prezgodnja menopavza-upam da ne?
Pozdravljeni,
v oktobru 2022 sem imela tretji spontani splav (prvi je bil v letu 2021 in drugi na začetku leta 2022). Opravili so genetiko zarodka in je potrjena kromosomska napaka. Moje hormone so preverili letos februarja in so bili v mejah normale za mojo starost (32 let).
Sedaj sem močno zaskrbljena… po zadnjem splavu sem dobila “menstruacijo” (30. dan), sedaj bi jo morala spet dobiti in nič že 32. dan. Noseča 100% nisem. Sicer imam redne menstruacije na 26-29 dni. Včeraj ponoči sem se močno potila. Že dva meseca sem zelo utrujena. Ali je možna zgodnja menopavza? Upam, da ne. Samo najslabši scenariji mi gredo po glavi. Naj omenim še to, da so bile zadnjih nekaj mesecev menstruacije šibke in kratke (a točne).
Ali je opcija, da se ni dobro sčistilo po splavu? Sploh ne vem, kaj bi lahko bilo. V tem mesecu sem sicer probala tudi akupunkturo ampak dvomim, da bi to vplivalo.
Kakršenkoli nasvet bi mi res prav prišel.
Hvala!
Spoštovani,
o prezgodnji menopavzi zgolj na podlagi vaših simptomov ne bi razmišljal kot prvi možnosti. Najlažje to možnost izključimo s setom testov FSH, LH, prolaktin in AMH, 2. do 5. dan ciklusa. Sicer pa vedno znova poudrjam, 1x ni nobenkrat. Enkrat nočno potenje ni pomemben simptom, če se zavleče ali vztrajno ponavlja ter postane res moteče, pa velja to sporočiti osebnemu zdravniku, najprej splošnemu saj je ta simptom zelo splošen in prisoten pri mnogih pomembnejših sistemskih boleznih.
Spoštovani,
kmalu bom stara 40 let, rodila še nisem.
zaradi daljše zamude menstruacije in vročinskih oblivov večkrat na dan, tudi ponoči sem obiskala ginekologa. Po pregledu z ultrazvokom, se je videlo, da se je levi jajčnik skrčil, desni pa je po velikosti sodeč še uredu, videla se je tudi ovulacija v tem jajčniku. Vzet mi je bil tudi bris. Zaradi suma na menopavzo, me je ginekolog napotil v laboratorij na odvzem krvi, za hormona estradiol in FSH. Hormonske preiskave krvi niso kazale na menopavzo, tudi bris je bil uredu, nosečnosti ni. Zaradi raztresenosti, pozabljivosti, stalne lakote, povečanega izpadanja las, tesnobe in večje/hitrejše poraščenosti na predelu brade in nad zgornjo ustnico, sem si v Adria Labu testirala še druge hormone, vključno s ščitnico.
Odvzem krvi sem opravila dne 18.5. Nato pa se je čez pet dni po skoraj 3 mesecih pojavila krvavitev podobna menstruaciji, trajala je 5 dni. Ponavadi so bile menstruacije zelo boleče s krči in strdki, ta zadnja krvavitev pa je bila brez bolečin in ne preveč močna.
Laboratorijski izvid je sledeč: opravljen 18.5
TSH: 4.88 mlU/L T4 prosti: 12,61 pmol/L T3 prosti: 4.39 pmol/L Estradiol: 55 ng/L Testesteron: 0,31 ug/L Progesteron: 0,2 ug/L FSH: 13,04 IU/L LH: 7.38 IU/L Prolaktin: 18.98 ug/L Kortizol: 544.8 nmol/L DHEA-S: 8,1 umol/L Prosim za obrazložitev laboratorijskega izvida, mislite, da sem v perimenopavzi? Tudi progesteron je zelo nizek.Bi bilo smiselno nadomeščati hormone ali vsaj jemati kakšno prehransko dopolnilo?
Za vaš odgovor se vam vnaprej zahvaljujem. Iz srca hvala za nasvete in pomoč vsem gospodičnam.
Lepo pozdravljeni.
Spoštovani,
standardno se reprodukcijski hormoni preverjajo le v času med 2. in 5 .dnevom ciklusa, sicer vsaj gonadotropinov FSH in LH ni mogoče interpretirati. Sicer pa če bi veljali standardi, je vaš FSH že v območju zvišanja in bi lahko kazal na premenopavzo. Predlagam, da preiskavo ponovite v standardnih okoliščinah in da daste preveriti še AMH (antimuellerjev hormon). Ključni za oceno vašega reprodukcijskega stanja so le FSH, LH, AMH in prolaktin, odvzem pa med 2. in 5. najkasneje 6. dan ciklusa.
