Preiskave
Spoštovana,
Zanima me kakšne genetske preskave se delajo v primeru moške naplodnosti. Namreč, zanosila sem spontano, po nekaj letih, tik pred odločitvijo za IVF. Spermiogram je pokazal le 4% normalnih semenčec, pri sicer zadostnem številu. Pri pregledu mi je ginekologinja namignila, da je bilo morda ravno to vzrok spontanega splava in da bodo evntuelno potrebne dodatne genetske preiskave. Androlog se za to ni odločil, tega niti ni komentiral. Za nama je en neuspešen postopek IVF v katerem se je oplodilo vseh šest celic, dve sta bili vstavljeni v maternico in se žal nista obdržali, ostele pa niso dovolj zrasle, da bi prenesle zamrzovanje. Zanima me ali bi bile smiselne dodatne preiskave. Povem naj še to, da ima mož iz prvega zakona že otroka.
Upam, da sem bila dovolj razumljiva, v naprej se vam zahvaljujm za odgovor in vas lepo pozdravljam.
NIka
V našem forumu si lahko preberete že veliko stvari o vzrokih spontanih splavov, ki so zelo raznovrstni.Glede na to, da ste z možem spontano zanosili in, da že ima otroka in, da androlog pri kliničnem pregledu moža ni opazil nobenih posebnosti, nimamo na voljo posebnih genetskh preiskav, ki bi nam dale dodaten vpogled v vzroke za relativno zmanjšano plodnost in morebitno slabšo prognozo nosečnosti.V primeri treh sponatnih splavov bi pri obeh partnejih pregledali kariotip.