Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Ginekologija Genetika v nosečnosti in NIPT prekinjena nosečnost

prekinjena nosečnost

Spoštovana Dr.,

S partnerjem sva se trudila zanositi dve leti po naravni poti => brez uspeha.

Potem sva poskusila tudi za umetno oploditvijo. Dva IVF- SCSI postopka sta bila neuspešna. Vendar 1. mesec po drugem IVF sem spontano zanosila.

Prvi pregled v 1. mesecu vse v redu, plod v maternici…. Naslednji pregled v 9,5 tednu (29.11.04) ni utripa. Tako je bila potrebna abrazija.

Vem sicer, da je možnost za splav v prvi tretjini nosečnosti velika in je lahko več vzrokov.

Prosim vas za nasvet: ali svetujete pred naslednjo zanostivijo kakšne preiskave.

Namreč strah me je v kolikor spet zanosim, da se pojavijo kakšne genske napake in bo rezultat enak kot sedaj.

Opravljam kar precej stresno delo in me zanima kako stres
vpliva na razvoj in možnost splava. Da ni bil to vzrok.

Stara sem 32 let. Rada bi čimbolj odpravila možne vzroke za neuspešno nosečnost.

Hvala in lep pozdrav,
Mateja

Draga Mateja,
razumem, da preživljate zelo hude pretrese. Na osnovi skopih podatkov ne morem presoditi, kaj bi bilo potrebno preiskati in še manj kako bi lahko takšne žalostne dogodke preprečili. Če bi se zaupali svojemu ginekologu, bi vam gotovo svetoval katere preiskave bi bilo pri vas smiselno opraviti. Vpliv stresa na spontane splave je težko ločiti od drugih dejavnikov, nekatere raziskave pa kažejo, da se manj stresne nosečnosti pogosteje srečno končajo kot tiste, kjer doživlja nosečnica hude strese. Če je mogoče si vzemite nekaj časa zase in osvojite kakšno metodo sproščanja. Veder pogled na vsakdanje preizkušnje daje moč poskusiti znova.

Spoštovana Dr. Anamarija,

v 13.tednu sem se odločila prekiniti nosečnost, zaradi izvida NS 2,9 oz. 1:269. Stara sem 24 let, imam 3 leta starega sina – pri njem je bil izvid 1:8800.
Nisem želela nadaljevati nosečnosti, narediti amniocentezo, ker sem v sebi vedela rezultat. V 19. oz. 20. tednu pa ne bi imela več moči za se odločiti za splav. Mogoče so za Vas te besede tako nesmiselne kot za zdravnico, ki me je v bolnišnici obtožila, da jaz ne verjamem v medicino, ker če ne nebi delala splava in da mi zato medicina ne more pomagati. Rekla je, da delam splav iz drugih razlogov.
To ni res. Otrok je bil zelo zaželjen. Ker moj ginekolog ve, da z možem želiva še enega otroka, mi je svetoval, naj se pred zanostvijo obrneva na genetsko posvetovalnico.
To je tudi razlog mojega sporočila.
Rada bi vprašala kakšne raziskave se v tem primeru opravi in kakšni so rezultati – ali so rezultati izraženi v verjetnosti, da pride do genetskih napak ali je to kako drugače?
Ali so čakalne dobe za posvetovalnico v Postojni dolge?
Za odgovor se Vam vnaprej zahvaljujem.

Spoštovani!
Glede na to, da kromosomske preiskave pri plodu niso bile opravljene težko bi na hitro težko ocenila, kakšne preiskave bi bile smiselne oziroma možne, to pa bo mogoče po temeljitem pogovoru in analizi rodovnika obeh partnerjev. Čakalna doba pri nas je približno 14. dni.
LP

New Report

Close