Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Ginekologija Nosečnost in obporodno obdobje Pretežek dojenček?

Pretežek dojenček?

Spoštovana,

moj dvomesečnik raste in se redi kot “gobica po dežju”. Se izključno dojiva in to oba zelo rada. Menim, da zraven čudovito klepetava, saj se mi smeji, me opazuje, čeblja in tako kramljava o dogodkih dneva. Ima pa že, reci in piši, 7 kg. Rodil se je težak dobre 4 kg in dolg 53 cm. Do prvega meseca je pridobil 5 cm in skoraj 1,5 kg, no sedaj pa ima 63 cm in 7 kg. Najina pediatrinja je zadovoljna z napredkom, je tudi izjemno fizično močan, meni se zdi, vsaj po knjigah in člankih, ki jih prebiram, da kar prehiteva: npr. glavico večino časa drži sam, ko je na trebuščku, jo dvigne 90 stopinj in tako premika levo in desno tudi kakšno minuto. Odriva se (kot bi hotel plaziti), krče skuša premagati kar “trmo”,… Zelo je radoveden in dovzeten. Skratka, kot mamica sem seveda nad vsem tem navdušena, me pa zanima, ali ni morda malce pretežak in bi bilo smiselno podoje zmanjšati? Morda malce raztegniti v času in mu vmes raje ponuditi malo vode ali čaja po žlički? Lepo vas prosim za vaše mnenje.

Draga Mima!

Teža vašega dojenčka je v mejah normale. Naj povem, da sta bila dva od mojih treh otrok pri tej starosti še težja in večja, pa sta sedaj čisto normalna malčka. V prejšnjih generacijah je bilo celo dobro, da je bil dojenček velik in debel, to je bil ponos vsake matere in zdravnika, ker so prehranjenost dojenčka nekako enačili z dobrim zdravjem, saj so takšni otroci imeli večje možnosti preživetja otroških ini drugih nalezljivih bolezni. Toda takrat so bili dojenčki največkrat hranjeni z umetno mlečno hrano in tudi z dodajanjem goste hrane se je pričelo dosti prej. Zato se je pojavilo tudi veliko drugih bolezni, težav (povišani holesterol že pri petletnikih) ter predvsem bolezenske debelosti, ki se prenaša še sedaj, v našo generacijo…

Poudarjam, da dojeni otroci dobivajo v materinem mleku popolnoma drugačne vrste maščob in beljakovin, ki so otrokovemu telesu najbližje in najmanj škodljive. Zato ponavadi zelo okrogli, dojeni otročki svoje “mišelinke” zelo hitro izgubijo, ko se začnejo pospešeno gibati, plaziti ali hoditi…

Pravilno je, da ga dojite na njegovo željo. Zelo redki so dojeni otroci, ki se hranijo samo po urniku in napredujejo točno po določenem povrečju v tabelah rasti in teže.

Saj veste, dojenje ni samo hranjenje, otrok se pri prsih tudi odžeja, pocarta, najde uteho in “si napolni baterije” in prav je tako. Dodajanje vode ali čaja ter podaljševanje časa med podoji ni potrebno in nima koristnosti.

Najlepša hvala. Kot vedno – upoštevala bom vaš nasvet, saj se v sebi z vašim mnenjem povsem strinjam, bolj ali manj me “bremenijo” opazke znancev: Ja, kolk je pa buckast,”. Pač, naj si mislijo svoje, mar ne?

Draga Mima,
se popolnoma strinjam z vami. Tudi mene osebno je vedno motilo, kako si vsaka mamca ali soseda, s katero sem se ponavadi le bežno pozdravljala, jemlje pravico, da sodi o tem, ali je moj otrok v vozičku preveč ali premalo oblečen, da je predebel ali presuh, da ni priden, ker ponoči ne spi (uf, mi gre na živce beseda “pridnost” v takem kontekstu), ali je prav da ga še dojim, … Dojenčki so kot nekakšen magnet za ljudi, vsak popoln tujec (še posebej ženskega spola) in sorodnik ali sosed se rad ustavi in se pogovarja. No, saj verjamem, da so njihove sodbe in nasveti dobronamerni, toda kakšne neumnosti včasih slišimo pri tem je pa včasih že odločno preveč!

Če vaš otroček ne bi bil buckast, bi pa menili da je presuh, da nimate dovolj kakovostnega mleka (zelo pogost mit), da vam zmanjkuje mleka, he, he… pa saj sami veste… najlažje je biti pameten za druge otroke…

New Report

Close