Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Pediatrija Pediatrija Pretežak novorojenček

Pretežak novorojenček

Pozdravljeni,

 

Sin je bil rojen točno na rok s 3820g, po odpustu iz porodnisnice je imel 3610 g.

Pri tehtanju patronažne medicinske sestre so bile vrednosti:

9.dan starosti: 3870g

14.dan:4100 g

21. dan: 4540 g

Pri 28.dneh je imel pregled pri pediatru, kjer je bil stehtan s pokakano in polulalo plenicko ter v bodiju in je imel 5020g. Verjetno je bila realna teža nekje 4900g saj je patronažna medicinska sestra prišla 4 dni kasneje, se pravi 32. dan starosti in ga stehtala 5060g.

Na pregledu je bil velik 57 cm (ob porodu 51 cm).

Pediatrinja je rekla, da fant občutno preveč pridobiva na teži in da je potrebno skrajsati cas dojenja na 15 minut ter podaljsati cas med podoji, ki naj bo 3-4 ure. Ter da mu naj dam prekuhano vodo, ce bo se vedno lacen.

Ko dojencku poskusam omejiti cas dojenja histericno joka in se ga ne da umiriti. Prav tako se ga ne da umiriti ko postane lacen. Po pristavitvi k dojki se v trenutku umiri in pridno sesa. Ce je od zadnjega dojenja minilo 3-4 ure, potem jé 30-40 minut. Ce pa je minila 1 ura ali 2 pa jé 20 minut.

Naj dodam da je partner visok 190 cm, jaz pa 181 cm.

Otrok se želi dojiti zelo različno, od pol ure med podoji, do 4 ur.

    Je to pridobivanje na teži res tako problematično saj je izključno dojen? V tem tednu sem mu sicer skušala omejiti dojenje, vendar bolj kot ne neuspešno saj se njegov jok ko je lacen zelo razlikuje od takrat ko ima druge “probleme” in ga je res nemogoce umiriti. Da pa bo 1 uro histericno jokal, samo da bodo minile 3 ure pa se mi tudi ne zdi prav.

Prekuhane vode mu se nisem dala, saj ga ze tako ali tako obcasno napenja pa tudi ali je iz elektrolitskega vidika to sploh priporocljivo?

Najlepsa hvala za odgovor.

 

Če vzamemo za izhodišče porodno težo in gledamo krivulje rasti, je po 1 mesecu s težo 5000 g le minimalno prestopil svojo rastno krivuljo in noben nasvet ni potrebren.

Je pa zelo nenavadno, da otroka tehtajo oblečenega, v plenici, ki je lahko pokakana in polulana.

Menim, da ni potrebno omejevanje hranjenja, sploh ne pri tako majhnem (mladem!) otroku.

Lp (še vedno) Tanč; Pediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet. In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ISKALNIK JE ZAKON!!!

New Report

Close