premajhna glavica
Pozdravljeni!
3.4.2006, pri točno 35 tednih amenoreje, sem imela UZ pregled. Ginekolog je izmeril naslednje značilnosti mojega otročka: GV/TT/BPD = 7,9 (31t); AC=31,2(35t); FL=6,4(33t); T=2055g; AIBAU=3,5, plodovnica primerna. Prva meritev, torej obseg oziroma premer glavice (ne vem), za štiri tedne odstopa od pričakovane, kar me precej skrbi, pa tudi po drugih značilnostih je plod nekoliko manjši od pričakovanega, čeprav se v datumih najbrž nisva zmotila. UZ pregled sem imela tudi že dva tedna prej pri drugi ginekologinji, takrat je bil GV/TT/BPD 7,8 (30t). Ginekolog me je sicer potolažil, da glede na splošno vitalnost otroka izgleda, da je z njim vse v redu in da gre morda za konstitucijsko značilnost (podolgovata in ozka glava), na ponoven UZ pa me je naročil čez tri tedne, torej pri 38. tednu, kar je zame dolga doba. Moja nosečnost je sicer do sedaj potekala brez kakršnihkoli zapletov.
Prosim vas, če mi lahko napišete vaše mnenje o mojih skrbeh v zvezi s premajhno glavico. Ali takšno odstopanje lahko pomeni le konstitucijsko značilnost? Za kakšne zaplete oziroma okvare bi lahko šlo?
Najlepša hvala in lep pozdrav!
Spoštovani,
iz vaših podatkov žal ne morem ugotoviti ali gre za konstitucijsko ali drugačno stanje, ker ginekolog za takšno sklepanje ni izmeril najpomembnejšega parametra, to je HC (obseg glavice). Ginekolog sicer omenja “možnost” podolgovate glavice, o čemer ni treba nič ugibati, ker se to jasno vidi, še bolje pa se to demonstrira z izmerjenjem obojega, BPD in HC!
Pozdravljeni,
včeraj sem imela UZ trebuha (35+3) in je ginekologinja opazila podolgovato in ozko glavo. Otrok se do sedaj še ni uspel obrnit in tudi če bi se, se naj ne bi glavica lepo usedla v medenico (taksnega menenja je moja ginekologinja). Imam velik strah, da je z otrokom kaj razvojno narobe, saj noben izmed naju s partnerjem nima “podolgovate” glave. Ginekologinja ni sicer nic omenila, da bi razvojno to bila tezava a me vseeno zelo skrbi. Vse druge meritve so v povprečju (pretok žil in obseg trebuščka). Zelo me skrbi le oblika glave in s tem morebitne nepravilnosti pri razvoju. Je to kaj povezano?
Zahvaljujem se vam za vase odgovore 🙂
spoštovani,
z vašim plodom ni popolnoma nič narobe. Oblika glavice je podolgovata prav zato, ker je v medenični vstavi, glavica ploda je po naravi mehka in prilagodljiva in zaradi omenjene oblike ne bo prav nič manj sposobna se roditi in če se plod do 37 tednov ne bi obrnil, ga je, če so izpolnjeni tudi drugi pogoji ki ji pred tem preverjamo, poskusiti obrniti na glavico. Sicer pa, če je plod v čisti medenični vstavi in če ni zaostal v rasti, se povsem varno lahko rodi tudi po naravni poti v medenični vstavi (naprej z zadnjico), če nameravate roditi v porodnišnici, kjer (še) gojimo znanje in imamo izkušnje s porajanjem v taki vstavi ploda.
Spoštovani,
najlepša vam hvala za odgovor. Ste me precej pomirili. Zanima me še kakšno je vaše mnenje glede izvajanja vaj za obrat otroka. Z današnjim dnem se pričela z vajami in upam da ga uspem z vadbo obrnit. Mi priporočate na tem mestu še kakšno metodo (poleg fizičnega obrata v 37. tednu za katerega ze imam napotnico)?
Hvala vam!
Med 34. in 37. tednom se spontano na glavico obrne še polovica plodov v medenični vstavi (z 8% na cca 4%), od ostalih pa nam po ustrezni presoji uspe z zunanjim obratom obrniti še polovico. Preostalih 2% jih je polovica primernih za vaginalni porod, polovica pa je bolj primerna za načrtovani CR.