preveč mleka
Draga Karmen!
Mogoče bo tole vprašanje zvenelo smešno, vedar me muči preveč mleka. Moja punčka je stara 3 mesece in ponudba-povpraševanje sta bila že dobro vzpostavljena do pred nekaj dni. Moje prsi so bile že mehke in vse je lepo delovalo čerav hči je z nastavki (pa zdaj raje ne bi o tem, ker sva to predebatirali že po telefonu). Zdaj pa je mleka spet toliko, da imam prsi trde kot kamenje, saj se pri enem podoju naje iz ene. Pa še mleko tako silovito teče da se punčka jezi in upira, saj težko požira.
Stiskati si mleka ne upam, da ne bi še povečala proizvodnjo. Je morda kakšna druga metoda za zmanjševanje ponudbe?
Viki,
tudi meni se to zgodi, če moj petmesečnih kak obrok kdaj slučajno prespi. Takrat se potem lahko napetost v dojkah vleče cel dan, ponoči pa ponavadi vse spije. Če vas zelo moti, predlagam, da si stisnete (ne čisto do konca) iz dojke, ki jo otrok ne sprazni. Zaradi tega ne boste imeli večje proizvodnje kar nakenkrat. Toliko, da bosta nekako ujela potrebno količino za sproti. Po mojih izkušnjah se da tak presežek relativno hitro odpraviti na ta način, kadarkoli se pojavi. Mleko spravite v zmrzovalnik.
Mojca
Draga Viki,
vaše vprašanje sploh ni smešno. Kakor velja, da so težave, če ima mati premajhno mlečno »zalogo«, tako velja tudi, da ima mati lahko hude težave, če je mleka preveč ali če se premočno izceja. In če je težava, potem jo je vsekakor potrebno tudi reševati, kajne?
Navali mleka, izcejanje in trde dojke so značilne res bolj za prve mesece po porodu, ko ponudba – povpraševanje še ni dobro vzpostavljeno. Ko pa mati in otrok postaneta dobro uigran doječi par, pri postanejo mehke in mleko ne uhaja več. Pri večini žensk. Toda, nekatere matere (resda so bolj v manjšini) opažajo tudi tako, kot opisujete vi.
Ali je imela vaša dojenčica pred kratkim poskok v rasti in se je dojila pogosteje? Ali je bila kaj prehlajena, bolna?
Možno pa je tudi, da vas je narava obdarila z dojenčkom zaletavčkom in ker imate še preveč mleka ali res močan izcejalni refleks,s o težave tukaj. Niste napisali ali ima otroček dudo ali pije čaj po steklenički, kar je lahko tudi vzrok težavam zaradi t.i. sesalne zmede.
Zaletavčki pri dojenju zelo hitijo, hlastno požirajo da se jim pogosto zaleti in pri tem požrejo tudi precej zraka. Včasih tudi izgubijo bradavico (ali nastavek), kar jih neznansko razjezi in začnejo protestirati, nato pa jih je težko pomiriti in nadaljevati. Če opazite, da se ji pogosteje zaleti takrat, ko se sprosti vaš izcejalni refleks, se nagnite nazaj, da sila gravitacije deluje proti toku mleka.