Premajhna teža plodu med nosečnostjo
Pozdravljeni,
obračam se na vas zaradi težave premajhne teže plodu. Sem v 33tednu nosečnosti (33t 4dni), prejšnji teden sem bila na pregledu pri ginekologinji (32tednov 5dni) pri katerem naj bi otrok tehtal 1707g. Sicer je rekla da zaenkrat večjega zamujanja v pridobitvi teže ni, ampak da bi plod moral intro okoli 100g več. Na pregled me je naročila čez dva tedna oziroma v 34 tednu in 6dni. Po pogovoru z njo je predvidela, da se bo otrok rodil z težo 2.800g če se bo razvijal naprej kot do sedaj. Priporočila mi je veliko počitka na levem boku, moje vprašanje pa je kaj lahko storim še, da bi otrok do naslednjega pregleda pridobil na teži?
Ali je počitek na levem boku dovolj, je mogoče kakšna hrana bolj priporočena, kako z gibanjem, športom in sprehodi?
hvala najlepša za vaš čas in pomoč.
Spoštovani,
vedno znova ugotavljam, da vse preveč informacij, ki bi morale bremeniti nas zdavnike in ne vas pacientov, prenašamo na paciente in vas obremenjujemo s podatki, ki vam že s psihološkega zornega kota predvsem škodijo, saj vas zgolj vznemirjajo in povzročajo skrbi, to pa zagotovo ne doprinese k ničemur. Na rast ploda predvsem vpliva funkcija posteljice, na to pa nimate kot nosečnica prav nobenega vpliva, razen, če bi npr. močno kadili, da bi s to razvado prenehali. tudi ležanje na levem boku kaj dosti ne doprinese k vsemu, Morda zmanjšanje stresa (npr. stresna služba ipd.) ni v prid takemu stanju, zato se priporoča bolniški stalež, po drugi strani pa že skrbi in strah povzročata stres, ki pa dela le škodo. Drugo je način spremljanja take nosečnosti. Dva tedna razmika med UZ pregledi z namenom spremojanja ploda komajda izpolnjuje minimalni kriterij za pričakovanje opažanja kakršnekoli rasti ploda že pri normalno rastočem, kaj šele pri plodu, ki nekoliko zaostaja v rasti. Povsem mogoče je, da bo plod po 2 tednih kazal enake ali celo manjše mere kot jih je 2 tedna prej, kar je biološko nemogoče, lahko pa, da bo rast na videz primerna (po lastni krivulji), pa to ni nujno res. skratka, če plod ne kaže znakov resne ogroženosti, je v takem primeru bolje uporabiti časovni razmik 3 tednov, kajti v 3 tednih kakršnokoli razliko ali odsotnost razlike lahko bistveno bolj resno razumemo kot objektivno. UZ merjenje ploda namreč ni tako zelo objektivno kot se iz številk z decimalkami mm zdi. napaka UZ merjenja ploda je namreč okrog 10%, to pa je razlika, ki jo povsem normalno rastoč plod v maternici komaj doseže v 2 tednih. Od hrane, ki jo uživa nosečnica rast ploda ni popolnoma nič odvisna.
ne vem, to je pa odvisno od tega, koliko vaš zdravnik obvlada materijo, ki jo obravnava ter koliko je gotov v svoje ugotovitve. To, da vas je naročil na kontrolo rasti že po 2 tednih ob popolni odsotnosti pomembne grožnje me navdaja z občutkom, da je manj gotov.