prezgodnja menopavza-upam da ne?
spoštovani!
danes sem bila pri svojem G, zaradi popolnoma odsotnih krvavitev že vec mesecev po odstranitvi Mirene. na UZ je bilo ugotovljeno, da so jajčniki popolnoma zmanjšani in naj bi bili takšni, ki so značilni za ženske v meni. sluznica popolnoma stanjšana in po besedah g tudi ni pričakovati, da bi brez hormonske spodbude lahko prišlo do menstruacije. od ostalih težav, ki bi lahko “potrdile”sum na prezgodnjo menopoavzo, se soočam z zbujanjem ponoči, nočnim potenjem, ostalo je bp. dobila sem napotnico za laboratorij za fsh in prolaktin, ter cycloprogynovo, po kateri naj bi prišlo do krvavitve. če bodo vrednosti hormonov normalne(koliko je to mi prosim napišite) bi naj nato ciklusi nekako stekli.
kaj so lahko vzroki za neaktivne in zmanjšane jajčnike in kaj lahko storim, da bi zadeva ponovno “zaživela” v kolikor gre morda le za začasno “neaktivnost le-teh?
ali lahko ob cycloprogynovi pijem krvomočnico ali jemljem koren maca????
hvala za nasvete in informacije,
Spoštovani,
nič niste zapisali, koliko ste stari. Vsi našteti UZ znaki ter več mesecev odsotna M nakazuje resno možnost, da gre za ugaslo oziroma iztrošeno hipotalamično – hipofizno-ovarijsko os ali menopavzo. Če bo FSH zelo visok, potem gre za menopavzo, ki jo lahko zgolj lajšamo oziroma premoščamo s spolnimi hormoni, če bo FSH normalen ali nizek, prolaktin pa visok, potem gre morda za prolaktinom in je zadeva rešljiva v vaš prid pod določenimi pogoji, če bo vse nizko pa bo treba opraviti še kakšno bolj kompleksno preiskavo, zlasti, če ste mlajši od 35 let. Po 36. letu pa menopavza ni več kaj zelo čudnega, čeravno bi bila pred 45. letom še vedno nekoliko zgodna. Cyclo Progynova je le nadomestna hormonska terapija in ničesar ne zdravi. Samo ustavarja umeten ciklus na ravni maternice in maternične sluznice in to le tako dolgo, dokler se ta terapija uporablja.
najprej hvala za odgovor,
sem res pozabila nekaj pomembnih podatkov. sem v 35 letu nekje na sredini. zanima pa me tudi ali bi lahko bil razlog, da so se jajčniki “ugasnili” upam da ne trajno zaradi načina življenja zadnje tri leta, ki je bil zelo športno intenziven in na nizki telesni teži s zelo malo telesne maščobe. pri 168 cm sem imela kilograme med 51 in 53?? in ali se lahko v kolikor bi bil to razlog proces povrne ali je po tolikem času že predlogo deaktiviran? bi pomagalo če se zredim? ker vseeno nisem pod ravnjo podhranosti, v zadnje pol leta sem celo kako kilo pridobila.
če vas prav razumem s Cycloproginovo ne bomo nič naredili glede funkcije jajčnikov le krvavitev se bo pojavila. in če se torej za tem ne vzpostaviijo ovilacije po po tem “umetnem” ciklusu isto kot sedaj. torej brez ovulacij in posledično brez M’
kaj pomeni prolaktinom ter kako je rešljiv?
zelo si namreč želimo še enega otroka in me je precej pogrelo tole spoznanje, saj med uporabo Mirene odstotnosti M nihče ni smatral za neobičajne ter tudi na kakršnokoli neaktivnost jajčnikov nisem pomislila. vsaj v teh letih ne.
