Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Pediatrija Pediatrija Prenizka teža 9 mesečnega dojenčka

Prenizka teža 9 mesečnega dojenčka

Pozdravljeni!
Pišem vam,ker so nam v posvetovalnici ob 9. mesecu starosti povedali,da ima hči prenizko težo in premajhno dolžino. Spodaj navajam težo in dolžino ob posameznih merjenjih:
-Porodna teža in višina: 2555g,47cm (8.3.2019- rojena en teden pred rokom)
-8.4.-3360g,49,5cm
-13.6.-4706g,55,4cm
-23.7.-5210g,59,5cm
-24.9.-5544,62,5cm
-5.12.-6040,65cm

Čudi me,da smo bili na to opozorjeni šele sedaj,do zdaj je bilo vedno rečeno,da je vse OK,da je pač malo manjša.
Hkrati s to ” novo” informacijo sem bila opozorjena,da moram spremljati blato hčere,če bi v njem ostajali OH,če bi bilo penasto…
GH smo začeli uvajati po 6. mesecu,do takrat je bila polno dojena. Dobro jo je sprejela nekje po 8.mesecu,prej je bilo še veliko odklanjanja,5 obrokov GH dnevno v 9.mesecu.Blato je že od rojstva odvajala na par dni,včasih,a redko,tudi vsak dan. Po uvedbi GH je nekaj časa odvajala na par dni,nato vsak dan,neko obdobje celo 4x dnevno, zdaj 1 do 2x dnevno. Ko je odvajala pogosteje je bilo moč v blatu opaziti skoraj vso hrano v koščkih ( hrano vedno le pretlačim z vilico,nikoli ne miksam).
Prav tako nam je pediatrinja odsvetovala uživanje mlečnih izdelkov,tako da jih do zdaj sploh še nismo uvedli. Hči bo stara 10 mesecev. Rekla je,da naj bi jih zaradi prenizke teže slabo prenašala. Kaj to pomeni?
Najbolj pa me je prestrašila izjava,da ob pojavu trebušnih težav in posledično driske,ne smemo čakati niti en dan,ampak moramo takoj k zdravniku,ker bomo napoteni v bolnico,saj hči nima nobene zaloge v kilaži. Skrbi me,ker gre hči čez en mesec (pri 11-ih mesecih)v vrtec,pa ima zdaj približno (moje merjenje) 6400g,kar se mi zdi res malo,saj poznam 3 mesečnike s tako kilažo. Vem pa,da v vrtcu hitro pride do kakšne okužbe,tudi s črevesnimi virusi. Želim si,da bi jo lahko še kak mesec obdržala doma,da bi pridobila še kakšen gram,saj napredujemo res počasi,a za podaljšanje porodniške nimam nobene podlage,saj nismo bili napoteni k nobenemu specialistu,niti ni bila v zvezi s tem opravljena kakršnakoli preiskava.
Se vam zdi smiselno oz. imate kakšen predlog,kaj bi bilo smiselno pregledati,da bi ugotovili,zakaj teža in višina tako počasi naraščata? Ali se to na dolgi rok lahko pozna še kje drugje v razvoju (duševni razvoj ipd.)?Drugače je punčka pretirano živahna,me deluje utrujeno,hitro se je začela plaziti in kobacati,ter se postavljati na noge,je zelo radovedna,podnevi zelo malo spi,ponoči se veliko zbuja,sliši vsak zvok. Zato sem tudi sama menila,da ima,ker je ves čas v gibanju,veliko porabo,ki pa ob uvedbi GH ne bo več tako kritična,a vseeno še vedno ne napredujemo dovolj hitro. Že od rojstva tudi poliva,kar pa z GH še ni izzvenelo,opažam,da se ji hrana po vsakem obroku še vedno dviguje,le da jo zdaj pač pogoltne nazaj. Skrbi me,da hči ne dobiva zadosti hranilnih snovi in glede na to,da se je temu pozornost začelo namenjati tako pozno,ne bi več želela izgubljati časa,da ne bi prišlo do zaostanka še kje drugje.
Že vnaprej se vam lepo zahvaljujem za odgovor in nasvet.
Lep pozdrav,Urška

Rastna krivuolja teže pokaže, da je deklica sicer rojena z manjšo težo (in višino), pri 3 mesecih se je lepo povzpela , potem pa med 3. in 6. mesecem ponovno zdrsnila pod primerne krivulje. Krivulja telesne višine je stalno na spodnji krivulji.
Pri obravnavi otroka z nizko rastjo in slabšim pridobivanjem na teži je ptorebno vedeti ali gre za družinsko nizko rast (torej telesne višine matere in očeta), natančno pregledati jedilnik otroka (ali je primeren), pogledati, kako se hrani, ali ima kakšne težave in iskati kronične bolezni. Pregledamo kri in urin, iščemo celiakijo (za kar ste dobili navodila). V priemru nadaljnjega padanja rastnih krivulj napotimo k specialistu (odvisno od tega, na kaj zožimo sum, torej ali h gastroenterologu, če je bolj sumljiva prehranska motnja, kronična črevesna bolezen, morda alergijske črevesne bolezni ali k endokrinologu, če sumimo, da gre za nizko rast, povezano z drugimi dejavniki).
Po opisu gre morda za gastroezofagealni refluks. Pediater lahko sam uvede zdravljenje in kasneje napoti h gastroenterologu, lahko pa napoti tudi brez predhodnega poskusa terapije.

Lp (še vedno) Tanč; Pediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet. In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ISKALNIK JE ZAKON!!!

New Report

Close