Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Družinska medicina previsok pritisk

previsok pritisk

Lepo pozdravljeni!
Zanima me ena zadeva. Gre za očeta. Star je 46 let. Ima zahtevno delo in predvsem živčno. Gre pa za to da ima zelo visok pritisk. Ponavadi se mu zgornji giblje med 175-180 spodnji pa čez 110. Ima zdravila Micardis in Dilatren, vendar mu ne pomagajo veliko. Zdravnik mu je sicer že velikokrat zamenjal zdravila, vendar je rezultat v glavnem isti. Ima pa vedno zvečer višjega.
Hotela pa sem vas vprašati tole; pred kakim tednom ali 10 dnevi je zjutraj prišel v hišo ves bel v obraz, po licih pa rumen. Izmeril si je tlak in imel ga je 199-129. V bolnišnico ni hotel, zato mu je mami pomagala z edino zadevo katera mu je do sedaj pomagala in sicer z “kneippanjem” in pritisk je padel na 157-90.
Kaj predlagate, da še lahko poizkusi glede na to,da mu zdravila ne pomagajo, pritisk pa raste.

Teža se mu giblje okoli 90 kg, višina pa 183 cm. Pa še to, ko je v sproščenem okolju, recimo na morju, pa čeprav na soncu ima normalen pritisk.

Lepo prosim za pomoč in se vam najlepše zahvaljujem v svojem in očetovem imenu.

Spoštovani!

Že sami ste nakazali, v čem je problem neurjenega krvnga tlaka vašega očeta – stres. Poleg zdravil za uravnavanje krvnega tlaka bo moral pridobiti tudi ustrezne navade za obvaldovanje napetosti, stresa in s tem povezanih duševnih motenj, ki bodo počasi začele obvladovati očeta. Brez ustrezne sprostitve, tudi ob uporabi različnih tehnik sproščanja, bo raven krvnega tlaka le težko dosegla zaželene cilje. Upam, da mu bo to tudi uspelo. Če ne gre drugače, bo potrebno zamenjati tudi službo, predvsem pa se naučiti tehnik sproščanja.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

New Report

Close