najlepša hvala ter srčno upam, da vam bom še kdaj zastavljala vprašanja o nosečnosti 🙁
lp
Spoštovani,
v bistvu teža 51 kg pri 168 cm numerično gledano ni premalo, v luči dejstva, da ste bili v fazi intenzivne športne dejavnosti in zato verjetno povsem brez maščobe pa je to vseeno mogoče. Mirena vsekakor lahko povzroča odsoten ciklus, ampak hkrati pa lahko prikrije druge razloge odsotnega ciklusa. Odsoten ciklus v fazi nezaželene nosečnosti tudi ni problem, če ni posledica pomanjkanja spolnih hormonov, kot je to npr. v menopavzi. Kakorkoli, zdaj ni čas za filozofiranje in ugibanje ampak za ustrezno preverjanje. Preverite torej svoje FSH, LH in prolaktin in bomo morda rekli kaj več po tem.
spoštovani,
hvala za podrobnejše pojasnilo kaj lahko pričakujem. danes sem dala kri za fsh in prolaktin in v kolikor vrednosti ne bodo “normalne” in bodo kakorkoli potrjevale sum na težave, mi bo moja ginekologinja sporočila. če pa bodo okej potem sva dogovorjeni, da 21 jemljem cikloproginovo in nato počakamo ali se naslednji ciklus sprožil naravno. edino kar me skrbi so ostale težave, ki bi lahko prav tako nakazovale hormonske težave. to je zbujanje dva do trikrat na noč, klub temu, da zelo utrujena hitro zaspim, nočno potenje, suhi lasje, koža in nohti, ter izjemna sicer nihajoča razdražljivost. zaenkrat vseeno mislim, da je zadeva prehodnega značaja, bomo pa videli kaj pravijo izvidi,
se vam zdijo napotki G okej? kljub temu, da ciklop… ne deluje na jajčnike?
lep pozdrav
navodila vaše G. so kar v redu. Saj proti morebitni menopavzi ni druge možnosti kot nadomestna hormonska terapija.
spoštovani,
kot kaže sta fsh in prolaktin v mejah normale in ne kažeta, da bi dejansko lahko šlo za prezg.men. saj sva z ginekologinjo dogovorjeni, da me obvesti le v primeru, da bi vrednosti odstopale od ref.vrednosti. Oziroma povejte mi prosim ali sta ta dva hormona dovolj, da lahko predvidevamo, da se ciklus oz. jajčniki še lahko aktivirajo ali je bolj merodajno, da so bili na zadnjem UZ zelo zmanjšani. Kaj lahko po vašem mnenju pričakujem po enem ciklusu cikloproginove?
Bi se morala ovulacija v kolikor sta fsh in prolaktin ustrezna le enkrat spet pojaviti ali je bilo morda tri leta brez ciklusa (ne vemo namreč kaj se je dogajalo med uporabo mirene) predolgo in je možnosti za naravno pot do željene nosečnosti bolj malo?
hvala in lepo pozdravljeni!
Če sta FSH in LH v normalnem razponu, potem sta jajčnika še ustrezna, zakaj se ne aktivirata, pa ne bi vedel. lahko da gre za tako imenovano “hipotalamično amenorejo” torej je razlog centralne narave (možgani?). V teh primerih potrebuje telo dodatne “signale”, da je čas za reprodukcijo, kot so mir, sonce, veselje, hrana, zabava, brezskrbnost (odsotnost stresnih dejavnikov)…itd. Po CP lahko pričakujete le odtegnitveno krvavitev, aktivacija višje ležečih centrov za reprodukcijo(hipotalamus, hipofiza, jajčnik) pa so od tega procesa rasti in luščenja maternične sluznice ločeni. Vseeno je vredno jemati CP že zato, da se maternica ponovno zveča na reprodukcijsko velikost 6 do 8 cm v dolžino, saj se pri odsotnem ciklusu lahko zmanjša tudi tja do 4 cm.
najlepša hvala za vsa pojasnila,
nekako po pričakovanjih in mojemu notranjemu glasu, da je vse le posledica “prehudega tempa” pri vsem, tako prehrani, treningih, premalo časa zase…. računam na povrnitev M in vsega ostalega v primeru prestavitve v nižjo prestavo… 🙂
zanima me le sledeče- koliko časa lahko računam, da potrebuje telo, da si “opomore”, če je bilo navajeno na tak tempo zadnja 3 oz. bolj 4 leta???? tudi M nisem imela od julija 2011.
hvala
to pa težko rečem. Najbolje da se ne zanašate na moje ocene, ampak se preprosto prestavite v nižjo prestavo in potem tem ne gledate ves čas na uro ali na koledar. Del “nižje prestave” je namreč med drugim tudi potrpljenje sam s seboj in svojo okolico. Včasih trajajo tovrstne spremembe tudi 6 do 12 mesecev, lahko pa so seveda tudi hitrejše.