Pozdravljeni,
Pred časom sem vam pisala glede prezgodnje menopavze, ki mi je bila diagnosticirana pri 26 letih, sedaj bom stara 30 let in sem pred dvema mesecoma pričela z zdravljenjem in sicer 1 razpršek estrogenskega pršila Lanzeto neprekinjeno do pojava krvavitve nato premor 5 dni in zadnjih 15 dni 1x 100mg Ultrogestana. Ker sem se začela rediti mi je ginekologinja predpisala zadnjih 15 dni namesto Ultragestana, Dabrostone 10 mg. Zanima me vaše menje glede terapije in če bi bila možna terapija 21 dni estogen nato preneham in nadaljujem z Dabrostonom, da se telo vsaj malo “odpočije” od estogenov. Velika sem 170 cm in teham 85 kg. Pred 2 letoma sem imela tudi zamaščena jetra zato sem začela z estogenskim pršilom namesto tablet, stanje sem delno sanirala z alternativno medicino in dieto.
Hvala za vaš odgovor in lep pozdrav
Spoštovani,
nadomestna hormonska terapija je itak odmerjena tako minimalno, da ravno še zadostuje potrebam tkiv, ki so odvisna od spolnih hormonov (sečila, rodila, koža, kosti in mišice ter CŽS – možgani), zato odmerkov ne gre več nižati, zlasti ne pri vaši mladosti, kajti sicer se utegnejo našteta tkiva in sistemi pospešeno starati.
Zanimalo bi me tudi, če so poleg dejstva, da ste v predčasni menopavzi kaj preverjali tudi druge sisteme z notranjim izločanjem? Ščitnica? Insulinski sistem? Oba imata namreč zelo pomemben vpliv na presnovo in bistveno večji vpliv na telesno težo kot reproduktivni.
Glede Lenzetta bi odsvetoval premore, lahko pa se menimo o tem ali bi radi imeli umeten ciklus (menstruacije) ali ne. Če bi radi ciklus, potem bi bil Utrogestan primeren za 2 tedna na mesec, če si ciklusa ne želite (potreben seveda ni), pa bi lahko Utrogestan jemali neprekinjeno. Priporočal pa bi uporabo vsaj 2x dnevno, saj je razpolovna doba prekratka, da bi zadostoval en odmerek dnevno. Dabroston ni naravni progesteron temveč je didrogesteron, ki je progesteronu le podoben. Če ob Utrogestanu ni posebnih težav bi torej raje ostal na Utrogestanu.
Najlepša hvala za vaš odgovor. Zdravnica mi je zamenjala progesteron zaradi suma, da imam po njem povečan apetit.
Poiskala sem izvide in sicer sem imela 2.7.2019 vrednost S‐FSH=7.8 E/L in vrednost AMH = manj kot 0.06 mikrograma/L Rezultat genetike je bil v mejah normale. Nato je bila ponovljena meritev S-FSH=38.3 E/L (17.6.2020). Dne 4.5.2022 sem opravila preiskavo za Porfibinogen, ki je bila na zgornji meji 0.8 mikromol/mmol, sum na pojav porfirije ob uvedbi hormonske terapije.
10.6.2022 sem opravila pregled še pri endokrinologu ni bilo nič ugotovljeno razen pomanjkanje vitamina D (54,4 nmol/L). Iz ostega dne tudi ščitnica:
S-TSH=1.65 mlU/L
S-T4 prosti=14.8 pmol/L
S-T3 prosti=5.4pmol/L.
S-FSH=16.6 IU/L
AMH=0.07 mikrograma/L
In glukoza:
Pglukoza 0min =5.0mmol/L
Pglukoza 120min=3.8 mmol/L
(oče ima sladkorno bolezen tipa 2 cca 15 let). Ali imam zato več možnosti, da se pojavi tudi pri meni?
Zanima me še ali je praksa, da se od hormonski terapiji preverjajo kakšni faktorji strjevanja krvi zaradi večje možnosti nastanka strdkov?
Prav tako me zanima ali je normalno, da se ob nihanju hormonov spremninja tudi odvajanje blata, primer ko je sredina ciklusa težko odvajam blato ampak ga 1x/dan, pred menstruacijo pa mehko tudi do 3x dnevno, prav tako nihanjih ob spremembah čutim bolečino v križu oz.zadnjem delu hrbta, tako, da ne morem niti ležati na trebuhu. In še eno vprašanje ali se ob uvedeni hormonski terapiji kontrolirajo hormoni (estogen, progesteron, AMH, FSH)?
