PREVENTIVA
živjo!
Brala sem nekaj o CAPP programu v ZDA. Zanima me, kaj je bilo narejeno v Sloveniji glede preventive spolne zlorabe nad otroci. A naša država sploh kaj dela na tem? slišala sem tudi, da ste vi imeli nekaj podobnih projektov in me zanima, kdaj te jih izvajali in kateri so to bili. Kje se je izvajala “Varna šola”?
Hvala lepa za odgovore!
lepotička
Zdruzenje proti spolonemu zlorabljanju je v letu 1998 prvo povabilo v Slovenijo ameriški strokovnjakinji¸, ki sta v organizaciji Združenja v času od 19. do 23. oktobra tega leta izvedli v Piranu izobraževanje za delo na Preventivnem programu za preprečevanje zlorab otrok / CAP program/.
Tovrstni programi, to je namreč eden od njih, se pod različnimi imeni izvajajo v Ameriki. Tudi Evropa je povzela nekatere segmente teh preventivnih programov, upoštevajoč različnost kultur. To dejstvo se je tudi nam zdelo izjemnega pomena, kajti za tovrstno delo z otroki, ne zadostuje samo pripravljenost npr. šol, da odprejo svoja vrata tovrstnim programom, temveč je izjemnega pomena, da imajo otroci tudi po izvedenem programu “sogovornike” v odraslih in senzibilno okolje, ki jim bo omogočalo , da udejanjajo sporočila, ki jih program daje. Pomembno pa je tudi, da program izvajajo osebe, ki so za to delo zadostno educirane.
Združenju je bil program, ki ga je tako kot drugje v Evropi ali v svetu priredilo in ga poimenovalo OKI / otroka krepi informacija / seveda zelo zanimiv, toda soočili smo se s težavami pri financiranju programa. Prevč prostora bi zasedli, če bi hoteli obrazložiti vse aktivnosti, ki so bile izvedene za uvajanje programa in za pripravo gradiv, ki bi omogočila, da se v šolah lahko s programom nadaljuje po prvi izvedbi tudi s strani šolskega osebja.V sodelovanju z RTV je bilo npr.pripravljeno video gradivo, za podporo programu in tudi kot zanimivost za otroke majice z znakom OKI itd.Program smo izvedeli kar na nekaj šolah, kasneje pa je ustrezno finančno podporo za program dobila druga nevladna organizacija…. Kakor koli naše delo je na področju preventive stalnica- projekt “Varna šola” vsebuje vse segmente tovrstnih preventivnih programov, prav tako pa tudi naše delo v vrtcih. O projektih se lahko podrobno seznanite na našem Združenju.
Sama osebno sem izdala prve preventivne brošure o spolnih napadih na otroke za otroke in odrasle v letu 1991, v kasnejših letih je sledilo še več zloženk- zadnja Zlorabljen otrok je tragedija v letu 2003,leta 1996 je na osnovi moje ideje in nato pogovora z ga. Svetlano Makarovič je ta izjemna pisateljica napisala tekst za lutkovno igrico Mali jojoj s preventivnimi sporočili in sporočili kje iskati pomoč /posneta je tudi na kaseti in pred mesecem smo jo s podporo Sveta za varnost meščanov in meščank Ljubljane poslali brezplačno v vse ljubljanske vrtce, ker se nam zdi pomembna osnova za pogovore z otroki o teh temah/, v letu 2003 smo s projektom Tolerance ni! izvajali več mesecev zelo odmevno preventivno akcijo v zvezi z problemi različnih zlorab otrok v družinah, kjer se soočajo z nasiljem , v idejnih zasnovah imamo trenutno dva preventivna projekta itd. , navedla sem le nekaj projektov. Zavedamo se pomena prevencije , toda žal pa tovrstno delo ne more sloneti v nedogled zgolj na prostovoljnem delu. Naša nevladna organizacija je ena redkih, ki nima redno zaposlene osebe in s sredstvi, ki jih dobimo / cca 3.000.000,00 za vse leto/moramo kriti tudi vse stroške v zvezi z delovanjem Združenja. Bili pa so nam na razpisih že zavrnjeni tudi preventivni projekti.
Hvala za vaše zanimanje in lep pozdrav.