Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Družinska medicina Preventivni pregledi

Preventivni pregledi

Spoštovani!

Zanima me kje lahko opravim strokovne zdravstvene preglede. Ne mislim zobozdravstvenega ali ginekološkega pregleda. Govorim o pregledu kot npr. ali imam kje raka, ali sem potencialni kandidat za to bolezen? Menda da se to ugotovi na krvi. Potem razne bolezni v krvi, rak na dojki, fizične bolezni, …..
Zanima me tudi, kaj naj storim v primeru če nisem prebolela niti ene otroške bolezni, imam pa majhnega otroka, ki jih bo začel verjetno kmalu. Je to res, da najprej dam vzorec krvi na Infekcijski kliniki v Ljubljani in da oni vidijo če sem prebolela norice ali ne. In če jih nisem moram na Inštitut za varovanje zdravja na
Trubarjevo, kjer se bom predvidoma dvakrat cepila in bila potem zaščitena pred to boleznijo!
Za odgovor se Vam vnaprej najlepše zahvaljujem in Vas lepo pozdravljam!

Katja

Spoštovani!

Omenjate preglede zaradi raka. Edina smotrna pregleda zaradi raka na splošni populaciji sta jemanje brisa materničnega vratu in mamografija v starosti od 36 let naprej. Če je imela katera od vaših sorodnic (mama, stara mati, teta, sestra) raka na rodilih ali dojkah, potem so ti pregledi potrebni že po 20. letu. Preventivni pregledi zaradi raka na črevesju pa so smiselni le, če je v družini družinska ploipoza, tj. številni polipi na črevesju, ki se pogosto spremenijo v raka. Pri vseh ostalih se je potrebno ravnati po napovednih znakih.

Poti otroškim boleznim razne proti noricam ste bili zelo verjetno že cepljeni. Če niste preboleli noric, bo seveda možno, da jih boste nalezli od otroka ali pa tudi ne. Tudi sam jih nisem, pa jih kljub številnim stikom, še nisem dobil. Norice smo nekateri preboleli brez očitnih zunanjih znakov. Ni mi znana praksa, da bi se odrasli z normalno imunsko odzivnostjo cepili proti otroškim boleznim, zato vam svetujem, da se pozanimate neposredno na Inštitutu: 01 43 23 245.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

V družini so že trije bližji sorodniki v starosti okrog 50 umrli zaradi raka na pljučih, stara mama ga je imela na maternici (ali nekje tam), stari oče z druge strani pa na črevesju. Kaj mi svetujete v tem primeru? Nimam kakšne paranoje, samo če obstaja preventiva jo želim izkoristiti.
Hvala za odgovor in lep pozdrav!

Katja

Spoštovani!

Glede raka maternice: smotrno je, da hodite vsaj na tri leta na ginekološki pregled, kjer vam vzamejo bris materničnega vratu ne glede na vašo starost. Poleg tega je smotrno poleg samopregledovanja dojk tudi opraviti mamografijo že v drugi polovici dvajsetih let in nato na dve do tri leta do šestdesetih let.

Glede raka na debelem črevesju je podatek manj zanesljiv, za kakšno obliko naj bi šlo. Seveda je prav, da vsako spremembo, ki vas moti predstavite zdravniku, glede same kolonoskopije pa je vprašanje, koliko je smotrna. V štiridesetih letih mogoče? V primeru pa, da bi odkrili kakšne polipe vas bodo tako ali tako potem redno naročali na kontrole.

Lep pozdrav!

Hvala

New Report

Close