Živjo!
Hujšam, sicer nima veze kako, sedaj me predvsem zanima in bi vprašal nekaj glede prehranjevanja.
Kakor vem, je najboljše 5 obrokov na dan. Do sedaj sem imel problem, saj hodim v šolo. Tam jem le 1x do 15.00 ure in kadar pridem domov sem že lačen kak volk. Torej sem prišel domov, sem se okoli 15.30 ure najedel. Nato sem ponavadi pojedel kako sadje in še pozenje okoli 18.30 ure kak puding, jajce ali kaj podobnega. Zvečer okoli 19.30 ure pa sem telovadil/športal kakorkoli rečeno po tem pa več ne. Torej sem jedel približno 4x na dan. Sedaj ker končujem šolo in prihajajo počitnice, bom tudi zjutraj doma.
Takrat vstajam okoli 10.00-10.30 ure. Tu me sedaj zanima. Kako, kolikokrat na dan se naj prehranjujem in predvsem ob katerem času? Me pa še zanima ob katerem času najkasneje je priporočeno jesti? Saj ponavadi športam okoli 19.30 ure in po tistem že ni najboljše jesti ali pač? Sam sem mislil tako nekako ob teh urah: 11.00 – 12.30 – 15.30 – 18.00.. bi bilo vredu tako?
Živjo,
v splošnem se svetuje cca 5 obrokov na dan, ki naj bodo čimbolj enakomerno razporejeni čez dan, tako da bo med njimi 2-3 ure razlike. Če torej začneš z zajtrkom ob 10.30 lahko predvidiš kdaj bo čas za naslednji obrok.
Ne obremenjuj se preveč s tem kdaj je zadnji čas, ki je še primeren za zadnji obrok v dnevu. Dejstvo je, da ta ura ni določena, je pa pomembno kaj poješ zvečer (pa tudi čez celoten dan). Če ješ uro do uro in pol pred spanjem bo čisto v redu, sploh ker nameravaš trenirati zvečer, telo pa po treningu potrebuje hrano.
Veliko uspehov!
Pa še nekaj sem pozabil.
-Kaj pa naj bi blo najbolj priporočeno zvečer?
-Ali je to res, da je hujšanje 75% odvisno od prehranjevanja in 25% od treninga, športanja, gibanja?
Denimo, da bi jedel na dan zelo malo, je možnost, da bi prej oziroma hitreje shujšal?
Sicer to nenameravam počet, ampak me samo zanima.
Drugače pa hvala v naprej, lp!
Definitivno trening zahteva, da mišice po njem dobijo ustrezno hrano, tako za rast, kot razvoj in regeneracijo. Ne glede na to, kako pozno je trening, je obrok po njem vsekakor priporočljiv. Tako da tudi to, da naj bi ta obrok bil okoli 21. ure, ni noben problem. To, da 3 ure pred spanjem ni priporočljivo jesti ne drži, pomembno je predvsem kaj se v tem času je. To, da se po 18. uri ne sme jesti pa je eden izmed škodljivih mitov, ki nažalost še vedno povzročajo težave in zmedo številnim ljudem.
Večerjo je vedno smiselno oblikovati glede na zajtrk. Ker smatram, da tvoj zajtrk vsebuje ogljikove hidrate, je priporočljivo v večerjo vključiti predvsem beljakovine in zdrave maščobe. Torej jajca, skuto, tuno, solato s piščancem, kakršnokoli pusto meso, zelenjavo itd.
Hujšanje oziroma kakršnakoli želja po rezultatih je res odvisna še bolj od prehrane kot od treninga, je pa dejstvo, da eno brez drugega ne gre. Če trening ni ustrezen, tudi najboljša prehrana ne bo prinesla željenih rezultatov.
Če bi čez dan jedel zelo malo, je večja verjetnost, da bi se hujšanje upočasnilo, saj bi telo začelo delati zaloge, ti pa bi posledično kasneje shujšal. Sicer bi se v prvih dneh tovrstnega “hujšanja” na tehtnici verjetno pokazala nižja teža, vendar bi to bilo zgolj na začetku, teža pa ne bi bila realna. Takšno hujšanje zato odsvetujem.
Me veseli, da so odgovorili dosegli svoj namen 🙂
Mlečni riž, zdrob, čokolešnik in podobne zadeve niso v redu, saj vsebujejo zelo veliko sladkorja poleg tega pa nič koristnega, torej nič, kar bi telo lahko izkoristilo sebi v prid. Nasploh bi odsvetoval pogosto uživanje kakršnihkoli mlečnih izdelkov, z izjemo skute (navadne, brez okusa, z 10% mlečne maščobe) in grškega jogurta (0% ali 2%), pa še to ne vsak dan.
V primeru dodatnih vprašanj pa kar pogumno. Za to smo tukaj 🙂
Veliko uspehov pri hujšanju!
Živjo!
Če koga zanima uporaba herbalife izdelkov me lahko kontaktira, sama jih uporabljam že dalj časa in sem prezadovoljna! Shake namesto zajtrka(ki ga prej nisem jedla), super stvar! 🙂
mail: [email protected]