Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Ginekologija ABC ginekologije in porodništva Prehrana – beljakovine

Prehrana – beljakovine

Pozdravljeni,
Sem v 10 tednu nosečnosti. Do sedaj s težo nisem imela problemov.
Sicer sem preko zime pridobila nekaj kilogramov (pred zanositvijo). Vendar nisem prešla svoje normalne teže (glede na višino). Opravljam pisarniško, pretežno sedeče delo. Gibljem pa se zmerno.
Glede na velik pomen zdrave prehrane v nosečnosti – na pravilen razvoj plodu sem si na to temo nabavila več literature. Poleg splošnih smernic, da naj bo prehrana čimbolj pestra, vsebuje veliko sadja, zelenjave itd…, pa naj bi prehrana vsebovala tudi vsaj 36 kcl/kg telesne teže ter vsaj 56g beljakovin (izračunano na mojo težo 62 kg) v začetku nosečnosti, kasneje pa še nekaj več.
Tu pa nastopi problem: Ne samo, da pred nosečnostjo nisem seštevala kalorije
ter sem brez problema vzdrževala normalno težo. Sedaj pa seštevam kalorije in beljakovine in se s tem že resnično obremenjujem, teža pa mi je v prvih 8 tednih narasla za dobre 3 kg (telesne maščobe).
Zato me zanima ali je resnično potrebno zaužiti vsak dan “vsaj takšno “količino beljakovin in “vsaj takšno” količino kalorij – brez da bi se s tem škodilo razvoju plodu. Ali pa je možno (brez da se škodi plodu) nekoliko odstopiti od teh količin ter kot pri normalni zdravi prehrani jesti ko ti tekne in tisto kar ti tekne (seveda upoštevaje pri tem smernice zdrave prehrane).
Oziroma kakšna so še sprejemljiva odstopanja pri dnevnem zauživanju kalorij in beljakovin? Problem pri zauživanju beljakovin mi je v tem, da se mi pretežen del beljakovinske hrane odkar sem noseča zelo gnusi in mi je dejanski problem zaužiti takšne količine beljakovin (pa tudi kalorij), pa tudi maščoba se neverjetno hitro nalaga name (kar v prvih tednih ne koristi nikomur). Pri dnevnem zaužitju manj kot36 kcl/kg TT se poveča potreba po beljakovinah – zanima me če se teh 36kcl/kg TT računa od idealne telesne teže, normalne ali dejanske teže nosečnice? Ter v kolikor se zaužije nekoliko manj kalorij, kolikšna naj bo dneva poraba beljakovin, da se bo plod ustrezno razvijal?
Za vaše odgovore se vam vnaprej zahvaljujem.

Draga Nana,

v našem “podnebnem pasu” lahko jeste takorekoč vse po občutku. Glejte le , da ne jeste “za dva” kot to rade poudarjajo naše babice, ker je za enega popolnoma dovolj in nehajte šteti kalorije. Seveda koristi opustitev čistih sladkorjev, torej slaščic ter belega kruha in izogibanje konzervirani hrani ter močnim začimbam, predvsem velikim količinam soli, ostalo pa lahko s poudarkom na obilni tekočini jeste po mili volji.

New Report

Close