Ali je pri diagnozi prezgodnje menopavze nujno jemati zdravila? Diagnosticirana mi je bila v ambulanti za zdravljenje neplodnosti (4 ali 5 let nazaj, FSH čez 20, številke se zdaj ne spomnim), skozi sem dala tri postopke OBMP, vsakič s samo eno celico, ki se je sicer oplodila, a se zarodek ni prijel. S partnerjem sva se odločila, da je bilo to to, ker mi je preveč načelo fizično zdravje, pa tudi ne da se mi več, letos sem dopolnila 40 let. Visoka sem 166 cm, 57 kg, zadnja menstruacija je bila julija, potem še ena krvavitev, ki je bila bolj podobna izcedku kot pa mensturaciji, oktobra, bolečine takšne kot so bile npr. po punkciji. Vmes dvakrat vnetje (april in november), ki je je umirilo z jemanjem vaginetk, ter vnetje mehurja (zadnje avgusta), oboje se mi pojavlja dokaj redno po začetku postopkov, prej nikoli težav. Imam že od 22. leta starosti težave z luteinskimi cistami, trikrat jih je bilo potrebno odstraniti (v zadnjih treh letih), ostale so izginile z jemanjem progesterona.
Spoštovani,
čeprav menopavza po 36. letu ni več “prezgodnja” po definiciji, pa je pred 50. letom vseeno zgodnja, saj učinki pomanjkanja spolnih hormonov lahko resno načnejo počutje in zdravje cca 15 do 20 let po upadu ravni spolnih hormonov. Če ste ciklus izgubili pri 40 letih, to pomeni večjo ogroženost s strani zlomov koljka, zapestja in hrbtenice pri 60 letih, ko smo večina še precej fizično aktivni in ko družba tudi še pričakuje, da kaj prispevamo k skupnosti. osteoporoza in posledice tega stanja lahko človeka precej omejijo v sposobnostih gibanja in mu povečajo tudi druga tveganja za bolezni, zato bi vseeno predagal, da vsaj 10 let ne dopustite, da bi vašemu telesu primanjkovali spolnih hormonov. Obvezno seveda ni nič, le razmisliti je treba, katerim tveganjem se želimo izogniti takoj, katerim v prihodnje in kako doseči stanje zdravja in zadovoljstva.
Pozdravljeni.
Stara sem 37 let, pred 4 meseci (36 let) mi je G na podlagi cele zmesnjave v ciklusih, vrocinskih valov in napadov slabosti dala pregledat kri ter ugotovila, da mi jajcniki popuscajo. Predpisala mi je Cyclo Proginova, katere sem jemala 3,5 mesecev, vendar sem jih morala zaradi obupnih glavobolov in se nekaj drugih stranskih ucinkov opustiti. Kaj zdaj? Je kaksna naravna ucinkovina? Jemljem Ca, Mg in Vit D. Se kaj, kar lahko sama naredim?
Hvala za odgovor, lepo vas pozdravljam.
Spoštovani,
problem prezgodnje menopavze je ta, da samo pospešeno nadomeščanje vitaminov in rudnin ne izboljša bistveno razmerja med razgradnjo in izgradnjo kosti in ne upočasni staranja tkiv, ki so sicer občutljiva na spolne hormone. Žal niste zapisali vrednosti vaših izvidov, da bi morebiti sam ocenil, za kakšne vrste popuščanje gre. Morda je pa ocena pretirana? Morda bi zadostovala kakšna druga hormonska terapija, npr. zgolj progesteron?
No takole.. za FSH so mi povedali kar po telefonu: 23,27. Kri sem dala 5. dan cikla. Ponovim: stara sem 37 let, ob testiranju FSH sem bila še 36.
