Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Farmacevt svetuje Prehranski dodatki

Prehranski dodatki

Pozdravljeni,

Zanima me, ali je kakorkoli škodljivo če prehranski dodatki kot so vitamini in minerali, pri katerih kapsule ali tablete, vsebujejo silicijski dioksid (silica, silicone dioxide)?

Namreč proizvajalci kot so Nature’s Plus in BioCare.co.uk imajo pri veliko svojih izdelkih to snov pri sestavinah.

Hvala.

Spoštovani!
Silicij je drugi najpogostejši element na Zemlji in osmi najpogostejši element v vesolju. Predstavlja skoraj 28 odstotkov Zemljine skorje mas.

Silicijev dioksid je mogoče najti v številnih multivitaminskih in mineralnih formulah, saj silicij spada med elemente nujno potrebne za normalno delovanje človeškega organizma.

Gre za element, potreben za zdravje las, kože, nohtov in kosti – prehranska dopolnila s silicijem pomagajo tudi pri preprečevanju artritisa in osteoporoze. Silicij torej prispeva k zdravju kosti in arterij, prav tako pa lahko pomaga pri uravnavanju krvnega tlaka. Študije so pokazala, da silicij pripomore pri nastajanju kolagena – proteina, ki je ključnega pomena za oblikovanje zdravih kosti, hrustanca, kože, las in nohtov. Prehrana z nizko vsebnostjo silicija bi po nekaterih raziskavah lahko celo prispevala k pojavu artritisa in Alzheimerjeve bolezni.

Silicij je naravno prisoten v številnih živilih, vključno z žiti, kot so na primer oves in ječmen ter tudi v oreščkih, stročnicah, sadju, zeleni listnati zelenjavi,…

Čeprav priporočena dnevna količina zaužitega silicija v obliki silicijevega dioksida ni znana, raziskovalci menijo, da naj bi bila ustrezna količina nekje med 5 in 10 mg na dan. Zaradi tega se silicijev dioksid pogosto dodaja vitaminsko-mineralnim in drugih prehranskim dopolnilom kot aktivna sestavina.

Poleg samega fiziološkega delovanja silicija, pa silicijev dioksid uporabljajo tudi s tehnološkega vidika – silicijev dioksid namreč preprečuje skepljanje praškastih komponent. Silicijev dioksid prepreči, da bi živila absorbirala vlago in tvorila grudice. Pogosto ga lahko najdemo tudi v raznih aromah, ki jih dodajajo čipsu in drugih prigrizkom ter raznim omakam.

Silicij je v svoji elementarni obliki – v prehranskih dopolnilih – povsem inerten in neškodljiv za zdravje. Drugače pa je silicijev dioksid močan kontaktni iritant – draži. V kolikor pride silicijev dioksid v kontakt z očmi, bodo le-te močno pordele in se izdatno solzile. Silicijev dioksid v primeru kontakta draži tudi kožo – povzroča srbenje in vnetja. Škodljivo je tudi vdihavanje drobno uprašenih delcev silicijevega dioksida – sčasoma lahko povzroči poškodbo pljuč in pljučnega raka (vdihavanju so lahko na primer izpostavljeni rudarji).

Vendar, kot že rečeno, silicij v obliki silicijevega dioksida v obliki prehranskih dopolnil je povsem varen, neškodljiv in nujno potreben element za normalno delovanje človeškega organizma.

Lep pozdrav,

asist. dr. Boštjan Martinc, mag.farm., spec. PE Lekarna Mirje Trg MDB 2 Lekarna Ljubljana

New Report

Close