Najdi forum

Pozdravljeni,

S partnerjem sva sla narazen 3 leta nazaj. Skupaj imava 5 letno hcerko. Tezava nastane pri prezivnini.
Moji mesecni dohodki so cca 1300 eur. Moj novi partner ima priblizno isto placo. Sedaj ko se nama je pridruzil nov otrok pa sem obupana, ker nevem kako naj pridemo iz meseca v mesec. Bivsi partner, kateri prezivi s hcerko priblizno le 12 dni na mesec, mi noce pomagati s placilom vrtca. Na mesec mi placuje zgolj 210 eur prezivnine. Otroka zelim letos prvic vpisati v vrtec, vendar si enostavno ne morem privosciti tega dodatnega stroska brez njegove pomoci. Po locitvi sem kupila 4 sobno stanovanje in ga v celoti takoj odplacala. Hcerki kupujem obleke iz druge roke, tako da kaj prihranim. Ampak vseeno, mesecni stroski so se sedaj zelo povecali od kar imam drugega otroka in enostavno s partnerjem ne prideva skozi mesec. Veckrat sem ze prosila partnerja ce lahko poleg 210 eur placuje se nekaj denarja, da lahko vkljucim otroka v vrtec, pa se ne strinja. Predlagal je tudi da urediva deljeno skrbnistvo za otroka, ce sem v financni stiski, vendar se s tem predlogom ne strinjam, ker to pomeni, da z njegove strani ne bom prejela nobene financne pomoci.
Prosim za mnenje locenih mamic kako naj ukrepam?

Ostane ti le tožba. Stopi do odvetnika, morda raje odvetnice in uredite to, ker samo se ne bo uredilo. Če pa otrok ni od bivšega partnerja pa ne pričakuj, da ti bo karkoli pomagal pri tem…

210€ ti plača za enega otroka. Ja kaj bi pa še rada. Poznam primere ko ima mamica dva otroka pa dobi za oba skupaj 150€. Jaz naprimer pa dobim za dva 300€. Tako da si ti še vedno na boljšem. Tako da bodi vesela da dobiš toliko. Če imas pa novega partnerja in z njim otroka pa to nima veze s preživnino. To je tvoja stvar in od tanovega partnerja.

Bodi vesela da sploh toliko dobiš preživnine. Ene imamo dva otroka pa še toliko za oba skupaj ne dobimo. Pa manjši dohodek kot tvoj. Če imas pa novega partnerja pa z njim otroka pa kaj imam to veze z bivšim in preživnino????

In kaj ima tvoj bivsi s tem, da ne mores preziveti z novim partnerjem in novim otrokom? Res, packa si…V bistvu, moralo bi ti biti v interesu, da zeli oce otroka prezivljati cas s svojim otrokom, da zeli deljeno skrbeti zanj, sam ne, ti vidis sam kes…Prodaj stanovanje ker res ne rabis 4-sobno.
Ti in tebi podobne bivse mamice mecete slabo luc na vse normalne zenske.

Ne govorim o tem, da bi mi moral bivsi placati oziroma prispevati za vrtec novega otroka, tega bodo pazile babice in ne bo sel v vrtec, ko koncam porodnisko. Najinega skupnega otroka ( od bivsega) hocem prvic vkljuciti v vrtec. Do sedaj ga nisem ker bi bil to prevelik strosek. Sedaj pa bivsi partner zeli, da dam otroka preden gre v solo, v vrtec, vendar ne zeli financno pomagati. Ne razumem, kako se vse oglasate naj bom vesela glede prezivnine… meni je 210 € bistveno premalo. Kot sem ze omenila, je moja placa le 1300 €. Prezivnina bi morala biti vsaj 300€, da bi bila primerna za vse stroske.

