Preverjanje progesterona
Spoštovani,
zaradi težav z zanositvijo (več kot eno leto) in vmesnih rjavkastih izcedkov, ki se kdaj začnejo že 4. dan po ovulaciji, vas prosim za komentar mojih težav.
UZ rodil sem opravila pri vas pol leta nazaj – vse ok.
FSH, LH, prolaktin in AMH, teste sem opravila aprila – tudi te izvide ste komentirali, da so primerni za mojo starost (37. let).
Na utrogestanu sem že od novembra. Vendar me rjavi izcedki včasih “prehitijo” pred začetkom terapije z utragestanom.
Ne upam pa ga vzeti prej, ker so moji testi za LH vrh pozitivni tudi po 48 ur, kar naj ne bi bilo prav, vendar jih delam točno po navodilih na 12 ur in mi vrh vedno kaže vsaj 36 ur. Bojim se, da bi utrogestan vzela še v času ovulacije, ki naj bi nastopila 36 – 48ur po vrhu LH in naj bi trajala 24 ur.
Ker menstuacijo dobim šele med 7. in 10. dnem po zadnjem utrogestanu, sumim da nekaj ni ok, saj naj bi jo dobila najkasneje po enem tednu. Imam morda dovolj svojega progesterona?
Prav tako pa nisem prepričana, če gre za propadanje RT, saj naj do tega ne bi prišlo prej kot 7. dan po ovulaciji.
Ta mesec sem se odločila, da utrogestana ne bom jemala, da vidim kaj bo.
14.7. prvi dan M
24.7. test za LH negativen
25.7. Zjutraj in zvecer LH test pozitiven
26.7. zjutraj in zvecer LH test pozitiven
2.8. Rjav izcedek, ki se vedno traja
Torej, kaj mislite glede:
1. 48 ur trajajočih pozitivnih ovulacijskih testov?
2. rjavih izcedkov že par dni po ovulaciji (včasih že 4. dan)?
3. Glede tega, da M dobim več kot en teden po zadnjem utragestanu (včasih tudi 9. ali 10. dan)?
Občutek imam, da ginekologinja ne ve več kaj naj z mano.
Bi bilo ta mesec smiselno preveriti raven progesterona, glede na to, da nisem začela jemati utrogestana? Sem pa danes 23. dan cikla, je jutri prepozno?
V koliikor se vam svita, kaj bi lahko bilo narobe, vas prosim za nasvet.
Lep pozdrav
Spoštovani,
vse zgleda kot da krvavitev takoj po ovulaciji nima nobene zveze s popustljivostjo RT. Jaz bi vztrajal brez Utrogestana, morebiti bi kak ciklus preveril še z UZ folikulometrijo od nekje pozitivnega LH testa dalje 1x ali 2x s po 2 do 3 dnevnim razmakom.
Spoštovani,
Hvala za odgovor.
Tudi jaz mislim, da ni problem v propadanju RT, zato sem tudi prenehala z terapijo utrogestana.
Bi pa vseeno jutri preverila vrednosti progesterona. Je 24. dan cikla prepozno za to? Vem da priporočate 22.-23. dan.
Bom predlagala svoji ginekologinji se folikulumeteijo od pozitivnega Lh testa dalje 2x na dva dni.
Se vam mogoce vseeno dozdeva kaj bi lahko bil razlog rjavih izcedkov, ki se zacnejo tako kmalu po ovulaciji in trajajo tako dolgo?
Hvala in lep pozdrav
prevertjanje progesterona vam ne bo nič več povedalo. Za delovanje progesterona namreč ni pomembna le raven ampak tudi koncentracija progesteronskih receptorjev. To je tako, kot bi merili le glasnost orkestra, nimate pa pojma o tem, koliko sliši (oziroma je gluha) publika.
Blage krvavitve ob in takoj po ovulaciji lahko povzročajo nihanja v spolnih hormonih (to ni patologija ampak fiziologija – takoimenovani “estrus”). zakaj krvavi izcedki dalj časa po ovulaciji, pa res nimam pojma.