Premajhni možgani v 16. tednu
Spoštovani,
prosim za mnenje glede spodnjih UZ meritev. Mnenje na izvidu je sicer “zgodnja morfologija bp, rast in razvoj ploda primerna za višino nosečnosti), ampak mene izredno skrbi zelo veliko odstopanje v velikosti otrokovih možganov ter slabo razmerje med obsegom glavice in trebuščka.
UZ je bil opravljen pri GA 15+3, glede na spodnje meritve AC, BPD, EFW in HC je izračunana gestacija sicer 16+3 (glede na percentile v oklepajih mi je to sicer nekoliko čudno?). Pregled sem opravila v porodnišnici Lj, kjer sem vodena zaradi avtoimune bolezni (SLE, th Aspirin 100), ugotovljena enostranska žilna zareza, APS verjetno nimam? (nekoč povišana IgG abeta2GPI in aCL, zdaj že nekaj let vse to bp). Zanosila sem naravno. NS+DHT pri 11+3 sta bila OK (plod tudi tu večji za 1 teden), zaradi starosti (41) sem takoj opravila še NIPT, ki je pokazal zelo nizko tveganje za 7 izbranih nepravilnosti (13, 18, 21 + 4 spolne anevploidije), delež fetalne frakcije menda zelo dober (22,2%).
Meritve (15+3):
BPD 33,2mm (41%)
HC 125,8mm (33%)
Cerebellum tr 14,2mm (1%)
AC 114,9mm (78%)
HC/AC 1,09 (3%)
Femur 19,5mm (21%)
EFW 160g (48%)
Najlepša hvala za vaš čas.
Spoštovani,
razumem, da ste zaskrbljeni glede prognoze nosečnosti ob SLE, ampak poskusite se ne poglabljati v podrobnosti meritev na UZ, če zaradi njih ni zaskrbljen zdravnik, ki preiskavo opravlja, kajti tako si boste res sami povzročili več težav kot jih je nujno treba. Pred 20. tednom je npr. merjenje obsega trebuha ploda zelo netočna in jo zlahka izmeriš preveč, saj že nekaj mm predstavlja kar velik delež v celotni meritvi. Sam pred 18. tednom obsega trebuha sploh ne merim prav iz tega razloga. Sicer pa so prav vse mere med 10. in 90.% za gestacijo, kar pomeni v prevodu, da so vse mere znotraj razpona, ki velja za normalnega.
velja enako pred 18. tednom, da so napake pri meritvi lahko prevelike.