Jaz res ne vem, kako ti ne uspe priti čez mesec… Jaz sem npr. ločena s tremi otroki, dobim preživnine za vse tri 350 eur, plače imam 1000 eur in dobim sicer tudi 250 eur otroških dodatkov. Naj omenim, da živim sama s tremi otroki v dvosobnem najemniškem stanovanju, mesečni stroški me pridejo cca. 800 – 900 eur. Pa z prihodkom, ki je 200 eur večji kot tvoj, uspemo preživeti s tem, da otroci so oblečeni in siti, tudi igrače dobijo in tudi meni ni nič slabega. Pa še privarčujem kaj vsak mesec.
Oprosti, ne razumem…

Seštej vse stroške za otroka po točkah, da boš videla, koliko je tega na mesečni ravni. Breme preživljanja je sicer odvisno tudi od plače. Če ima bivši nižjo plačo kot ti, moraš ti prispevati sorazmerno več.
Imate 2900 evrov na mesec (z otroškim dodatkom vred), kar je 700 evrov na člana … to bi skoraj moralo zadostovati, veš.

Ne razumem, pri 1.300,00 EUR mesečnega dohodka, v podobni višini tudi partner, stanovanje je odplačano v celoti, torej so mesečni izdatki tja do cca 500,00 EUR. Ostane 2.100,00 EUR + 210,00 EUR preživnine in vi nimate dovolj za vrtec. Draga moja, obstaja možnost povečanja preživninske obveznosti na podlagi zahtevka, vendar vam na podlagi napisanega povečanje ne bo priznano. Ogromno mamic ima veliko nižje dohodke, preživnino dobivajo preko Preživninskega sklada RS, ki je maksimalno v višini do 100,00 EUR, pa vseeno plačujejo stanovanje, stroške, vrtec in vse kar je potrebno. Vaš bivši ni dolžan plačevati več preživnine zaradi vaših potreb, ki so občutno previsoke.
Torej, če bi bila preživnina 300,00 EUR, kot to želite, pomeni, da vas bo otrok mesečno stal 600,00 EUR. Upoštevati morate, da kolikor znaša preživninska obveznost, toliko ste tudi vi dolžni prispevati. Dajte zahtevek na sodišče, noben sodnik vam ne bo dodelil višje preživnine zaradi tega, prav tako boste morali dokazovati vsak cent, ki ste ga porabili za svojo starejšo hči, poleg tega se bo pa v zahtevku upošteval tudi dohodek vašega sedanjega partnerja.
Pa prav nič niste napisali, ali je ta znesek dodelilo sodišče ali je bil določen z dogovorom. Prav tako tudi niste napisali višine dohodka vašega prejšnjega partnerja, torej je tudi moj odgovor bolj pavšalne vrste. Lep pozdrav

Jaz mislim, da ste pri prejšnjem partnerju živeli na višji nogi, kot zdaj, pri novem.
Dejstvo je, da prejemate visje dohodke, kot večina slovenskih državljanov, pa imate od prej samo enega otroka, Sori, 1510 je daleč več od minimalca. In, seveda, iščete možnost, kako iztržiti več, pa četudi od bivšega…v glavnem, jaz mislim, da vi niste več njegov problem, pa četudi mislite, da ste in tudi, če služi milijone…
Pač, si bo treba drugega financerja omisliti, ker očitno, vaš trenutni ne zadostuje vašim standardom.
Ps: tricetrt ljudi nima dohodka 1300, pri vas sta pa to dva!!!


saj se na kilometre vidi, da je post provokacija. ddrugače pa ljudje nimajo tako malo dohodkov kot ti misliš. Slovenija je kar bogata, res da radi prikazujejo neke minimalne plače, ogromno pa je še drugih virov dohodka.

