Najdi forum

Prerekanje starsev

Spostovani,

Prosim za vase mnenje o tem, kako prerekanje starsev vpliva na 1 letnega otroka, ce se prerekanje dogaja pred njim.

Ce so to pogosta prerekanja, povzdigovanje glasu itd., ki jih 1 letnik slisi. Niso pa to hudi kregi, kjer bi prislo do hudega dretja, razbijanja. Je lahko ze kaksna psiholoska skoda narejena, tudi ce se sedaj starsa spravita v red? Kaksne znake bi kazal otrok, ki je dozivel travmo?

 

Hvala

Verjetno mu ne bo hudega, če kdo kdaj prereka na normalen način glede normalnih stvari – to je tudi del sobivanja. Travme so, ko je vzorec kapricioznih ne-argumentov, vključno s tihimi mašami in “prerekanja”, kjer pride do ogroženosti (tudi vdiranja v osebni prostor).

Da obrazložim o čemu govorim:

če prideš iz WC ter glasneje in osorno rečeš “kolikokrat sva rekla, da se role ne pusti prazne, spet je prazna, zakaj je prazna, kaj ti je tako prekleto težko” in potem po izmenjavi parih stavkov se pride do rešitve, da je vedno rezervna rola v stranišču – to je normalno pri sobivanju in takšne stvari se pač dogodijo. To ni travma, ampak učenje sobivanja in reševanja konfliktov.

Če prideš kot ris, zalučaš prazno rolo v partnerja/partnerko, se zapreš v sobo, začneš tiho mašo drugi začne histerično tuliti “kaj je s tabo”, tolči po vratih “pogovarjaj se”, potem se gre pa čez eno uro na igrišče in vsi pretvarjajo, da se nič ni zgodilo do naslednjič – to pa je travma, ki se bo utrjevala in pustila zelo grde posledice. Ta “drama”-“happy” cikel brez rešitev pusti hude posledice.

Otrok naj ne bo izgovor, da se težave in konflikti ne razrešijo. Dostojni in razumni prepiri, ki vodijo v kompromis so dobri za otroka, ker ga učijo sobivati. kako bo v vrtcu reševal konflikt kdo bo šel prvi po toboganu – tako kot bo doma vaju gledal in na vaju vadil. Kako bo v šoli rekel, da hoče svoj zvezek nazaj? Kako se bo v srednji postavil zase zoper vrstniške pritiske (npr. Pri argumentu katera nanizanka ali znamka kavbojk je kul in katera bedna), kako se bo na faksu s cimri menil glede čistoče, s partnerjem/ko koliko časa je kdo pod tušem, s šefom v službi, s svojimi otroci, s svojimi vnuki… To kar vidi zdaj bo standard za vsako njeno/njegovo interakcijo s sočlovekom naslednje 80-90let.

Mora znati reševati RAZUMNI konflikt in skleniti RAZUMNI kompromis – če ga pa vidva s partnerjem ne znata, je pa skrajni čas, da se naučita. Oba! Za reševanje konflikta je potrebno sodelovanje obeh, ne bitka kdo zmaga in kdo popusti.

In ločitev je tudi rešitev konflikta – ker ne vem o čem je prerekanje, npr. V primeru varanja, alkoholizma, hazarderstva, fizičnega nasilja: to, da si tiho, se pretvarjaš, da je vse vredu in se ne prerekaš, medtem ko je partner aktivni uživalec trdih drog ni nekaj kar želiš, da tvoj otrok ponavlja čez 30let.

Ne delaj drame, ne delaj cirkusa in ne bodi predpražnik – če si kdaj v dvomih, se orientiraj na to kaj želiš da je tvojemu otroku normalno in razumno čez 30let.

New Report

Close