prevleke_bolečina
Spoštovani!
Pred tednom dni sem se odločil za porcelanaste prevleke na štirih spodnjih stranskih zobeh. Star sem 33 let. Zobozdravnik mi jih je svetoval, ker so bili zobje že prevečkrat plombirani. Postopek naj ne bi bil težek, meni pa je bil zelo neprijeten. Ko mi je pred enim tednom naredil odtis, mi je zobe provizorično pokril, vendar me je ves teden močno bolelo, ob stiku s katerokoli hrano ali tekočino. Ves čas sem jemal lekadol in jedel bolj tako tako. Danes mi je namestil prevleke. Nisem pričakoval bolečin, a so bile spet zelo močne, bolela me je glava, ušesa, neznosno me je skelelo, ko je bi zob odprt … Zdaj naj bi jedel normalno, ampak imam občutek, da bo vse “ven padlo” (zobozdravnik mi je sicer zagotovil, da je “zacementirano” in se ne more nič takšega zgoditi), poleg tega me mesto prevlek še vedno skeli in boli. Je takšen občutek noramalen in kako dolgo po posegu lahko traja?
Naj povem, da ponavadi raznorazne bolečine lažje prenesem kot tokrat in tudi z zobozdravnikom imam do zdaj dobre izkušnje, delo zelo natančno, strokovno, zato sem mu tudi v zvezi s prevlekami čisto zaupal.
Hvala za odgovor in lep pozdrav.
Pozdravljeni,
kar opisujete je dokaj normalen pojav, saj je pri brušenju zob poškodovanih precej dentinskih kanalčkov in s tem drobnih živčnih končičev, kar ima za posledico občutljivost zob po posegu. Preobčutljivost lahko traja nekaj dni do nekaj mesecev. Svetujem vam stalno kontrolo pri zobozdravniku, dokler se stanje popolnoma ne umiri.
Srečno.