Najdi forum

LEP POZDRAV VSEM !

Mamice, vesela bi bila vaših mnenj! Moja hčerka je stara 13 mesecev in jo še vedno dojim. Poleg tega kot druge mamice pazim na svojo prehrano, še bolj pa na prehrano svojega otroka. Saj veste, veliko sadja in zelenjave, žitaric, jogurt in skuta, ribe, olivno olje…Sama mislim, da kakšen sladek priboljšek tu in tam ne škodi. Problem nastane ko mož pride domov in jo vzame v roke.Takoj ji ponuja kekse, kruhke,sir, čokolado… Zelo me moti, ker ignorira ves moj trud. Vsak večer se skregava, ker jo pred večerjo fila, potem pa mi mala noče jesti kar pripravim.Ko bi se vsaj spomnil in ji dal košček jabolka ali hruške, to pač nikoli.
Izhaja iz družine, kjer je prehrana katastrofa.Vsak dan na mizi svinjsko meso, brez tega za njih ni jela. Pa so že vsi debeli, relativno mladi in bolni !
Moti me ko prideta tast in tašča in zopet samo igram policaja v smislu:”ne ji dajat tega, ker bo sedaj jedla kosilo, ne čokolade, i.t.d.Ko sedejo k mizi se že začne, boš malo sireka, boš salamico, kakor da bi jaz otroku nič ne dala jesti.
Ko ni nikogar, mala točno ve kdaj je kosilo, kdaj malica, kdaj večerja. Pridno sedi v stolčku, gleda kartonke in je vse po vrsti.Ali mislite, da pretiravam ? Bi vi jedli oglodan taščin kornet, ki vam ga ponudi..jaz ga ne bi in ga tudi ne dovolim dajati mojemu otroku.

Z možem se denimo lahko pogovorita, da se sladkarij pred obrokom res ne je. To postavite kot družinsko pravilo, pa je! Potem tudi sorodniki ne smejo prekršiti tega!
Sicer pa sem pri sinovem enem letu tudi sama komplicirala glede sladkarij. Pa so ga babice navadile na čokolado in podobno. Pri nas doma imamo največkrat le navadne piškote, ki jih potem PO VEČERJI mali in mož še namakata v mleko in jih jesta za posladek – tako spravim vanj še malo mleka, a ne? Poleg tega pa je v hladilniku tudi Milch Schnitte, ki ga včasih poje kar namesto malice – v tem je mleko, med in seveda sladkarija, tako da je koza cela in volk sit.
dejstvo je, da ne glede na to, koliko boste vi hoteli obvarovati otroka pred nepravilno prehrano, jo bo slej ko prej nekje dobil. Kolegici je sedemletna punčka res jedla zdravo, potem pa je odkrila radosti hamburgerjev pri McDonaldsu. Od takrat vanjo drugega ne dobijo!
S sinčkom (2 leti) si zato včasih družinsko privoščimo kakšen greh, da potem tu ni slasti prepovedanega.
Se mi pa zdi, da morata tukaj oba z možem malo popustiti. On naj spoštuje dogovor o ne dajanju priboljškov pred obroki, ti pa po obroku, če otrok želi, dovoli tudi kako sladico. Otroka pa navadi na pranje zob, da ne bo kariesa. Ta se pojavi, če je sadje ali same sladkarije!
Tina

S prehrano je vedno križ. Moj sin je star 3 leta in pol in zadnje leto mu dovolim, da gre sam k tašči v spodnje nadstropje (žal živimo pod isto streho). Seveda ima tam samopostrežno v obliki poškotov, čokolade, bonbonov… Ponavadi nič ne pomaga, če tašči rečem, da naj mu ne daje vsega v neomejenih količinah, ker potem ne bo večerjal, ampak vse bob ob steno. Tudi če mu ne da na mizo, gre pa sam iskat. Zato ga ponavadi najmanj uro pred večerjo sploh ne pustim k njej.
Moja mami je drugačna in ima red, zato je sin nima preveč v čislih, čeprav je bil pri njej eno leto v varstvu in mu tudi ponudi kaj sladkega. Nima pa samopostrežnega dostopa.
Otroci že vedo, katerega lahko okoli prinesejo.

Postavi pravila o prehrani v hiši, in tega naj se držijo vsi, tako tvoj mož, njegovi starši in tudi ti.
V najslabšem primeru: ne kupuj in ne imej shranjene “slabe” hrane, to najbolj pomaga.

Joj Melanija saj se mi kar smiliš–dobesedno!!

Tašče so problem in vedno bodo. Tudi mi smo imeli isto. Z ženo sva enotna glede tega in res redko kupujeva sladkarije.
Seveda pri tašči je druga kadar pridemo na obisk otroci najprej obrnejo kje je čokolada. No na srečo je ona sestra in nekako ne dovoli pred kosilom nič sladkarij. In na srečo nas vidi 1x ali 2x na mesec.

Čisto drugače je pri moji mami saj živimo sicer v isti hiši vendar sta moja mami in oče spodaj in otroci imajo dostop do raznih čokolad, piškotov in lizik skoraj vedno. No so imeli dokler se nisem skregal z njima skoraj vsaki teden in sem dobesedno znorel, da če bosta to delala naj jih kar onadva vozita k zobozdravniku in jim dajeta za jest ker sem jaz potem tisti grdi ati ki je hud in kaj vem kaj še.
Seveda tako pri tašči kot pri mojih starših je goveje meso in razne salame na prvem mestu.
Veste kaj sem rekel vsem: ČE IMATE OTROKE TAKO RADI KOT PRAVITE JIM DAJTE TISTO KAR JE ZDRAVO ZA NJIH. To povej tudi možu, da če ima otroka rad mu naj da raje tisto kar ščiti zobe in ne uničuje. Saj je znano, da dalj časa ima otrok mlečne zobe – boljše bo imel stalne.

Sploh pa vam priporočam knjigo z naslovom: HOČEŠ BITI ZDRAV? PROČ S KUHINSKIM LONCEM od HELMUTA WALKMAIER-ja
Ne kupujte tudi tiste Milch Schnite, ker je sama umetna čorba. BERI-ADITIVI
Mi to poskušamo čeprav je to zelo teško spremeniti stare navade.

Upam, da sedaj mož spoštuje vaše prizadevanje.
LEP DAN VSEM Franci

New Report

Close