Se opravičujem za dolg odgovor in vas lepo pozdravljam in se vam iskreno zahvaljujem za vaš čas in pomoč.
ne vem zakaj bi se preverjali faktorji strjevanja krvi, saj z njimi ni mogoče ničesar napovedati v smislu morebitnih učinkov NHT. Kar zadeva odvajanja blata je bilo od nekdaj normalno vse, kar je med 2x na teden in 2x na dan, seveda z nihanji znotraj tega, težave s križem pa s hormoni ne bi smeli imeti nobene zveze. AMH ni odvisen od hormonov ampak od intrinzičnega stanja aktivnih oocitov v jajčniku, torej gre za primarno in neodvisno spremeljivko. Če je enkrat izvid zelo slab, ni mehanizma, da bi se to kdaj izboljšalo, ker kaže na izčrpanost jajčnikov. Tudi estrogena in progesterona nima smisla meriti, če oboje nadomeščamo.
je bila diagnosticirana prezgodnja menopavza preko visokega FSH, LH in nizkega AMH? Ali je kak konkreten razlog za to? Žal niste zapisali, v katerem delu omenjenega umetnega ciklusa ste in tudi ne, koliko časa ste na zgoraj omenjeni terapiji.
Če gre za prezgodnjo menopavzo in ste v drugem delu ciklusa z Utrogestanom, bi predlagal še naprej 1 razpršek Lenzetto dnevno, pa 2x dnevno Utrogestan (zjutraj in zvečer) in če to ne bi zaleglo, v naslednjem ciklu še dodaten razpršek Lenzetto dnevno (lahko tudi 2x dnevno).
Hvala za odgovor. Diagnosticirano imam prezgodnjo menopavzo. Poiskala sem izvide in sicer sem imela 2.7.2019 vrednost S‐FSH=7.8 E/L in vrednost AMH = manj kot 0.06 mikrograma/L Rezultat genetike je bil v mejah normale. Nato je bila ponovljena meritev S-FSH=38.3 E/L (17.6.2020). Zadnjo krvavitev sem imela od 16. do 19. decembra 2023. Hormonska terapija mi je bila predpisana od meseca avgusta 2023. Če dobro razumem bi naj vzrok za vročinske oblive bilo pomankanje hormonov, v prvi vrsti progesterona?
Terapijo imam predpisano, da v času krvavitve prekinem z jemanjem za cca 5 dni obeh hormonov. V primeru, da ne pride do krvavitve potem po 14 dneh prekinem z progesteronom in nadaljujem samo z estrogenom?
Hvala za vaš odgovor in lep pozdrav.
glavni razlog za vročinske polive so valovi zvišanja gonadotropinov (FSH in LH) kot odziv na pomanjkanje estradiola in drugih estrogenov (estriol, estron) ki pa imajo morda le 10% aktivnosti estradiola. Da se gonadotropini ne zvišujejo, se daje predvsem estrogen, ki pa brez oponirajočega progesterona lahko vodi zlasti v hiperplazijo in atipijo maternične sluznice, to pa bi po daljšem času brez luščenja lahko privedlo tudi do raka endometrija. Skratka, za zbijanje simptomov menopavze so odločilni estrogeni, progeterona pa predvsem za zaščito endometrija in nekoliko tudi dojk. Sam progesteron bi imel tudi nekaj učinka proti vročinskim valovom, a bistveno manj kot estrogeni.
Glede na povedano bi vseeno najprej zvišal odmerek progesterona, kajti 100mg/dan je res malo, poleg tega ne zagotavlja kritja skozi vseh 24 ur, zato bi bilo smiselno odmerek razdeliti na vsaj 100mg/12 ur. Če bi se kljub temu pojavili valovi, bi kot rečeno odmerek Lenzetta podvojil in tudi razdelil na 2 odmerka dnevno.
Spoštovani
Po 5 porodu leta 2019 sem 2 leti dojila in nisem imela menstruacije, imela sem CR in bila tudi sterilizirana, potem so bile, vendar neredne. Lani sem jo imela le parkrat, letos le enkrat marca. Stara sem 42.
Pred 13 leti sem imela napade bitja srca PSVT in po elektroablaciji težav več ni bilo.
