prekomerno uživanje?
Pozdravljeni!
Imam probleme s prekomernim uživanjem alkohola, tega se zavedam že leta, zadnja leta so me začeli na to opozarjati tudi drugi. Že dolgo si želim, da bi povsem prenehal piti alkohol, pa mi niti približno ne uspe. Iskal sem že “blažje” oblike pomoči…zaman. Sem pa v letu 2010 ravno zaradi akcije 40 dni brez alkohola uspel zdržati 4 mesece povsem brez, kar je v moji ca 25 letni pivski karieri neverjeten uspeh. Potem sem leta 2011 uspel zdržati 41 dni brez alkohola.
Sedaj štartam v to akcijo z željo, voljo, prošnjo, resnih namenov, ponižno, da bi mi spet uspelo zdržati 40 dni brez alkohola in da bi še dlje zdržal brez, mesece, mesece, leta…če bi šlo.
Ni samo preblisk v mojih možganih, pač pa prošnja in želja…je volje dovolj?? To vprašanje me grize, bom zdržal??
Sprašujete, če je volja dovolj. Vsekakor nekaj je, ni pa vse. Zraven je za dodati še trud in motivacijo, samodisciplino, ki pa je že neke vrste trud. Prvi korak je storjen, ko si sami priznavate z zavedanjem, da gre za prekomernost. Drugi mali korak je popolna abstinenca udeležbe akcije. Tretji korak je spet na vas, da si postavite cilj in se ga poskušate držati. Če ne gre z enim drastičnim presekom za dalj časa abstinence ali popolne abstinence do nadaljnega, si akcijo omislite sami. In si namesto 40 dni postavite 50 dni, nato 60 in podaljšujte sami to akcijo 40 dni. Motivacijo je najti težje, če je okrog vse v razsulu, poleg tega pa te obdajajo še isto misleči ljudje, ki pravijo, da nisi dec, če ga ne zvrneš. Korak je tudi zamenjava družbe, če je tudi to dejavnik razloga po “nazdravitvi” brez praznikov. Korak bo tudi to, da vprašate samega sebe, ali tiči razlog v stvari navade, kot je pitje jutranje kavice ali pa gre za globje težave in z alkoholom bežite pred realnostjo, odgovornostjo, nesoočanjem z dejanskimi problemi, težavami, ki vas obdajajo.
Mislim, da ste človek, ki bi lahko zdržal, vendar ne brez razloga. Poiščite razlog, ki vam bo dal motivacijo. Naj vam bo izziv ali motivacija to, da preizkusite sebe in dokažete samemu sebi svoje sposobnosti. Če ste z odliko opravil akcijo 40 dni, verjamem, da ste akcijo sposobni nadgraditi in uskladiti z vašimi željami.
Na drugi strani ekrana vam lahko pomagamo z vzpodbudo, vse ostalo je pa na vas, po kateri pot boste hodili tudi naprej.
Le pogumno.
Ne vem,zakaj si je dobro postavljati takšne visoke cilje ,(40 dni,4 mesece)ali podobno,kaj pa potem ko ta čas preteče.Zopet si v dilemi.Ali sedaj lahko normalno pijem?Ali sedaj nisem več odvisnik?Ali družba sedaj name drugače gleda? Ali sem sedaj normalen?To so težka vprašanja in še težji odgovori na katera ne veš pravega odgovora.Tudi po končani visoki šoli za alkoholike v Vojniku v drugem nadstropju nisem vedel teh odgovorov.Trajalo je precej časa in veliko obiskov AA,da sem končno spoznal,da sam čas niti ni tako pomemben,temveč je pomemben le tisti trenutek ko prideš v skušnjavo,zato se sploh ne obremenjujem z dnevi,meseci in leti temveč mi je pomemben vsak dan posebej.Dosti bolj enostavno mi je reči in prevzeti odgovornost za vsak dan posebej kot pa čakati 40 dni ali 4 mesece,kajti takrat zopet ne bom vedel kaj sedaj.Tako si pa vsak dan sproti rečem,danes pa ne bom pil en dan bom pa že zdržal brez alkohola in tako mi uspeva že več kot 5000 dni ali skoraj 14 let.Ne obremenjujem se z dnevi,meseci in leti,kajti en dan pa že zdržim brez pijače,čas pa kar teče.
Nekateri imajo večjo voljo in močnejšega duha, pa si rečejo, zdržal bom 14 let brez ali še več…drugi imamo večje probleme, verjetno sami s sabo, pa je uspeh če zdržiš 14 dni…vsak dan treznosti šteje. Meni je 40 dni ogromna številka, ki bi jo rad dosegel in presegel. Saj bi tudi jaz rad 14 let zdržal brez,. a do sedaj še nisem, zato bom zadovoljen s (prvimi) 40 dnevi, morda jim sledi naslednjih 40 …
Vsak dan šteje, zato se ne obremenjujte. Kolikor bo šlo, bo šlo. Če pride težek dan in padete, pa vstanite in nadaljujte.
Kot je Vomar lepo povedal, vsak dan znova se odloči.
Mislim, da bi se moral problema lotiti z druge strani. Sam sebi poskušaj odgovoriti zakaj potrebuješ alkohol, kaj te žene da potrebuješ svojo dozo, kaj je tisto v tebi kar želiš z alkoholno omamo skriti oziroma omiliti sam pred sabo??? Kaj te žene da piješ? Nekaj je prav gotovo v tebi, kar te vleče v odvisnost.
Ti odgovori, ki si jih moraš dati so težki in boleči, zahtevajo popolno iskrenost do sebe, delo na sebi in predvsem veliko časa. Ne gre v nekja dneh, mesecih, ampak si boš mogoče nanje odgovarjal veliko let ali pa celo življenje. So odrešujoči in pomenijo spremembo v tvojem življenju, notranjo svobodo, nove dimenzije, notranjo srečo in zadovoljstvo.
Veliko uspeha pri tvojem trudu ti želim in kot so ti napisali že zgoraj vsak dan posebej…..