Prezimovanje dature
Pozdravljeni!
Jaz imam daturo posajeno zunaj na vrtu. Posadila sem jih letos, ker so bile enostavno prevelike za v posode. Videla sem, da marsikje rastejo dature na prostem, torej sem se odločila tako. Ampak, kaj pa sedaj na zimo?! Ali jo je potrebno zaščititi pred mrazom? Vem, da so zelo občutljive na mraz in da rade pomrznejo.
Kako torej ukrepate vi?!
Lep pozdrav!
Lara
Kar dolgo že ne dobiš odgovora, zato sem se odločil ,da ti napišem par besed. Tudi jaz imam daturo ali kristovec (zveni bolj slovensko) posajeno zunaj. Pred zimo ga izkoplem, na grobo očistim zemljo s korenin, ga dam v plastično vrečko (samo korenine), prenesem v garažo in na tri tedne rahlo zalijem. Tako ga očuvam vsako leto (že 5 let). Zunaj pa sigurno pozebe, če nisi doma ravno ob morju. Še je čas, letos še ni bilo mraza. Veliko uspeha in lep pozdrav. Mik
Pozdravljeni!
Kot vidim tudi jaz je o daturi blo napisanega bolj malo. Ne vem ali to rastlino ljudlje ne poznajo ali kaj!
Moti me, da marsikdo zamenja daturo ali kot jo imenujemo angelsko trobento s kristavcem. Hja datura ima rumene, roza ali bele dišeče cvetove in so zelo velike. In najpomembnejše je, da ne prezimi na prostem. Ko odcvete , tvori semenje ki so podolgovate oblike. Jaz običajno imam daturo posajeno v velikem tegelnu in jo jeseni dam v garažo, in jo zalivam bolj malo. Lahko jo porežete in odrezke vtaknete v vodo in se vam bodo ukoreninili. Tako boste imeli vsako letoo nove rastline. Meni osebno je všeč rozasta, ker blazno lepšo diši, zlasti zvečer ko se odpro cvetovi.
kristavec pa je podoben daturi in je samo bele barve. Njegovi listi so manjši kot od dature. Po cvetenju pa oblikuje semensko vrečko (semenje), ki je okrogle oblike in ima bodice kot so kostanjeve ježice. Zanimivo je, da ta rastlina prezimi. Če seme ne odstranimo pravočasno, se naseje in imamo nasledje leto cel kup novih rastlinic, to z leti lahko postane prava nadloga.
toliko o daturi in kristavcu!
Lep pozdrav!
TanjaMik je pisal/pisala:
>
> Kar dolgo že ne dobiš odgovora, zato sem se odločil ,da ti
> napišem par besed. Tudi jaz imam daturo ali kristovec (zveni
> bolj slovensko) posajeno zunaj. Pred zimo ga izkoplem, na
> grobo očistim zemljo s korenin, ga dam v plastično vrečko
> (samo korenine), prenesem v garažo in na tri tedne rahlo
> zalijem. Tako ga očuvam vsako leto (že 5 let). Zunaj pa
> sigurno pozebe, če nisi doma ravno ob morju. Še je čas, letos
> še ni bilo mraza. Veliko uspeha in lep pozdrav. Mik