prehrana doječe mame
Mojemu sinu škoduje, če jem stročnice in sojo, ker ga potem napenja. Čokolado pa jem že od začetka in mu ne škodi, pa tudi sam jo rad je zdaj, ko je star že eno leto.Sadje in ostalo zelenjavo pa sem jedla že od njegovega rojstva v zmernih količinah. Mislim pa, da je bistveno, da popiješ ogromno tekočine.Jaz jo spijem približno 4 litre na dan. Veliko sreče z dojenjem!
Zlato pravilo pri prehrani doječe matere je: ješ lahko vse, vendar zmerno. Razen če ugotoviš, da kakšna hrana otročku posebej škoduje. Take hrane se raje nekaj časa izogibaj. Če je otrok slučajno alergičen na mleko in mlečne izdelke, ga lahko zvija tudi zaradi tega. Poskusi se en teden vzdržati tovrstne hrane (šele po enem tednu se organizem prečisti). Lahko bo pomagalo, lahko ne. Pomembno je, da se prehranjuješ redno in da ješ polnovredno hrano, čim manj predelano (izogibaj se npr. konzervam, salamam, paštetam ipd.). Moj fantek absolutno ni prenesel, če sem jedla krompirjevo solato. Drugače pa opazuj otročka, pa boš videla, kaj ga napenja. Dobro je čim več piti, ni pa se ti treba siliti s pijačo. Telo ti bo že povedalo, kdaj potrebuje tekočno. Pij v glavnem vodo, sokove iz sveže stisnjenega sadja, razne juhe, čaj, izogibaj pa se gaziranih pijač, alkohola, kave… Niso prepovedani, koristijo pa tudi ne. Dobro je, če si na začetku vsakega dojenja pripraviš kozarec pijače, tako boš gotovo popila dovolj.
Veliko veselja pri dojenju, če te še kaj zanima, pa kar vprašaj.
Tinka
Te prav dobro razumem… mi smo zdaj že ven iz kolik. Stari smo pet mesecev in smo že pozabili, kaj je to zvijanje.
No, če bi še bila enkrat noseča, bi pa jedla vse od začetka, ker je tako ali tako vseeno.
Sicer sem pa dva meseca jedla kurje juhe, krompir in vsak dan sem spila in pojedla pet litrov kuhanega jabolčnega kompota… Kar naprej sem bial žejna…
Srečno!!!
ANITA