prepočasen srčni utrip ploda
Nizek utrip je zelo zgodaj v nosečnosti normalen pojav. Torej počakajte na ponovni UZ pregled, ko bo vse bolj jasno.
Pozdravljeni,
Pred tednom sem vam pisala da mi pomagate raztolmaciti kaj se dogaja z drugim plodom. Sedaj imam nov ivod in spet polno negotovosti.
1.IZVID
V uterusu je en GO 25x10mm, v njem sta dva RM-ja.
RM1 meri 4 mm,ob njem je plod CRL meri 7,6 mm (6t+5d). Srcna akcija je normokardna.
RM2 meri 5 mm, ob njem je plod CRL 2,9 mm (5t+6d). Utrip +. Srcna akcija je brodikardna.
2.IZVID
V uterusu je en GO. V njem sta dva ploda.
Plod a CRL 12,8mm (7t4d). Utripi +.
Ob njem manjsi RM, ki meri 3,3mm.
Plod b CRL 6,8mm (6t4d). Utripi ???. RM meri 4,7 mm.
Ovarija se vedno cisticna.
Spet imam kontrolo cez 7dni.
Zanima me eno. Jasno mi je da je treba drug plod spremljat. Ampak zanima me bolj ditekt,ce je kaksno upanje za drugi plod. in kaksen vpliv ima na “zdrav plod” ce drugemu ne uspe. Ali lahko smatram drug plod kot “vanishing twin?
Hvala ze v naprej.
N.
res je. Če pri tej starosti en od plodov odmre. pojav imenujemo “wanishing twin” in to na drugega nima vpliva. Vpliv bi lahko nastal, če bi bila dvojčka enojajčna s skupno posteljico in bi “razpadni produkti” odmrlega dvojčka prišli v skupni krvni obtok ter povzročili škodo na živem plodu.
v takšnem primeru pa je žal treba počakati na razvoj dogodkov. Če tako zgodaj nastanejo pomembnejši vplivi odmrlega dvojčka na preživelega, se bo to skoraj zanesljivo dalo opaziti kasneje, recimo pri morfologiji okrog 120. do 13. tedna nosečnosti.
Pozdravljeni!
Mene pa zanima sledeče:danes sem imela malo rjavega izcedka in sem se odločila da grem na pregled.Sem v 8 tednu in do sedaj nisem imela nobenih težav.
Danes pa mi je dežurni ginekolog naredil ultrazvok, ugotovil da ni nobenih notranjih krvavitev razen da plod ni živ.
Zanima me je kaka možnost da se je zmotil oz. da lahko utrip danes ni bil cez 10 dni ko pa imam pri svoji ginekologiji pa bi lahko bil ali je res že prepozno?
Lahko tudi pošljem sliko od danes, hvala za odgovor in lep pozdrav
Spoštovani,
o takšnih rečeh je nemogoče ugibati. Če je premer gestacijske vrečke več kot 22 mm in se v njem vidijo odboji ploda, se mora nujno videti tudi srčni utrip. Seveda pa ne znam presoditi, koliko je kateri ginekolog sposoben srčni utrip ploda pri 7 /8 tednih res ločiti oziroma prezreti. O tem lahko presoja le vsak ginekolog sam. Če kakorkoli dvomite, ne boste ničesar zamudili, če počakate.
Spoštovani,
plodov srčni utrip se praviloma pojavi nekje po 6 tednih in dnevu ali dveh po ZM oziroma ekvivalentu temu trajanju nosečnosti.
ne pred 17. ali 18. tednom nosečnosti
V 6t 0d je bil plod velik točno za svojo gestacijsko starost PSU+. Ginekologinja me je naročila na prvi pregled v 7t4d in zmerila plod v velikosti 6t4d in utrip 98 za katerega je komentirala da je prepocasen. Ker mi ni dalo miru sem ccez tri ure šla samoplačniško na UZ, kjer je druga ginekologinja izmerila gestacijsko starost 7t 0d in rekla, da ona utripa ne vidi in, da je 100% da utripa ni in mi izdala napotnico za splav za katerega je komentirala naj grem kar naslednji dan v bolnico, da se brezveze caka vse skupaj. Namrec moja ginekologinja me je narocila tocno cez 14 dni na 16.10., torej 2t. Naj pocakam na 16.10. Ali grem narediti splav cimprej?
Spoštovani,
od daleč žal res ne morem nastopati kot arbiter med dvema mnenjema, za katera nima nobene možnosti preveriti, kako sta nastali. Po mojem, četudi počakate do 16.10. ničesar ne boste zamudili tudi če je zarodek resnično odmrl.
Pozdravljeni,
zal plod res ni vec imel utripa za to, so nosecnost prekinili s tabletami. Berem, da menstruacija pride po splavu med 4-6 tedni. Je to tudi v primeru PCOS? Namrec imam PCOS in neredne menstruacije, zanosila sem v drugem ciklu s femaro (1 tableta od 5.-9.dne cikla) in Dabrostonom 18-25.dne. Imam tudi pregrado 16mm za katero so menili, da te nosecnosti ni ovirala, saj se je zarodek vgnezdil na strani maternice. Zanima me kdaj lahko zacnem ponovno poskusati z zanositvijo? Svoje menstruacije nimam tudi po 120 dni. Naj prosim ginekologinjo za odstranitev pregrade ali naj poskusim se enkrat? Pravite, da je zenska po splavu bolj plodna je to tudi v primeru PCOS? Naj poizkusim par ciklov brez Femare samo z Dabrostonom? Ali naj ze prvi mesec po menstruaciji zacnem s Femaro?
spoštovani,
če so vaši “ciklusi” dolgi tudi 120 dni, potem nima smisla čakati na ciklus in spontano ovulacijo ampak bi ponovno poskusil s Femaro. Poskusite lahko takoj po prvi M oziroma, če te zaradi PCOs ne bi bilo dalj kot 6 tednov, bi M sprožil s progesteronom in nato uvedel Femaro po protokolu kot prejšnjič. Sem kdaj res izjavil, da je ženska po splavu bolj plodna? Če sem, bi moralo biti v kakem posebnem kontekstu, kajti sicer plodnost ni odvisna od splava oziroma v ničemer splav kot tak plodnosti ne more povečati.
Spoštovani,
saj ste lepo povedali, da zarodek zelo verjetno ni odmrl zaradi pregrade, ker se je mesto vgnezditve dalo identificirati stran od pregrade. Torej velja poskusiti ponovno brez odstranjevanja pregrade. Če bi se SS res ponovil, pa bi sicer pregrada bila za odstranit, kar pa žal ni zagotovilo, da bo kaj boljše.
Pozdravljeni,
imam se vprasanje glede krvavih in rjavih izcedkov po splavu z tableto. Danes je 13 dni po splavu in se se vedno pojavljajo rjavi izcedki in sluzasti krvavi izcedki (mesanica prozornega izcedka in krvi). Do kdaj lahko to traja? Kako je s spolnimi odnosi? Kdaj lahko zacnem z njimi? Plod je bil velik za 6t4d, prekinitev v 7t6d
Spoštovani,
omenjeni krvavi, rjavi ali kakršnikoli izcedki s primesjo krvi se lahko po splavu s tabletko pojavljajo do vsaj prve menstruacije. Če bi se tudi po njej, pa je treba preverit, če se je res vse izločilo. Spolni odnosi so sicer možni že po 2 tednih.