prehod Aptamil – kravje mleko
Pozdravljene,
zanima me kdaj ste začele svojim otročičkom dajati kravje mleko?
Moj je star 8 mesecev, pije Aptamil 3, stekleničke pa še vedno steriliziramo…
Vem, da so priporočila, naj do 1 leta ne bi dajali kravjega mleka, zanimajo pa me vaše praktične izkušnje…
Naj stekleničke še vedno steriliziran ali je dovolj, če so oprane v pomivalnem stroju?
Kakšno kravje mleko ste dale najprej? Alpsko? Navadno? Z manj maščobe ali z več?
Hvala za odgovore in lep pozdrav!
Draga Nani
Tudi mene je to zanimalo, saj imam 4mes. starega Mihca, ki ga polno dojim, vendar bi mu čez nekaj časa rada ponudila kakšno mlečno jed, ki jih by the way sama obožujem. Naredila sem “anketo” med mamicami, ki jih poznam. Pravijo, da so svojim otročkom po 6 mes dale sveže 3,2 mleko z nekaj vode.
Tudi jaz bom tako, saj mi okus adaptiranih vrst mleka no všeč – vem pa da so potrebni.
Pozdravček. Simona
Pri nas se je sistem dojenja postavil na glavo ob mojem nenadnem odhodu v bolnico. Petra, takrat stara 5 mesecev in pol, je takrat zaradi nuje, in ker nisem imela dovolj stisnjenega mleka v zmrzovalniku, prvič ponoči dobila umetno mleko. Zgrožena ga je popila nekaj šele v tretjem poskusu, pa še tega verjetno le zato, ker je bila hudo lačna, in le toliko, da je bila osnovna lakota potešena. K sreči sem jo potem dobila k sebi v bolnico, kjer sva bili skupaj tistih nekaj dni. Ker sem se za svoje mleko s tekočino precej trudila (kar okoli 5, 6 litrov dnevno sem je ponavadi spila), je bil pravi šok, ko telo cca. 36 ur ni dobilo nobene tekočine in nobene hrane. Kljub temu, da sem si jo pogosto pristavljala, pravega ritma nisva več ujeli. Zato smo takrat začeli poskušati z umetnimi mlekci in kašicami, ki pa jih je vse po vrsti vztrajno zavračala. Komaj sva dočakala tistih dopolnjenih 8 mesecev, ki nekako veljajo za najnižjo priporočeno starost dojenčka, ko mu lahko ponudimo kravje mleko. Takrat smo počasi tudi začeli dodajati razredčeno mleko. Do devetega meseca sva tako kombinirali: najprej sem jo podojila, potem sem ji ponudila še dodatek po steklenički. Kravje mleko ji je bilo takoj všeč, alergij ni bilo (že pred osmim mesecem smo uvedli jogurte in skuto), tako da je to bilo pravo olajšanje za vse. V devetem mesecu je začela zavračati dojko in po mesecu neuspešnega poskušanja sva žal v celoti prekinili z dojenjem in nadaljevali samo še s kravjim mlekom, takrat že nerazredčenim prekuhanim 3,2 svežim mlekom. Nekako po prvem letu pa smo sveže mleko zamenjali kar za alpsko, kar je precej bolj udobno.
Stekleničke smo pri nas nehali redno prekuhavati nekako ob dopolnjenem prvem letu (občasno jih še vedno), oprane v pralnem stroju pri najvišjih temperaturah (70°C) pa naj bi tako veljale za sterilizirane, vsaj tako sem, mislim, prebrala v Aventovih brošuricah.
Tudi našm otrok je do dopolnjenega 8 meseca pil Aptamil, nato smo prešli na pomurkino mleko v prahu. Naš pediater nam je svetoval, naj s tem mlekom nadaljuejomo do doponjenega enega leta (oz. ker smo v tujini, kjer ni nadzora nad navadnim mlekom, naj z mlekom v prahu nadaljujemo do dopolnjenih 18 mesecev). Odsvetoval nam je alpsko mleko (oz. vsa trajna mleka), ker bi naj bila to po kvaliteti najslabša mleka, ki so predelana iz navadnega mleka (ki mu dostikrat preteče rok trajana), zapakirana v lepo embalažo in zato tudi ustrezno dražja. Pravi, da je najbolj kvalitetno sveže mleko (predelano sveda). Toliko v razmislek.
Prijateljica je prešla z aptamila na kravje mleko pri sedmih mesecih. Njena tašča je zdravnica, in kolikor vem, se vedno posvetuje z njo. Moja sestra je približno pri tej starosti prešla na mleko v prahu. Sama imam šestinpolmesečno hčer. Zaenkrat se še ne morem odločiti, da bi prenehala s pikomilom.
lp aja
Jaz sem dojila do 5. meseca, ker se je hči slabo redila, smo morali dodajati tudo Milumil, vendar se je težko privadila stekleničke, zelo sem se mučila da mi je pojedla 100ml.
Z gosto hrano smo potem vse rešili.
Kravje mleko-domače sem imela na voljo doma, vendar ga nisem dajala hčerki do 18 meseca, potem sem ji včasih naredila razredčeno.
Mnenje o škodljivosti enega in drugega mleka mi je malo smešno.
Pred 30 leti ni bilo nobene druge možnosti kot kravje mleko z vodo ali čajem, potem je prišel socializem in je bilo moderno da mame niso dojile, niso smele, ampak je bilo na voljo mlaeko v prahu z raznimi vprašljivo zdravimi dodatki.
Danes pa je najbolje seveda dojiti, kar je tudi prav. Če pa ne gre, to sem izkusila na lastni koži, se je pa potrebno odločiti glede na potrebe otroka.
Nekateri otroci prenesejo kravje mleko in ravno tako zrastejo, drugi ne pokusijo nikakeršnega mleka in sem celo govorila z mamo, ki je dajala malčku že zelo zgodaj juhice in krompir, ker mleka ni maral nobenega…
Dvomom v tako mogočno kvaliteto prilagojenih nadomestkov. Seveda pa ne pravim da je kravje najbolše-saj je vendar za teličke in ne za ljudi, pa ga vseeno že stotine let uporabljamo.
Potrebno je upoštevati lastno mnenje.
Lep pozdrav in blagor mamam, katerih otroci pridno jedo…