Pri 45
Spoštovani,
stara sem 45, pred pol leta sem odstranila Mireno, ki sem jo imela dobra štiri leta. Moram povedat, da je z Mireno izzvenelo kar nekaj težav (migrene, razdražljivost). Vsa štiri leta sem bila brez menstruacije, po odstranitvi pa redno na 29 dni. Odločam se, da bi se sedaj, po pol leta pavze poslužila navadnega obročka Flexi T 300. Kaj svetujete “pri teh letih”? Kako pogosti in kakšni so stranski učinki pri navadnem obročku?
Hvala, lp
Spoštovana,
če vam Mirena ustreza, potem bi jo lahko znova uporabili. Ne vem, zakaj ste jo predčasno odstranili. Od vshe gestagenskih kontracepcijskih metod (mini pilula, injekcija, vsadek, maternični vložek) ima Mirena še najmanj neželenih učinkov. Če ne želite več hormonske kontracepcije, potem se zdi bakerni maternični vložek dobra izbira. Ali pa kondomi.
Flexi T deluje na osnovi oddajanja bakrovih ionov v okolico, ti pa uničujoče delujejo na spermije. V primeru, da kak spermij kljub toksičnosti preživi in pride do oploditve, pa pride do odmrtja zarodka še predno se lahko vgnezdi. Flexi namreč ne vpliva ovulacijo, ampak povzroča neke vrste “mini splav”, saj njegova prisotnost v maternici povzroča konstantno draženje in minimalno lokalno vnetje endometrija in tako učinkovito prepreči vgnezditev. Ker je sluznica dražena, je običajno bolj debela, takšna pa pogosteje in bolj močno krvavi, zato lahko pričakujete močnejše in podaljšane menstruacije, vsaj v prvih nekaj mesecih uporabe. Flexi-T ne vpliva na zgostitev sluzi materničnega vratu (v nasprotju z Mireno) in zato tudi ne ščiti pred širjenjem bakterij iz nožnice v maternico, zato so pri vseh bakrenih vložkih pogostejša vnetja rodil.
Matjaž