Glede visine prezivnine sva se dogovorila, nisva bila na sodiscu. Jaz sem zelela 350€ vendar se ni strinjal, zato sva se nekako dogovorila za 210€. Pred novim otrokom se je se nekako dalo, in res nisem komplicirala, ceprav so mi vse prijateljice svetovale, da je to nizka prezivnina in da naj si izborim visjo prezivnino. Sedaj pa se mi zdi primeren cas, da se prezivnina poveca, saj bi morala otroka vkljuciti v vrtec, vendar brez njegove pomoci tega ne bom storila. Zanima me, kaksne prezivnine prejemate ve? Pa tudi, kaksno je vase mnenje ali bi uspela na sodicu z zahtevkom o visanju prezivnine. Bivsi partner je z otrokom cca 12 dni na mesec od tega otrok prespi pri njem 6 dni . Ima cca 1200 € prihodkov. Trenutno se izgovarja, da ne bo povisal prezivnine, ker so mu na csdju povedali, da je ta visina prezivnine ki jo placuje visoka in zadosca za normalno zivljenje za otroka. Rekel je tudi, da placuje kredit za stanovanje, lizing za avto..tudi on ima novo partnerico in z njo otroka. Ali se te zadeve na sodiscu upostevajo? Pa se to, uradno imava zavedeno, da se videva z otrokom 3x na teden po 3 ure. Ali mislite, da bi lahko znizal prezivnino, ce dokaze, da je otrok vec z njim kot je uradno zavedeno? Malo me je strah, ker hodi na csd na sestanke.
Prosim, ce mi lahko pomagate, res sem obupana, ker ne razumem, zakaj noce pomagati svojemu lastnemu otroku.

Glede visine prezivnine sva se dogovorila, nisva bila na sodiscu. Jaz sem zelela 350€ vendar se ni strinjal, zato sva se nekako dogovorila za 210€. Pred novim otrokom se je se nekako dalo, in res nisem komplicirala, ceprav so mi vse prijateljice svetovale, da je to nizka prezivnina in da naj si izborim visjo prezivnino. Sedaj pa se mi zdi primeren cas, da se prezivnina poveca, saj bi morala otroka vkljuciti v vrtec, vendar brez njegove pomoci tega ne bom storila. Zanima me, kaksne prezivnine prejemate ve? Pa tudi, kaksno je vase mnenje  ali bi uspela na sodicu z zahtevkom o visanju prezivnine. Bivsi partner je z otrokom cca 12 dni na mesec od tega otrok prespi pri njem 6 dni . Ima cca 1200 € prihodkov. Trenutno se izgovarja, da ne bo povisal prezivnine, ker so mu na csdju povedali, da je ta visina prezivnine ki jo placuje visoka in zadosca za normalno zivljenje za otroka. Rekel je tudi, da placuje kredit za stanovanje, lizing za avto..tudi on ima novo partnerico in z njo otroka. Ali se te zadeve na sodiscu upostevajo? Pa se to, uradno imava zavedeno, da se videva z otrokom 3x na teden po 3 ure. Ali mislite, da bi lahko znizal prezivnino, ce dokaze, da je otrok vec z njim kot je uradno zavedeno? Malo me je strah vloziti prosnjo za visanje prezivnine, da ne bo kasneje nastalo tako, da bom prejemala se manj kot do sedaj.
Prosim, ce mi lahko pomagate, res sem obupana, ker ne razumem, zakaj noce pomagati svojemu lastnemu otroku.

Ce post ni provokacija je iz mojega stalisca visoka prezivnina. Ocitna mislis, da lahko dobis vec. Je za dva dobila nekje 350 evrov in čisto super živimo. Ne vem pa kaj ti delaš z denarjem. čisto iskreno

Kar se tiče otroka, prispeva dovolj. Obveznost preživljanja ima do otroka, ne do tebe.


Oprosti, za moje pojme ne ti ne tvoje prijateljice niste čisto “gladke”. Imam punco staro 12 let, 210 EUR preživnine. Oblačila, šola, glasbena šola, poletne počitnice…….vse to plačujem sama, pa imam nižjo plačo kot ti. Nič nama ne manjka, za nič nisva prikrajšani in vsak mesec dam še malenkost na stran. Pri očetu je pa cca. 6 dni na mesec. Res ne razumem, kako si lahko tako požrtna in zahtevaš več. Otroka ima skoraj pol meseca tvoj bivši partner. Katastrofa res.

