prepiri s starsi-kje naj najdem pomoc
Pozdravljeni!
Sama vem, da sem kar trmast in svojeglav otrok. Vendar kljub temu velikokrat pomagam pri gospodinjskih opravilih in ponavadi prostovoljno naredim se kaj dodatnega (pomijem posodo, ceprav mi ni bilo naroceno).
Imam starejso sestro. Je veliko bolj lena, ocene ima zelo slabe (1,2 in3) jaz imam skoraj same 5.
No problem je v tem, da ze zelo dolgo cutim, da ima mami rajsi sestro kot mene.
Jaz sem naprimer bolj direktna in ce ne maram kosila, recem: danes pa ni dobro… Sestra pa, ceprav tudi njej ni dobro, kot da bi se mamici prilizovala odgovori da je kosilo okusno. To najbolj sovrazim. Ko se z mamico kdaj sprem, je sestra vedno na mamini strani. Vsi so proti meni. No, ucasih naredim kasno napako, in se je kasneje tudi zavedam, in vem da sem kriva jaz. Tole danes pa je cisto prevec grozno:
Vsi v druzini so bolj zapravljivi, tako, da na koncu meseca komaj ”pridemo skozi” samo jaz lepo varcujem z denarjem. Veckrat ga moram komu posoditi, vendar mi potem kmalu vrne.
Moj denar, je moj denar in se mi zdi pravicno, da jaz razpolagam z njim. Pred enim tednom sem v mamino torbico dala svojo denarnico, da mi je kupila majico (sama sem rekla, da jo bom placala s svojim denarjem). Minili so dnevi, jaz pa sem na denarnico, ki je ostala v mamini torbici pozabilq. Ko se cez teden dni spomnim, sta se mami in sestra spogledali in smejali. Hoteli sta spremeniti temo in sem sama odsla po denarnico v kateri je bilo nazadnje 500 evrov. Bila je prazna. Mislila sem, da narobe vidim. Mami sem malo “okregala” in jo v joku sprasevala zakaj me ni vprasala, ce ji denar posodim. Sestra pa seveda na mamini strani. Zdaj imam kazen, brez telefona, ker sem se nanjo drla. Zakaj moramo samo otroci imeti kazni? Po mojem mnenju tukaj jaz nisem nic kriva, saj imam pravico do lastnine in premozenja!
Kaj pa pravite vi?? Kdo je kriv?? Trenutno sem zelo jezna na svojo mamo, medtem ko bom jutri ze obzalovala dda sem to sploh sla pisat
Pozdravljena!
V vsaki družini nastanejo nekakšne vloge, kaj kdo pomeni in kaj kdo igra. O tem je veliko napisanega na internetnu pa tudi mnogo knjig je. Ena izmed teh vlog je tudi vloga Dežurnega krivca ali Grde račke, ki je vedno vsega kriva. Ta v disfunkcionalnih družinah zaradi ljubega miru ( in dostikrat, ker ne prenese sporov in negativizma) pravzame nase vlogo dežurnega krivca ali pa tistega, na katerega se lahko vsi zanšajo. S tem ko je negativna energija v družini usmerjena na enega člana ( s takšno vlogo) se drugim ni treba ukvarjati s svojimi ( in ponavadi bolj resničnimi problemi). Znanih je dosti primerov, ko sta imela na primer partnerja hude težave drug z drugim, edino skupno točko sta našla v tem, da sta spravljala “v red” težavnega otrka, ki je bil v resnci čisto ok, je pa prevzel vlogo družinskega tampona.
Morda se motim, vseeno pa ne bi škodilo če si prebereš kaj o takšnih vlogah, kako nastajajo, kakšne so in kako se jih znebiti. Eden izmed mnogih linkov na to temo ( family roles in dsyfunctional families) je tukaj:
http://www.ncada-stl.org/factsheets/childrens_role.pdf
Tvoja mama nima pravice, da jemlje tvoj denar brez tvoje privolitve, pa tudi vse ostalo kar opisuješ je daleč od tega, kako naj bi se zdrava mama obnašala.
GittaAna