala da zauzije vec predelane hrane da se bo bolj redila.

Spodaj imate napisano tezo in velikost po mesecih in bi vas prosila se za vase mnenje, kaksno se vam zdi pridobivanje teze

[  ] 1. mesec
Teža: 3740g
Višina: 52cm

[  ] 2. mesec
Teža: 3210g
Višina: 55.5cm

[  ] 3. mesec
Teža: 4715g
Višina: 57.5cm

[  ] 4. mesec
Teža: 5260g
Višina: 62cm

[  ] 5. mesec
Teža: 5750g
Višina: 64cm

[  ] 6. mesec
Teža: 6060g
Višina: 65cm

[  ] 7. mesec
Teža: 6320g
Višina: 66cm

[  ] 8. mesec
Teža: 6700g
Višina: 67cm

[  ] 9. mesec
Teža: 6750g
Višina: 68cm

 

Ce mogoce res pridobiva premalo vas prosim za kaksen dodaten nasvet kako se lotiti rejenja. Naj omenim da sva tudi midva s partnerjem bolj “suhe” postave, v prvi razred sva sla s 16, 17 kg, tako da mislim da od svoje hci tut ne morem pricakovat da bo imela zdajle 10kg.

Hvala ce boste odgovorili.

 

 

Predvidevam, da teža v 2.mesecu starosti ni bila 500 g pod težo pri 1. mesecu?
Če težo prenesem v krivulje rasti, je dekličina rastna krivulja teže stalno v padajočem trndu, od dobre 50.percentile pri ro0jstvu je do 6. meseca upočasnjila na 5. oz. 10.percentilo, po tem mesecu pa je pridobivanje na teži padlo pod pričakovena percentile za to starost in je njena teža prenizka.

Skrb pediatrinje jemljem kot strokovno. Svetujem energetsko gostenje obrokov (maščobe, ogljikovi hidrati), saj dolgotrajna slabša hranjenost pomeni tudi manj gradbenih snovi za pravilno rast in razvoj.

Lp (še vedno) Tanč; Pediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet. In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ISKALNIK JE ZAKON!!!

Pozdravljeni.

Hvala za odgovor.

Ja sem se zmotila. Porodna teza je bila 3310g, odpustna pa 3090g, pri enem mesecu je imela 3740g in pri drugem 4210g (sem narobe prepisala iz papirja). Trenutno v razvoju pomoje ne zaostaja, ce jo primerjam z njenimi vrstniki s katerimi se druzimo, je vsaj 2 meseca pred njimi…

 

S cim bi jo bilo potem potrebno hranit da bi se zredila, in da je se vedno zdravo? Namrec, jé tudi ne vsega, je ocitno bolj zbircne sorte (menda so imeli z mano v otrostvu enake tezave)…ponudim ji vse kar si zamislim, na njej pa je ali bo jedla ali ne, prisilim jo tesko ker se ji bo zamerilo se to kar pojé… je pac tak karakter. Ze od rojstva pa ne pojé kolicinsko veliko. Sem se zelo trudila da bi vec jedla, ampk vec kot toliko kolikor sm spravila v njo, ni slo.

Mogoce pa tici problem kje drugje in nevem kako raziskat to zadevo, pediatrinja omenja samo premajhno kilazo, dejanskih resitev pa ne isce…jo mogoce lahko zaprosim za kaksne nadaljne raziskave in kaksne?

Hvala za razumevanje

Lp.

Vedno najprej iščemo najpogostejše vzroke in premajhen vnos, ki ga opisujete in morda izbirčnost, sta dovolj pomembna vzroka, da drugih ne iščemo. Sploh ob odsotnosti znakov, ki bi kazali na kronično bolezen.

V tej starosti preidete na družćinsko prilagojeno hrano, običajno otroci raje jedo našo kot svojo, posebej pripravljeno hrano. V količino, ki jo bo zagotovo otrok pojedel, dodajamo olja/maslo (torej maščobe), ogljikove hidrate, vsekakor meso.

Lp (še vedno) Tanč; Pediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet. In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ISKALNIK JE ZAKON!!!

New Report

Close