Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Ginekologija Nosečnost in obporodno obdobje Prenehanje nočnega dojenja

Prenehanje nočnega dojenja

Draga Karmen,

prosim Vas za odgovor na tri vprašanja:

1.) Imam 4-mesečno pikico, ki se zelo rada doji ponoči (4-5-krat po največ 10 min.) Ne morem ravno reči, da sem zombi, prespana pa tudi nisem. Da dojenčice ni treba vsakokrat jemati iz posteljice, mi jo je uspelo tako razvaditi, da spi pri meni. Na pregledu mi je zdravnica rekla, naj začnem počasi opuščati dojenje ponoči, ker se dojenčica zbuja zaradi vonja mleka na meni, in da je dobro za njen čustveni razvoj, da me ne enači z dojko, ampak počasi dojame, da sem mama. Ker se bližajo mrzli časi, ko sem rada pokrita z debelim kovtrom, se bojim, da ne bi pikice zadušila pod težkimi odejami. Zato bi jo rada navadila, naj spi v svoji posteljici. Kako naj torej začnem opuščati dojenje ponoči? Z dudo? Kaj pa če bo jok? Bojim se tudi mastitisa, ki so si ga nekatere punce pridelale, ko niso dojile več ponoči. Če bi si morala spirati dojke s toplo vodo in izstiskati mleko ponoči, bi bila ravno tako ali še bolj neprespana. Kako dojke “razumejo”, naj delajo mleko samo podnevi?

2.) Še pred enim mesecem so najini podoji traji tudi eno uro (pri 4 mesecih ima že 8kg), zdaj pa se je začelo obdobje, ko je zanimiva okolica in ne mamina dojka. Doji se največ 10 min., če je sreča. S t.i. gnezdenjem v temni sobi sva že poskušali, pa ni vžgalo. Ker se bojim, da dobi premalo mleka, jo skušam dojiti vsakokrat, kadar se mi zdi, da se hoče. Tako se nama je kompletno podrl sistem dojenja na tri ure. Kaj naj storim?

3.) Prebrala sem si Vaš seznam znamenj, kdaj začeti z gosto hrano (sedenje, koordinacija roke-usta, konec izlezovanja jezička itn.). Zanima me, ali se pod gosto hrano razume tudi sadni sok po žlički ali šele pozneje kašice?

Najlepša hvala za Vašo nesebično pomoč,

Draga Rira, dovolj je, če vprašanje vpišete le enkrat. Na zaslonu ga vidite šele, ko ga jaz – moderatorka potrdim. Na vaša vprašanja sem že odgovorila tukaj:

Prijazen pozdrav! Karmen Mlinar, svetovalka za dojenje pri La Leche League International <http://www.dojenje.net>

New Report

Close