Do februarja letos, ko me je zbudila vrtoglavica in občutek, da bom kolabirala, ter vročina v prsni koš in glavo. Pojavljala se je v valovih, vsakič ko je prišel val mi je pulz skočil iz 90 na 120. To je trajalo do popoldneva, ko mi je pulz nenadoma skočil na 180 in tam ostal. Po vseh vazovagalnih manevrih ni padel in odšla sem na urgenco, sicer ni dokazov da je bil PSVT ampak vseeno so me koncertirali z adrenalinom, žal neuspešno zato so me z resilcem odpeljali na IPP. Tam so ugotovili se visok tlak 220/140, se je pa sčasoma pulz normaliziral sam. Dobila pa sem tudi concor cor 2.5 2x na dan in prenese 4mg 1x na dan. Po tej terapiji sem imela mir do maja. Potem pa senje spet začelo. Ponavadi me proti jutru zbudijo valovi omotičnost, občutem, da bom kolabirala, stiska me v prsih in v vratu, ter čeljusti, težko pridem do zraka in pulz mi poskoči, sedaj ker imam terapijo poskoči na 120/130(v mirovanju med 50/60) utripov na minuto, ob tem cutim vrocino v glavi, obraz imam cisto žarec, tudi telesna temperatura je ponavadi visja med 37.5 in 38, zato so vsakic, ko sm sla na urgenco tezave povezovali z infekti. Se pa potem pulz hitro normalizira in ob tem čutim olajšanje in lažje diham. Ko ti valovi že nekaj časa trajajo, recimo pol dneva, včasih so na 20 min, včasih na 1h, včasih na več ur. Včasih so blagi včasih zelo močni in kadar so močni in dolgo trajajo dobim drisko in tudi lulat hodim na 20 min…če se mi torej to začne ponoči sem celo noč na WC, če vmes zaspim me valovi zbudijo in mi je zelo neprijetno. V tem času sem bila že pro vseh možnih zdravnikih na pregledih, kardiolog, EKG, uz srca, obremenitveni test, uz vratnih žil, MR srca, vse bp(razen fizioloških šumov in minimalnih plevralnih izzivov,ki naj ne bi delali tezav), čakam samo še aritmologa,ki bo konec meseca. Opravila sem tudi gastro in kolonoskopijo, pa je tudi vse v mejah normale. Na CT je vidna cista na mediastinumu,ki naj ne bi povzročala težav. Ker se težava pojavlja v valovih, ni vsak dan, čeprav je vedno bolj pogosta sem pomislila na meno.
Imam pa namen se k endokrinologu.
Dala sem kri:
FSH 72,35
LH 33,18
Estradiol 45
Pregesteron 0,2
Prolaktin 4.10
To verjetno pomeni, da sem res v meni??? Kaj sedaj sledi in ali je res možno, da hormoni povzročajo tako hude težave, namreč ti valovi me res motijo in me je že strah spat, ker je res moteče, včasih, ko so močni in mi po valu pulz naenkrat pade iz 140 na 50 kolabiram, tako da sama sebi več ne zaupam in sem milo rečeno obupana…
Naj povem da sem se lani ogromno zredila(cca 35kg) zaradi pretrgane ahilove tetive in sem imela februarja ogromnih 135kg, sedaj mi teža počasi pada, od vseh teh valov in nelagodnega občutka večkrat jem po malo in tudi začela sem spet hoditi 2x na dan po cca 4 km, tako da imam trenutno 119kg…
Kaj menite in kaj mi svetujete?
Iskreno se zahvaljujem za Vaš čas in odgovor
Spoštovani,
v druga področja se raje ne bom spuščal, ker ste pri vsem tem, kar omenjate + tako visoka telesna teža gotovo zapletena osebnost. Torej pri tolikšnem FSH in LH ste gotovo v menopavzi, pomanjkanje spolnih hormonov pa povzroča navale gonadotropinov in verjetno stopnjuje vse simptome in znake stanj, ki jih omenjate. Omenili ste skoraj vse organske sisteme, nisem pa zasledil, da bi vam kdo dal preveriti osnovni test delovanja ščitnice (TSH?), kar bi bilo pri motnjah srčnega ritma in tako visoki telesni teži skoraj nujno. Omenjate če endokrinologa, ampak nanj boste verjetno dolgo čakali, ker so zelo slabo dostopni. Glede nadomestne hormonske terapije bi se za enkrat pri tako zapletenih in na videz nepovezanih zdravstvenih težavah težko opredelil, ampak izolirano gledano, bi gotovo pripomogla z zmanjšanju težav.
Pozdravljeni,
Ščitničnih hormone so mi najprej pogledali in so v mejah normale.
Zgoraj sem naredila napako, konvertirali so me z adenozinom.
V ponedeljek bom izvid hormonov poslala moji G, pa da vidimo kaj se bo odločila, seveda bom tudi delala na teži, sedaj mi gre dol kar sama od sebe in se moram prav siliti, da jem, ker vem, da če bom shujšal prehitro bi prišlo do jojo efekta….
Sem pa prvo M dobila pri 10, ciklus imela do zadnjega otroka na 23 – 26 dni in rodila 5x, po zadnjem otroku se je vse spremenilo, ampak vseeno se mi zdi 42 malo za meno???? Moja mati jo je dobila okoli 50…
Hvala za vaš čas in odgovor.
Spoštovani,
če ni menstruacije in če so gonadotropini tako visoki kot ste jih navedli, gre pač za odpoved jajčnikov. Zakaj je pa težko reči. Je toliko možnih razlogov in vplivov iz okolja, da bo težko določiti konkretno enega. Kakorkoli, NHT bi bila verjetno primerna za urejanje vaših težav.