Prestavitev menstruacije
Pozdravljeni,
na to temo je bilo res že nekaj napisanega , pa vendar imam konkretno vprašanje.
Zaradi službenih obveznosti bom lahko šla na dopust samo v obdobju od 26.8. do 6.9. žal pa prav takrat pričakujem menstruacijo. Stara sem 39 let,imam 2 otroka, tablet nisem nikoli jemala. Imam rahlo povišan krvni tlak(140/90), preveliko telesno težo in sem nagnjena h glavobolom. Zanima me ali bi si lahko podaljšala oz.prestavila ciklus s katerimi od kontracepcijskih tablet ? Bojim se namreč, da jih ne bom dobro prenašala in da si bom zagrenila dopust.Ali bi morala tablete začeti jemati že zdaj, da bi bilo tako več ciklusov s tabletami ? Na pregled sem naročena šele 30.4., za dopust pa bi se morala prijaviti čimprej. Kaj mi torej svetujete ?
Hvala za nasvet , Tanja
Draga Tanja,
če sicer ne uporabljate kontracepcije bo malo težje, lahko pa poskusite. Ob “predzadnji menstruaciji”, torej ob tisti, ki bo zadnja pred pričakovano “dopustniško” začnite jemati kontracepcijske tabletke in jih uživajte po eno vsak dan nepretrgoma do konca dopusta, torej 6 tednov skupaj. Po prenehanju jemanja bo nastopila normalna krvavitev.
Druga možnost je z gestageni, vendar je manj zanesljiva:
S tabletami Orgametril /12 ur lahko pričnete 13. ali 14. dan ciklusa ter jih uživate do konca dopusta. Po prenehanju jemanja bo nastopila normalna krvavitev. Zadnja oblika nima kontraceptivnega učinka, lahko pa povzroči zadrževanje vode v telesu in glavobol.
Po pogovoru z različnimi dekleti oz. ženskami sem ugotovila, da so imele bolj ali manj vse prvih par mesecev po začetku jemanja tablet različne težave – od glavobolov, do slabosti , do majših krvavitev, do … Skratka, sem še v večji dilemi kaj narediti. Ginekologinja mi bo najbrž tablete predpisala brez problemov, samo bojim se , da si bom pokvarila ves dopust, če bom tudi jaz imela take stranske učinke. Od česa je odvisno (jasno da od organizma), ampak ali so kakšne predispozicije za te slabosti , glavobole ….
Samo enkrat na leto gremo na morje z otroci in rada bi tam uživala.
Hvala in lep pozdrav, Tanja
Draga Tanja,
izraženost “manj pomembnih” stranskih učinkov je nepredvidljiva in muhasta. Še najbolje si boste odgovorili sami, če se boste spomnli svojih “nosečniških dni”. Hormonske tabletke v marsičem “oponašajo nosečnost” s tem, da je raven hormonov v nosečnosti bistveno višja kot med jemanjem KC tabletk. Počutje je odvisno tudi od motiva in od siceršnejega odnosa do “bolezni”. Če vas “podre vsaka figa”, manjši prehlad, večji telesni napor, malo več stresa ali kaj podobnega, potem bo tudi jemanje kontracepcije “muka brez primere” sicer pa bodo stranski učinki nekaj zaradi česar boste “zamahnili z roko” in jih vzeli kot manjše zlo…..če se bodo sploh pojavili.
Le redke pa imajo zelo hude težave, ki nastopijo nepredvidljivo in nenapovedljivo, ker pravzaprav ni jasno zakaj in kako hormoni nanje vplivajo. To so moćno povišan krvni tlak, hud glavobol, tromboza in jetrna reakcija z znaki zlatenice. V takem primeru tabletke niso primene in jih je nemudoma potrebno opustiti ter obvestiti zdravnika.