Sem pa imela v zadnjem letu menstruacijo ali na 14 dni, na 3 mesece, ali karkoli vmes. Imela sem tudi vročinske oblive, začela me je mučiti nespečnost, kar me prej nikoli ni, začeli so se mi napadi vrtoglavice in slabosti, pri katerih sem začutila mravljince po obrazu in sem se morala usesti, da sem prišla k sebi, sicer se mi je zdelo, da bi izgubila zavest. O razpoloženju raje ne pišem.
Po Cycloproginova se mi je razpoloženje še poslabšalo, bila sem ali tempirana bomba ali depresivna do te mere, da sem prejokala cel vikend (ni to v moji navadi). Dobivala sem tako močne glavobole, proti katerim ni pomagal niti Nalgesin, niti Coldrex, zadnji (četrti) mesec jemanja CP mi je glavobol trajal neprekinjeno 5 dni, da me je začel bolet že vrat in ramenski obroč. Bila sem sesuta. V prvem mesecu jemanja CP sem se zredila 3kg, v naslednjih še 2kg, tako da sem sedaj na dieti. Zaradi tega niti ne vem, a sem imela občutek, da mi bo koža popokala zaradi povišanja teže ali sem tudi zatekala. Dojke so bile bolečo občutljive.
Imam 2 otroka, oba rojena s carskim rezom, pri 35ih letih sem šla na Essure postopek, prav iz razloga, ker že običajnih kontracepcijskih nisem nikoli prav dobro prenašala.
Hočem reči, CP ne prenašam. Sem se potrudila, da sem jih jemala te 3 mesece in pol, da vidim, če se bo telo navadilo, ampak je bilo iz meseca v mesece hujše. Moja G mi je rekla, da mi je dala CP zato, ker jih ženske v povprečju najbolje prenašajo, tako da katerekoli druge hormonske bi mi bile verjetno še hujše.
Dnevno jemljem tablete Ca, Mg, D3, ki vsebujejo 500mg kalcija (ali kakršnakoli enota je že napisana na škatlici, vem samo da piše 500), Omega3 kapsule, in neke vitaminske tablete. Služba nam nudi preventivne preglede gostote kostne mase približno na 2 leti, katerih se bom od letos dalje začela udeleževat.
Kaj lahko še naredim?
hm?…razumem. Potem pa vsaj pri nas ni veliko drugih možnosti. Nekoč smo imeli še možnost dermalnega obliža Estroderm TTS, ampak tega očitno ne ponujajo več v naših lekarnah. Lahko poskusite še tako, da vam 2 tedna na mesec dajejo samo progestagen (npr. Primolut Nor 2 x 1/dan), da o nekaj časa še normalen ciklus, dokler imate še nekaj lastnih estrogenov in se s tem preprečuje hipertrofijo maternične sluznice.
pretirana odebelitev
Spostovani,
pri 26 letih sem dobila diagnozo prezgodnje ovarijske insuficience (FSH 67,74, LH 36,33, AMH 0,012), zdaj pa sem zanosila povsem spontano (stara sem 27 let). Zanima me vase mnenje, ali moja diagnoza vpliva tudi na kvaliteto jajcnih celic? Glede na to da so kromosomske nepravilnosti pogostejse pri starejsih nosecnicah, moji jajcniki pa so podobni kot pri zenski v 50. letih, me skrbi, da imam zelo povecane moznosti, da bi mel otrok kromosomske nepravilnosti npr. Downov sindrom.
Hvala za odgovor.
Spoštovani,
vaše razmišljanje sicer razume, ampak na srečo ni pravilno. Ne gre za pospešeno degeneracijo vaših jajčnih celic v smislu povečanja kromosomskih napak ampak zgolj za hitrejše propadanje jajčnih celic in močnejše zmanjšanje njihovega števila v času. Vaša jajčeca so genetsko oziroma kar zadeva napak na jajčecih stara toliko kot vi. Verjetnost kromosomske napake pri plodu torej ni nič večja kot pri vaših vrstnicah.