prehrana
lep pozdrav
do sedaj moj skoraj sedem mesečni sin ni užival mesa.sedaj sem prešla tudi na to prehrana,saj menim,da je potrebno uvesti čimveč različnih okusov.do sedaj sem mu dajala mlečne kašice,pa piškotke z babano,malo zelenjave in podobne stvari.najbolj mu grejo hippove kašice za lahko noč,čeprav za spanje ne pomagajo dosti,čeprav so nasitne,ker ponoči se vseeno zbuja.kako se meso naredi?a se ga pocvre,pa potem zmeša z rižem,se posoli?koliko krat dodajate gosto hrano vašemu dojenčku pri teh mesecih?in koliko bi moral pojesti,ker moj sinko ne poje prav dosti,mogoče za obrok dve ali tri velike žlice?sedaj mi joče moj sonček,pa moram it.
Meso sem največkrat kuhala, še najmanj svinjarije je, le da je potem mleti piščanček rahlo pust, zato sem mu dodala kako žlico kisle smetane – nasploh je veliko uporabljamo doma , kaj čmo, vpliv prekmurja. Soliš ne, sama sem rahlo solila vodo v kateri se je kuhalo meso, da je bilo bolj okusno. Najenostavnejše ti je, da skuhaš zelenjavno juho z mesom, potem pa meso in tudi seveda zelenjavico zmešaš z malo kuhanega krompirja ali riža. Čeprav ti moram povedati, da z izjemo riža, moj sine ni želel pomešanih okusov. Pri nas je na krožniku še sedaj posebej priloga, posebej meso in posebej zelenjava – ne mara čobodre, nikoli je ni maral. Kaj pa vem, ima pač svoje finte.
T.
Tudi jaz sem izboljšala okus s kakšno žlico kisle smetane in tudi ponavadi, za uvajanje, kuhala meso in zelenjavo skupaj, potem vse skupaj pretlačila z vilico in njam njam-pri nas bolj je bilo vse zmešano boljše je bilo. Ali pa sem meso cisto malo preprazila, zalila z malo vode, žlica kisle smetane,malo buck in za prilogo polento ali pa pire.To sta oba mlatila kot za stavo, da ne govorim o špinači, ki je še zdaj zakon.
Pa blitva!!!! Mi jo moramo poleti blanširati cele kupe, dati v zmrznovalnik, da jo potem on mlati pozimi. Jaz je ne maram – fuj bljek, ji že od otroških nog pravim bljutva, on pa je že od 8. mes. čisto zmešan. Mož si jo naredi s krompirjem in česnom, pa slednje malega nič ne moti, ga nič ne peče.
Včeraj popoldne sva si z možem na hitro naredila kosilo, ker je sine jedle malico v vrtcu, sem domnevala, da on ne bo. KO je videl, da bodo makaroni, je iz predala vzel svoj krožniček in se postavil zraven štedilnika: Sit, tudi papal makone. In je dobil pest kuhanih zmešanih le s tamar sirom, saj sva midva z možem jedla pesto (parmezan, česen, bazilika in olivno olje) in sem bila prepričana, da bo njemu premočno. No, končalo se je tako, da so makaroni s tamarjem romali v mačjo posodico, on pa se je priskledil k mojemu krožniku in mazal, kot da že dfva dni ni jedel.
Tako – vsi tisti nasveti o nezačinjeni hrani – hi,hi, mi pa mlatimo česen!
T.
Tudi jaz sem že kaj kmalu (pri obeh) ugotovila, da imata najraje tisto kar jemo “odrasli”, tako da nisem dolgo komplicirala pri kuhanju, manj sem solila in začinila, pa smo lahko vsi jedli. Zdaj pa imamo najraje, poleg špinače makarone s tuno (omaka iz sladke in kisle smetane) in riž na tisoč in en način. Prav užitek je kuhati za to mojo družinico, ki tako zelo rada papa vse kar jim skuham.
Tudi naš mali ima najraje začinjene omake, golaže, juhe ipd. Zadnjič mu je babica dala makarone brez omake pa je rekel: “Tole je pa babi zelo slabo skuhala”. Jaz sem mu v začetku vse posebej kuhala, da ne bo “premočno” zanj, pa se je potem tudi “priskledil” k meni ali možu. No seveda ni govora o kakšni pikantni hrani, samo normalno začinjeni. V vrtcu pa jim tako dajejo v hrano ogromno česna, kar seveda zavoham…
Pa dober tek.
