Prezimovanje zelišč
Letos sem si nakupila kar nekaj zelišč in dišavnic. Zanima me, kako “prezimite” npr. sivko in žajbelj. Naj ju pustim na balkonu, dam v klet ali prestavim v stanovanje?
hvala, lp, petra
Na vrtu čisto mirno prezimijo, kot je napisala ESC. V lončkih je malo bolj nerodno, ker vsa zemlja premrzne. Če imaš dovolj svetlo in hladno klet, je idelano. Če nimaš, pa vzami kartonsko škatlo, postavi vanjo lončke z zelišči, vmesne prostore zasuj z žagovino ali zapolni z zmečkanim časopisnim papirjem, vse skupaj pokrij z vrteksom in postavi na balkonu bolj k steni, da bo zavarovano pred najhujšo zmrzaljo. V stanovanje pa zelišč ne dajaj, jim bo prevroče in bojo pognale grde, dolge, tanke poganjke.
Vse rože, ki jih imam na prezimovanju v kleti, zalivam bolj varčno. Enkrat v tednu ali celo dveh jih zalijem, pa še to ne preveč. Proti koncu zime oz. zgodaj spomladi, ko že kažejo željo, da bi začele na novo poganjati, pa zalivam malo bolj. Tiste na stopnišču, kjer je malo topleje, potrebujejo več vode. Npr. drobnjak pa pustim zunaj, koritce potisnem čisto k steni, in pustim pri miru. Zalijem samo, kadar je dalj časa suho (brez snega) in vetrovno vreme.
Skratka, nekako tako: bolj ko je hladen prostor, kjer prezimuje rastlina, manj vode potrebuje.