Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Ginekologija Neplodnost preventiva

preventiva

Stara sem 17 let, sele začela z rednimi spolnimi odnosi. Nekoč bi rada imela kopico otrok, vendar me zadnje čase daje strah, KAJ PA ČE bi se kaj zgodilo, da jih ne bi mogla imeti. Je mogoče na kak način vplivati na boljšo plodnost ali je neplodnost prirojena? Sem lahko sama kriva za neplodnost ali so za to krivi drugi dejavniki? Ker sem na nekem filmu gledala da je neka ženska uporabljala spiralo in zato ni mogla zanositi, torej je bila “krivda” njena. tukaj je veliko deklet s podobnimi težavami in so bolj seznanjene s tem kakor jaz, zato bi prosila za nasvete. Ne morem se z vami primerjati, ker še nisem poskusila zanositi, ampak nikoli ne veš, če se mogoče čez kakih 10 let ne bom tudi jaz pojavila na tem forumu z isto težavo. Hvala v naprej in veliko upanja ter čudežev vam želim!

mala

Pozdravljena!

kar lahko sama maksimalno storis zase in za svojo varno spolnost in kasneje za potomce je predvsem naslednje:
– izogibaj se vsem moznim potencialnim vnetjem jajcnikov, oziroma rodil… ce mislis, da je to tega le prislo, obisci ginekologa. kot je povedal dr.pusenjak so ponavadi vnetja jajcnikov zgolj posledica spolnih odnosov in jih zenska ne dobi od “mrzlega”… drugace pa bi ti v kolikor s odlocis za KT se posebej priporocala uporabo kondoma. tako si tudi maksimalno zascitena pred dolocenimi spolno prenoslljivimi boleznimi, kot je npr. klamidija (povzroca neplodnost!!!) in je najbolj nevarno njeno tiho vnetje, oziroma okuzba.
kar se KT tice, te pa na splosno scitijo tudi pred vnetji jajcnikov – tako mi je razlozila ginekologinja.
redno si spremljaj in belezi M cikel in redno obiskuj svojega ginekologa. to je zaenkrat maksimalno kar lahko storis zase.

Uzivaj in srecno!
Nika

mala pozdravljena,
od normalnih spolnih odnosov (s kondomov) ne mores postati neplodna.
za tebe je eventuelna nevarnost v tem, da bos verjetno zamenjala kar nekaj partnerjev, preden bos nasla princa. in lahko bi bil kateri od njih okuzen s klamidijo. To je edina nevarnost (poleg AIDS-a), ki te lahko naredi neplodno samo zaradi odnosa.
In zasciti se – ker posledice splavov lahko povzrocijo neplodnost.
Drugace pa – uzivaj in se ne obremenjuj s skrbmi. Za to bo se dovolj casa

Uporabljam KT, kondoma pa ne, ker je obema boljše brez. Zdaj me skrbi le ta bolezen klamidija. Bom se informirala še o tem. Najlepša hvala za tvoj čas!

mala

Hvala, sedaj sem bolj pomirjena. Bo pa treba poleg KT uporabljati še kondom. Lep pozdrav,
mala

Spoštovana mala,
zelo prijetno si me presenetila s takim vprašanjem. Na žalost je pri tvojih letih malo deklet tako zrelih in odgovornih kot si ti. Polepšala si mi dan.
Mimogrede, sama sem imela klamidijo, pa mi na srečo ni pustila zarastlin, saj je bila pravočasno odkrita in zdravljena. Je pa res, da je bila odkrita slučajno, saj ne nimaš nobenih znakov, da jo imaš, zato je kondom odlična rešitev.

LP

Draga mala!

glede klamidije malo pobrskaj po forumu ginekologija, kjer bos dobial vse podrobnejse info… zal, pa klamidija ni edina spolna bolezen, ki lahko povzroci neplodnost… obstajajo se ostale spono prenosljive bolezni, ki ti tudi lahko zagrenijo zivljenje (prijateljica je dobila virus herpes simplex – vaginalni, ki se ji je pojavljala 1 x mesecno 1 leto, kot prebventivo je mogla jemati tablete virolex 1 leto, da je virus nekako zatrla v sebi (ceprav ga po okuzbi nosis v sebi vso zivljenje) v tem casu pa ni smela zanositi… ne ve pa, ali je virus dobila od svojega partnerja ali ga je ze sama imela… skratka garancije ni…
in kot ti je napisala ze Emi – mlada si se, lepo je, da se vedes tako odgovorno, vendar verjetno bos zamenjala se kar nekaj partnerjev, preden bos srecala “Mr. Right”… Tudi sama sem v mladosti uporabljala zgolj KT, ker je pac bil kondom “neudoben”. Nisem imela mnogo spolnih partnerjev in tudi k sreci nisem zbolela za nobeno spol. boleznijo. Toda ce danes pogledam nazaj bi poleg KT zelo verjetno hotela se uporabljati kondom – vsaj to se mi zdi edino skoraj 100% preventivno sredstvo proti spolnim boleznim. Tudi ce imas partnerja, ki mu neznansko zaupas in ves, da si mu trenutno edina spolna partnerka te lahko zgolj opozorim na statistiko, ki sem jo zasledila ze pred leti:
Vsak spolno aktiven Slovenec se ob novem ali zamenjavi spolnega partnerja posredno spolno poveze z ostalimi 8 spolno aktivnimi posamezniki.
Upam, da te nisem prestrasila, in le tako odgovorno naprej!

lp
nika

New Report

Close