Prepogosta in zelo močna manstruacija pri najstnici
Spoštovani!
Moja hči je stara 12;8 let. Menstruacijo ima od 11;6 leta, se pravi že več kot eno leto. Te menstruacije so zelo pogoste (na 20 – 24 dni) in trajajo celih 7 dni. Menstruacije so zelo močne in prve 4 dni tudi boleče. V bistvu to poteka tako, da ima 1 teden menstruacijo in nato 14 ne, potem pa spet od začetka. Mislila sem, da se bo to po nekaj mesecih umirilo, a se ni. Zanima me, ali je to normalno in ali se da na kakršenkoli način to regulirati. Hvala za vaš odgovor.
LP N.
Spoštovani,
prepričan sem, da bi se dalo pri vaši hčeri M regulirati tako, da bi bile redkejše in šibkejše. Sredstvo za dosego tega cilja pa so hormoni. Obstajata načeloma dve metodi:
1. da se 12 dni na mesec dodaja progesteron (pri ciklusu vaše hčere bi recimo to bilo od 16. do 27. dneva ciklusa) – npr. Primolut Nor 2 x 1 tbl./dan
2. da se uvede kombinirano oralno kontracepcijo, npr. Logest ali Harmonet vsaj za pol leta, potem bi se pa videlo, kako naprej. Za drugo izbiro bi bilo dobro vedeti, če se je rast v višino pri hčeri že zaključila, kajti KT jo lahko nekoliko zavrejo.
Spoštovani,
glede na to, da ne navajate konkretnega problema, zgleda, da sprašujete kar tako, malo na splošno. Pogoj, da se nekaj pravilno zdravi je vedno najprej ustrezna diagnoza, do te pa se lahko pride na zelo različne načine. Niso vedno odločile preiskave ali pa ne nujno laboratorijske preiskave, čeprav je potem zdravljenje hormonsko. Včasih zadostuje razumevanje delovanja telesa, fizioloških in bolezenskih procesov ter dogajanja in logično sklepanje. Včasih pa tudi zdravimo “na pamet” oziroma na podlagi močne domneve, ki je mogoče niti ne moremo potrditi s preiskavami in diagnozo dobimo preko odziva na zdravljenje (ex iuvantibus).