Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Ginekologija Nosečnost in obporodno obdobje prehlajen dojenček

prehlajen dojenček

Na tem forumu sem prvič, zato se že v naprej opravičujem, če je bilo vprašanje že obdelano.
Moj pet in pol mesečni dojenček je namreč že kak teden prehlajen (kašlja in teče mu iz noska). Do sedaj sem ga izključno dojila, pediatrinja pa mi je svetovala, naj mu dodajam tudi čaj, da bo dobil čim več tekočine, ker se bo s tem sluz redčila. Kaj vi menite o tem, kakšen čaj mi svetujete in kako in kdaj naj ga dam? Če že, najbrž po dojenju? Po žlički, steklenički ali avent lončku?
Pa še to! Naš dojenček ob dojenju zelo dobro napreduje (8kg, 69cm) in pije podnevi pribljižno na 3 ure, ponoči pa 1x.

Tale čaj je čisto izven mojega koncepta, zato prosim za nasvet.

hvala

mojca

Draga Mojca,
težko vam svetujem, ker nisem zdravnica in nasvetu vaše pediatrinje ne morem oporekati, saj drži. Verjamem, da ste v dilemi in da je dodajanje čaja izven vašega koncepta. Čaj lahko ponudite dojenčku v času prehlada, nato pa se lahko dojite tudi po starem. A ponudite ga po žlički, da ne bi prišlo do sesalne zmede. Res je, da v času bolezni telo potrebuje več tekočine. Ne vem pa ali vam je pediatrinja predlagala kakšen poseben zeliščni čaj, ki deluje na telesne sluznice ali je za to pomembna le tekočina sama. Če je pomembna le tekočina, bo enako dobro tudi, če boste dojili pogosteje. Zelo zanimivo je namreč dejstvo, da dojke pri tvorbi mleka proizvedejo posebno vrsto protitelesa kot odgovor na neko novo nevarnost za otrokovo zdravje, tudi če potrebni specifični imunoglobulin ni bil prisoten v materini krvi. Ko je dojenček izpostavljen neki novi klici, se prične niz reakcij. Ko sesa, mogoče tudi pogosteje kot ponavadi, saj se ne počuti dobro, začnejo dojke proizvajati primeren imunoglobulin in ga kot zaščitni element preko mleka pošlje otroku. To je sistem “specializiranega programiranja” doječe matere, ki proizvaja protitelesa po naročilu za tiste klice, ki grozijo otroku. Otrok “izda naročilo”, mati “sprogramira” celice in “dostavi” ustrezna protitelesa.

Odkritje dinamične in neposredne vloge, ki jo ima dojenje pri zaščiti pred boleznimi, pojasni kako lahko otroci, v času, ko so dojeni, preživijo v okuženem okolju. Ta prednost dojenja, ki je na žalost bolj očitna, ko dojenja ni, je resnica, ki jo moderni svet vse bolj ceni.

Prijazen pozdrav! Karmen Mlinar, svetovalka za dojenje pri La Leche League International <http://www.dojenje.net>

New Report

Close