Andrea
Ja, a ni fino??? Včeraj smo pekli lešnikove piškote – ne maram orehov – in je danes stopil skozi vrata igralnice v vrtcu in rekel, da je “ceraj pikote pekel”. Tako sem bila ponosna, da me je skoraj razgnalo. Zdaj pa grem po tega mojega pobalina, ker ga že malo pogrešam.
T.
P.S. Bom na zadnji stavek pomislila ob 23. uri, ko se bo še kar kobalacal po stanovanju, jaz pa bom s pogledom švrkala knjige na mizi. Mož je danes dežuren, tako da bo nič s pomočjo…
Ja, a ni fino??? Včeraj smo pekli lešnikove piškote – ne maram orehov – in je danes stopil skozi vrata igralnice v vrtcu in rekel, da je “ceraj pikote pekel”. Tako sem bila ponosna, da me je skoraj razgnalo. Zdaj pa grem po tega mojega pobalina, ker ga že malo pogrešam.
T.
P.S. Bom na zadnji stavek pomislila ob 23. uri, ko se bo še kar kobalacal po stanovanju, jaz pa bom s pogledom švrkala knjige na mizi. Mož je danes dežuren, tako da bo nič s pomočjo…
Tudi mi smo že kar navajeni na instant variante kosil, pa ne tiste iz vrečk, da ne bo pomote – če denimo skuhaš makarone ali špagete, zraven pa na trakce narežeš denimo piščančka, prepražiš na žlički olivnega olja (lahko tudi navadnega, če ti tisto ne diši), potem pa zraven k mesu vržeš še vrečko zmrznjene zelenjave – kakšne mešanice od igloja ali argo so prav fine in okusne. Sama imam rada svežo zelenj., a razen kakšne blitve ali brokolija vse skupaj predolgo traja, zato se takšnih bolj svežih in dolgotrajnih zelenjev najemo čez vikend.
Vse skupaj potem zaliješ z malo vode, podušiš 10 minut ali celo manj, dodaš kislo smetano in je! Ker imaš možnost menjavanje vrste mesa, pa zelenjkave in tudi priloge – riž, makaroni, pire krompir (najhitreje se skuha narezan na mini koščke, potem pa samo maslo in mleko gor) naša družinica ima rada tudi KUS_KUS – dobiš v vrečki, kuhanje traja manj kot 5 minut. Našla sem tudi pšenico – ne vem točno firme, a kuhana je v 25 minutah. Skratka, pri nas ful malo kompliciramo – včasih kuhamo šele ob 18. zvečer, ker smo pozno doma in ima mali to za večerjo – seveda v manjši količini.
Upam, da ti je kaj pomagalo!
Aja, še morda – različni polpeti, sojini, zelenjavni – jaz jih naredim kar na veliko potem pa posamično zmrznem in so hitro nared. Pa Iglo ima ene dobre zelenjavne (dve vrsti: špinačni so in cvetačni s sezamom)…
T.
Tudi zelenjavo si lahko pokuhaš ali zdušiš na veliko…in pospraviš v lončke, ko jih rabiš, pa samo – hopa iz skrinjice direkt na ponev…
Pri nas velikokrat kuhamo kar na gro. Nakuham nekaj različnih zelenjavnih juhic (naša mala je nora na juhice), pa kako mesno, potem pa kombiniram…nekaj samo juhic, nekaj z malo zelenjave, nekaj še z mesom, nekaj same pretlačene zelenjave…pa se, kadar je brzina v igri, vedno kaj najde 🙂
Pozdrav,
A.
Tudi pri nas je sedemmesecnica. Trenutno ima tri goste obroke dnevno poleg dojenja. Opoldne poskusam s sadjem (danes recimo spestana banana in malo navadnega jogurta), popoldne zelenjava in koscek perutnine skuhana v juhici, zmiksana, potem pa dodano riz, krompir ali mini dojencek makaroncki, pa malo smetane. To ima kar rada. Popoldne pa je zakon Fruchtzwerge, zdravo gor ali dol, to je edino, kar res poje z apetitom. Sicer pa ga ni cez dojenje…
Hvala obema – Tinkara in Andreja, da ne bo pomote, saj tudi sama poškušam kaj narediti že vnaprej in nato zmzniti, pa kaj ko je moj 2 letnik poln energije in neuničlji, na žalost pa živiva sama, tako, da mi zvečer velikokrat zmanjka energije za kuhanje, ko pa je potrebno narediti še toliko ostalih zadev.
Pa bova že nekako. Hvala še enkrat.
LP Tana