Aha, razumem. Gre za dogovor, predvidevam, da narejen preko CSD-ja. Torej dohodek ima nižji kot vi, poleg tega tudi dolgoročne mesečne obveznosti zaradi nakupa stanovanja in še enega otroka. Lahko vložite predlog za dodelitev višine preživnine na pristojnem okrožnem sodišču. Vam pa povem, da povprečni mesečni strošek za otroka znaša 450,00 EUR (kar sploh ne pride v poštev, če ima starš 700,00 EUR plače, zato bodimo realni). Vi prejemate 210,00 EUR preživnine in ker imate višji dohodek kot bivši partner in nimate stanovanjskega kredita, prispevate “preživnino” za vajinega otroka najmanj v višini 210,00 EUR, kar je že blizu povprečju 450,00 EUR. Zavedati se morate, da ne nastane preživninska obveznost samo s strani starša, ki je odšel, ampak tudi s strani starša, kateremu je otrok dodeljen. Se zavedate, da vas bo vsak sodnik debelo pogledal (ob takem dohodku kot ga imate vi in vaš partner), če boste rekli, da kupujete hčeri stvari iz druge roke, ker so cenejše, ravno iz razloga, ker imate še enega otroka in ker so vam prijateljice oprale možgane. Lahko poskusite srečo, vendar glede na stanovanjski kredit in še en otrok bivšega partnerja, bo vaša zahteva težko odobrena, ker je dolžan preživljati tudi drugega otroka.
Drugače pa iz moje strani prejemam preživnino v višini 150,00 EUR in otrok je v 7. razredu, kljub temu, da je bivši imel plačo cca 1.700,00 EUR, ravno iz razloga stanovanjskega kredita. In moja plača je malenkost nižja kot vaša. Vendar je tudi moj zdajšnji partner dolžan skrbeti za finančno dobrobit družine, tako pač je.
Vse dobro

🙂 no, post je vsekakor zelo provokativen, če morebiti ni provakacija, v kar pa močno dvomim.

PhDc. Mirjana Franković, spec. dipl. oec. transakcijski analitik - psihoterapevtka I [email protected] I www.mirjana.si I Pogovor pomaga. I 040 520 257

Ga. Frankovic,
Vam po resnici povem, zgodbe ki jih ljudje prinesejo s sabo v ločitvenem postopku ali v postopku dodelitve otroka in določitve višine preživnine, so včasih tako bizarne, da se dvakrat vprašaš, ali je to sploh mogoče. In ko je enkrat vmešan še finančni vidik, postane vse zelo grdo, in če se vmeša še kakšen “pasji” ( se opravičujem izrazu, ker se res ne morem drugače izraziti) odvetnik, nastane zelo grda scena.
Ne razumem, kako lahko oseba, ki je nekoč srčno ljubila partnerja, da je z njim dobila otroka in se celo poročila z njim, začela po razhodu gojiti tako sovražna čustva, da ga je pripravljena uničiti za vsako ceno. Vsi vidijo samo lastno korist, otrok je pa ponavadi tista žrtev, ki je razpeta med oba starša, ampak njun ego in želja po maščevanju sta pa tako visoka, da na otroka pozabijo in mu na način pokažejo, kako ne dobrodošel je na svetu, kar je zelo žalostno. In tega je čedalje več.
Vse dobro 🤗

Lepo pozdravljeni. Prosila bi vas za nasvet. Imam hcero staro 15 let in sva z ocetom ze 14 let in pol narazen, nikoli ni placeval prezivnine (100 eur na mesec po odlocbi) in je tudi nikoli nisem zelela imeti. Hcero sem prezivljala sama, tudi stikov nikoli nista imela v vseh letih recimo 5 dni vse skupaj. Po uradni poti sem izvedela ko bo oce star ali nebo zmozen se prezivljat je ona tudi dolzna poskrbeti za njega mi je povedal odvetnik. Kako se naj resim ,da otrok ne bo dolzan za njega nic in je ne bodo terjali?. Oce je po pripovedovanju znancev v dolgovih in osebnem stecaju. Ne zelim denarja ne nekih prepiranj samo da hcera ne dobi kakih njegovih dolgov ali ga je dovzna prezivljati in placevati kaki koli dom ko bo star. Se opravicujem moji pisavi uporabljava racunalnik z nemsko tipkavnico ki ne poznava sumnikov.Najlepsa hvala za vse odgovore.

New Report

Close