Prekinjen jajcevod
Lep pozdrav!
Imam vprašanje glede prekinjenega jajcevoda in klomifena.
Pri izvenmaternični nosečnosti so mi prekinili jajcevod ( zaradi prekomerne krvavitve)-zanosila sem takoj. Po laproskopiji mi je gin. rekla, da je vse OK ( da nebi smela imeti kakšnih težav pri ponovni zanositvi) in nisem zvedela vzroka zakaj se mi je to sploh zgodilo.
Sedaj se trudiva že več kot eno leto ( ves ta čas si merim tudi BT in na grafu ovulacija ni tako izrazito nakazana -temp.se mi poveča za prib 0,4C )zato mi je ginekolog predpisal Klomifen. Sedaj jemljem Klomifen 2 ciklus in me zanima ali je to jemanje sploh smiselno tisti mesec, ko je “bolj aktiven” jajčnik na tisti strani, ko je jajcevod neprehoden. Pri prvem ciklu sem čutila rahlo bolečino jajčnika 1 dan-v času ovulacije, tako da bi se to dalo.
Sicer ne hodim na UZ, čeprav mislim, da bi bilo smiselno.
V obdobju ovulacije se mi je sedaj tudi zelo povečala količina sluzi-rahlo belkasta
( včasih kar čutim kako teče)-a je to posledica tablet ali naj raje grem na pregled.
Zdi se mi, da sperma zaradi te sluzi sploh ne more priti v notranjost in da vse steče ven nazaj.
V obdobju med 1-9dnem cikla pa je te sluzi manj.
Menstruacije imam ves čas redno na 27-28 dni , traja pa približno 3dni.
Upam, da nisem preveč “nakladala” in v naprej hvala za odgovor.
Spoštovani,
iz vašega dopisa lahko sklepam ,da marsičesa o sebi in o delovanju jajčnikov ter rodil še ne veste. Npr. ovulacija se naključno pojavlja v enem od jajčnikov in ne enkrat v enem in drugič v drugem! Zato ne moremo napovedati, kateri jajčnk bo ovuliral dokler se ne tvori vodilni folikel, ki ga lahko pazimo z UZ.
S klomifenom lahko dosežemo, da se zgodi več kot ena ovulacija, kar lahko pomeni, da se pojavijo ovulacije v obeh jajčnikih hkrati ali da se zgodi več ovulacij le v enem jajčniku.
Kakorkoli pa je dokazano, da sta lahko delujoči jajcevod in ovulirajoči jajčnik na različnih straneh, pa se kljub temu lahko zanosi v maternici.
Glede nosečnosti v jajcevodu obstaja več teorij o vzrokih za pojav. En razlog je dovolj majhna okvara jajcevoda, da se spermiji prerinejo skozi, zarodek pa je prevelik, da bi lahko pripotoval skozi ter se ustavi v jajcevodu, razlogi pa so lahko še tudi pri zarodku samem, ki se včasih prezgodaj vgnezdi (na sredi poti) ali v delovanju normalnega jajcevoda, ki morda zarodka ne iztisne v maternico temveč ga zadrži v sebi.
Sicer pa sperma nima kam iti in nikoli ne gre v rodila, Sperma je le medij v katerem plavajo spermiji, ti pa spermo zapustijo v nekaj sekundah po tem, ko ta pride v nožnico in odplavajo po sluzi v maternico in proti jajcevodom. Sperma vedno izteče iz nožnice, VEDNO!
S tem vasim odgovorm ste se meni razjasnili bekaj zadev. Tudi sama imam en neprehoden jajcevod. Opravila sem laparoskopijo in histeroskopijo (zaradi bolecih M, histeroskopijo pa se zaradi sekundarne neplodnosti), odstranili so mi 0,5 cm pregrado. Zanositi se sva se pred 4 leti trudila celo
Leto,neuspesno,potem sva nehala. Zdaj se spet trudiva ze skoraj eno leto.kaksen je postopek in kaksne so sploh moznosti,ce se odlociva za umetno oploditev? Prva dva otroka sem zanosila bp. Stara bom 39 let in ce v nekem casu be zanosim,bi poskusila umetno…
Spoštovani,
če vama vsaj leto dni ni uspelo, se prijavite v ambulanto za zdravljenje neplodnosti, potrebujete pa seveda napotnico svojega osebnega ginekologa. Tam bodo verjetno preverili pomembne dejavnike, kot so hormonske preiskave, rezervo vaših jajčnikov, spermiogram pri parnterju in potem boste videli, kako vama bodo svetovali za naprej ter kdaj pride v poštev OBMP.
Spoštovani,
jajčnikov se ne da “prekinjat”. Domnevam, da mislite jajcevoda? Če sta jajcevoda uspešno prekinjena, potem drži, da ni več mogoče zanositi.