Najdi forum

prevoz v šolo ali vrtec

Pozdravljeni!
Letos smo začeli obiskovati razvojni vrtec, ki pa ga v naši občini ni, zato pač otroka vozim dnevno v 10 km oddaljen vrtec, ki pa je v drugi občini. Seveda mi to vzame veliko časa in pa tudi kar precejšen strošek se nabere čez mesec.
Neka mama pa mi je omenila, da ti menda občina, v kateri imaš stalno prebivališče, mora povrniti stroške prevoza v vrtec ali šolo, ker pač takega oddelka v vrtcu v njihovi občini, nimajo organiziranega.
Če kdo kaj ve o tem, ali mi lahko sporočite, in kje je kakšna zakonska podlaga?
Sanny

Sanny,

“pravila” za predšolske otroke so malce drugačna kot za šolarje, ker je tudi plačnik prevozov drug. Najboljše, da se pozanimate v vrtcu ali pri komisiji, ki je otroka usmerila.
Imate brezplačen prevoz napisan tudi v odločbi?

Lep pozdrav in lep dan, Petra

Pošlji oblikovano (21-10-06 19:02)

Lep pozdrav in lep dan, Petra _______________________________________ Bolečina ni nič manjša, samo s časoma se naučiš živeti z njo. Cmok v nebesa, tvoja mami

Plačilo prevoza je stvar občine v kateri živi otrok. Torej kar lepo do referenta za družbene zadeva.Če ste pa iz kakšne manjše občine pakar do župana…Škoda le, ker se tega niste spomnili pred volitvami. (bi lažje kaj več dosegli).

Ja, v odločbi imam tudi napisan brezplačen prevoz!

Spoštovani,

odgovorim vam lahko natančno na tisti del vprašanja, ki se nanaša na šolo:

Zakon o osnovni šoli v 56. členu opredeljuje kateri učenci so upravičeni do brezplačnega prevoza. Med drugim pove: Otroci s PP imajo pravico do breplačnega prevoza ne glede na oddaljenost njihovega bivališča od OŠ, če je tako določeno v odločbi o usmeritvi.

Torej, ko bo otrok v šoli vam bodo stroški za prevoz povrnjeni ali pa bo otrok imel karto (znotraj občine), če se bo šolal v drugi občini pa bo za vas zelo pomemben 3. odstavek istega člena.

Kar se vrtca tiče pa menim, da ni urejen prevoz tako, vrtec namreč ni obvezen. Tu vam svetujem, da se obrnete na komisijo, ki vam je izdala odločbo in zahtevate podatek na kateri zakonski osnovi so vam v odločbo zapisali, da je otrok upravičen do brezplačnega prevoza. To isto zakonsko osnovo boste potem lahko uporabili kot izhodišče za zahtevek po povrnitvi stroškov. Verjamem, da niso majhni.

LP
Francka

Ga. Francka, res hvala lepa za natančen odgovor!
Lep pozdrav!
Sanny

New Report

Close