Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Bolezni srca in ožilja Kardiologija preveč zakrbljena?!

preveč zakrbljena?!

Pozdravljeni!

Zaradi nenehnih dvomov o pravilnosti delovanje mojega srca sem se v januarju naslednje leto samoplačniško odločila za pregled z ultrazvokom. V času srednje šole se mi je večkrat zgodilo, da mi je srce kar “podivjalo” takrat so mi opravili verjetno večino testov, tudi pregled glave, vendar na koncu koncev ni bilo ravno ne vem kakšnih rezultatov. Mogoče če se ne motim, da so nekaj omenjali zaklopke, na eni strani malo odebeljene se mi zdi..bi morala najti izvid..vendar od takrat drugih težav s srcem nisem imela. Sem tudi kar aktivna, imam nizek pritisk (za kar so mi rekli, da me bo ob možnih večjih težavah s srcem reševalo?!), živim zdravo-mož je vegetarijanec, tako da meso ni obvezen del kosila:)
Pa, da preidem na bistvo moje zaskrbljenosti:
Dve leti nazaj mi je za posledicami odpovedi srca umrl takrat 56. let star oče. Več kot 10 let se je zdravil, jemal tablete, hodil na preglede v Rogaško in potem na nedeljsko jutro, sredi ceste obležal in umrl. Bil je tudi že na seznamu za “bay pass” (ne vem kako se pravilno napiše), vendar 2 meseca prepozno.
Vendar pa to v naši družini še ni vse. Tri mesece pred mojim očetom, pa mi je umrla sestrična, stara 36 let, 10 dni po porodu. Obdukcija je pokazala zamaščenost žil in odpoved strca (nekako tako). Že takrat se mi je porajalo vprašanje kako je to pri moji sestrični možno, saj ti pregledujejo, če ne drugega vsaj krvni tlak v času nosečnosti, verjetno se tam že pokažejo kakšni znaki ali se motim?!
Tudi babica po očetovi strani je umrla zaradi odpovedi srca, sicer stara nekaj čez 70. let.
Sedaj pa sem noseča tudi sama, stara 25 let, četrti mesec, mogoče so moje skrbi odveč, vendar vseeno..Po takšnem zaporedju bi rekla, da imamo nekakšno dedno zasnovo za težave s srcem..Verjamem, da mi ravno ne morete reči “Verjetno res” ampak rada bi samo malo potrditve, da ravno ne pretiravam?!

Najlepša hvala za kakršen koli odgovor.
Vam bom pa sporočila izvid ultrazvoka, pa se morda takrat še enkrat slišimo.
Pa lepe praznike!

Po vsebini vašega posta se nagibam k mnenju, da gre v vašem primeru za družino, ki je nagnjena k srčnožilnim boleznim. Takih je najmanj 40% ljudi, ostali se nagibajo k rakastim, imunskim in drugim boleznim.

Morda je v vaši družini celo nagnjenost k zgodnjemu nastopu bolezni. Na srečo znamo danes takim bolnikom uspešno pomagati. Če se držite priporočil zdravega življenjskega sloga (nekajenje, nejemanje kontracepcijskih tablet, skrb za pravilno telesno težo, uravnotežena prehrana, dovolj gibanja, zdravljenje morebitno zvišanih maščob v krvi, itd.), pričakujem, da boste doživeli starost zdravih ljudi.

Vaše sedanje težave pri srcu so zelo verjetno psihičnega izvora. Lahko, da bodo pri UZ-preiskavi srca odkrili majhno napako mitralne zaklopke, kar ni treba, da vas skrbi. Take napake imajo mnogi ljudje, zlasti ženske.

Vaš oče je čakal na operacijo srčnih žil (bypass). Ker so imeli zdravniki vtis, da ni potrebna takojšnja operacija, so ga uvrstili v redni operacijski program. Težko je reči, da ne bi pri njem nastopila nenadna srčna smrt, če bi bil operiran.

Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.

Lep pozdrav! prim. Boris Cibic, dr. med. Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije www.zasrce.si

New Report

Close