Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Ginekologija ABC ginekologije in porodništva Prehrana in počutje v nosečnosti

Prehrana in počutje v nosečnosti

Najprej naj vas lepo pozdravim.
Stara sem 29 let in tokrat drugič noseča in sicer 19 tednov. Naj povem, da sem že med prvo nosečnostjo veliko bruhala, tako da je bila moja teža ob zanositvi enaka tisti s katero sem šla rodit. Na srečo je bil sin dovolj velik in zdrav. (52 cm in 3450g).
Zdaj v drugi nosečnosti mi je spet zelo slabo in to me zelo moti, saj sem nenehno utrujena, mislim da že zaradi nenehnega bruhanja. Moja ginekologinja si tokrat ravno ne beli las zaradi tega, saj sem se do 16. tedna zredila za dva kilograma. No, potem sem tista dva kilograma izgubila, zdaj pa sem se v približno 10 dneh zredila kar 4 kg. Mislim, da to ni ravno najbolje. Apetit imam celo povečan, jem veliko sadja in zelenjave (največ jabolka in razne solate), mesa pa tako ali tako ne maram preveč. Skrbi me to, ker se izredno slabo počutim in sem nenehno utrujena. Celo tako, da mi je že opravljanje vsakdanjih opravil včasih prava muka. Poleg tega pa me že zdaj muči nespečnost. Vse to pa se v prvi nosečnosti ni dogajalo.
Zanima me, zakaj sem tako utrujena, zakaj taka slabost, saj včasih bruham kar 4 ali 5 krat na dan in zakaj tako močna utrujenost? Zanima me tudi, kako naj se nosečnica med nosečnostjo redi.
Verjetno sem zastavila preveč vprašanj, pa upam, da boste odgovorili vsaj na nekatera. Najlepša hvala!
Natalija

Draga Natalija,

“zmerno” bruhanje s slabostmi je v nosečnosti “normalen pojav”, če ne gre za pretirano izgubo tekočin s pojavom ketonov v urinu, kar dokazuje stradanje organizma. Bruhanje v nosečnosti pa ima lahko zelo različne razloge od katerih je same eden hormonsko stanje, pomembno pa vplivajo tudi okoliščine, v katerih se odvija nosečnost, torej psihična komponenta. V razloge za vaše bruhanje ne bova mogla prodreti po pošti, če pa vas skrbi “pravilna dinamika” pridobivanja telesne teže v nosečnosti, si odprite materinsko knjižico, to je tista mala modra knjižica, ki jo zagotovo nosete v posvetovalnico na strani, mislim da je še 10 in 11, kjer se pojavijo nekakšni diagrami. Na desni spodaj je diagram povečanja telesne teže. Na vodoravni črti (abscisi) so nanešeni tedni nosečnosti, na navpični (ordinati) pa pridobljeni kilogrami od začetka nosečnosti. toliko za orijentacijo. Prelistajte si še ostai del materinske knjižice, v kateri boste našli še marsikaj zanimivega in če vam kaj ne bo jasno kar vprašajte svojega ginekologa.

New Report

Close