Prehrana osnovna šola
Naš osnovnošolec ima alergijo na določeno hrano, med drugim tudi na jajce. Zaradi najinega delovnega časa je prijavljen na šolsko kosilo. Pojavil se je problem, ker mu ne kuhajo posebej, kar pomeni da npr. juhe ne dobi, ker so notri testenine. Tudi pri glavni jedi ni nič bolje, ostali otroci jedo krompir in ‘čufte’ naš otrok pa dobi samo krompir ipd. Skrbi me kako bo tako pomankljiva hrana vpljivala na njegov razvoj, ker je že tako pravi suhec. Razredničarka je s situacijo seznanjena.
Imela bi vprašanje, ali je osnovna šola dolžna po zakonu zagotoviti ustrezno prehrano za takšne otroke. Oziroma ali je to stvar njihove dobre volje. V vrtcu s tem nismo imeli nobenega problema.
Vesela bi bila če mi poveste kako imate to urejeno drugje. Hvala.
Mislim, da je šola dolžna poskrbeti za dietno prehrano.
Na šoli, kjer je moj otrok pač posebej skuhajo hrano, ki jo smejo otroci jesti glede na njihovo alergijo. Otroci prinesejo potrdilo zdravnika in na šoli jim potem uredijo tako, da tisto kar pač ne smejo jesti nadomestijo s čim drugim-nikoli ne ostanejo brez (npr. namesto mleka čaj, namesto sladke marmelade dobijo tisto z umetnimi sladili…), skratka neprimerno živilo je vedno nadomeščeno z ustreznim, ki ga otrok sme.
V tvojem primeru bi se obrnila najprej na ravnateljico, če ne bo šlo drugače pa celo na ministrstvo.
Se strinjam. V vrtcu niso dolžni poskrbeti za prehrano, saj vrtec ni obvezen, v šoli pa absolutno ja. Sestavite seznam živil, ki jih vaš otrok lahko uživa, kje se kupijo, pediater naj vam izda potrdilo, da naj upoštevajo vaš izbor.
Dolžni so kuhati posebej, tudi mojemu otroku že 3 leto, pa ni nobenega problema. V vrtcu pa žal ni bilo tako.
Srečno!