Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Bolezni srca in ožilja Kardiologija prehitro bitje srca

prehitro bitje srca

Pozdravljeni.

Imam težavo, ki me zelo skrbi. Moja punca ima problem s prehitrim bitjem srca, ki se pojavlja v različnih obdobjih. Enkrat dvakrat mesečno, ali pa tudi
na nekaj mesecev. Stara je 23 let in mogoče za svoja leta malo pretežka. Približno 88 kg na 175 cm višine. Problem, ki se pojavlja, je v nenadnem prehitrem bitju srca. Pravi, da se začne kot rahla utrujenost, in nekakšno tiščanje v predelu sapnika oz. vratu. Nato pa srce začne biti kot ponorelo. Ob tem jo spremljata rahla vrtoglavica in pa bolečine v glavi, včasih tudi rahla bolečina v levi strani prsi. To se dogaja tudi sedaj ko to pišem. Zjutraj je imela pritisk 128/108/170, sedaj nekaj ur kasneje pa 113/88/178. Torej še zmeraj nenormalen utrip srca. Pravi pa da, se drugače počuti vredu. Srce se ji umiri včasih po nekaj minutah, včasih pa lahko traja tudi po cel dan.Ne vem kako ji pomnagati, ker nikakor noče na pregled. Naj povem samo še to, da ima zelo pogoste glavobole in da na ta račun poje kar precej analgetikov, kar se mi pa ne zdi vredu.

Lp. Iztok

Iz vsebine posta povzemam, da ima bolnica napade hitrega bitja srca, ki jih sicer lahko imajo tudi ljudje z zdravim srcem.

Svetujem pregled pri kardiologu. Za pregled se ne mudi. Morda bi rešil problem že osebni zdravnik.

Če sem pravilno tolmačil podatek o krvnem tlaku, so bile izmerjene vrednosti zgornjega (sistoličnega) tlaka 170 oziroma 178 mmHg in diastoličnega tlaka 108 in 88 mmHg. Vrednosti so nekoliko visoke (normalno pod 140/90 mmHg). Zato priporočam, da si bolnica še večkrat kontrolira tlak, ko nima napada hitrega bitja srca in gre z izvidi na pregled k osebnemu zdravniku.

Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.

Lep pozdrav! prim. Boris Cibic, dr. med. Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije www.zasrce.si

Se opravičujem, morda sem narobe zapisal, 170 in 178 je bil srčni utrip.
Zgornji tlak je bil 128, spodnji 108 in 113 zgornji 88 spodnji.

Lep pozdrav.

Ti problemi se mi zdijo zelo podobni mojim. Podobne probleme sem imela nekaj mesecev, zbujala sem se skoraj vsako noč vsaj enkrat, ker mi je srce tolklo kot zmešano. In enako kot pri tvoji punci, se je včasih pomirilo že v nekaj minutah, včasih pa je trajalo tudi po več ur. Podnevi tega niti nisem tako občutila, ponoči pa zelo. Bila sem pri osebni zdravnici, h kardiologu ni bilo treba. Izvid ščitnice je bil v redu, na ekg izvidu pa je pisalo “sinus tachycardia otherwise normal ekg”.

To se menda kar pogosto pojavi pri ženskah okrog 30, seveda pa tudi pri drugih. Tule si lahko več prebereš:

Stvar ni nevarna za življenje, je pa zelo zoprna, ker te pošteno prestraši. Če prav razumem, srce deluje normalno, samo prehitro bije, ker je en živec, ki bitje srca uravnava, preveč občutljiv (vzrok, zakaj do tega pride, ni znan!).
Ta problem lahko mine sam od sebe, lahko pa se vleče dalj časa, kot pri meni. Vsega sem bila že pošteno naveličana, ker sem slabo spala ali pa komaj upala zaspati, ker sem se bala, kaj bo spet. Zdaj sem dobila tablete (ravno začela), ki utrip umirjajo in zaenkrat delujejo zelo dobro. Po dolgem času spet normalno prespana noč.

V glavnem, tvoja punca se nima kaj bati zdravnika (kot sem rekla, vzrok problema ni znan, se pa da pomagati). Jaz sem samo dala kri in naredili so mi ekg. No, edino to je, se mi zdi, da zdravniki ne verjamejo kaj radi, da je ta problem resničen. Zato je pametno, da gre na pregled takrat, ko ima probleme, da bo ekg ujel povišan utrip. Vsekakor se mi zdi (sploh če ima napade že dolgo), da se je bolje odločiti za tablete, ki lahko hitro pomagajo, kot pa čakati , kdaj (če) se bodo napadi sami od sebe nehali pojavljat.

Pozdravljeni,
prebral sem na internetu, da obstajajo neke zelo dobre tablete iz Francije, ki samo znižajo srčni utrip in ne povzročajo stranskih učinkov, kakor jih beta blokerji. Ali vi poznate te tablete?
Za odgovor se vam vnaprej zahvaljujem.
Bozo

Tablete se imenujejo “Procoralan” in vam jih izbrani zdravnik lahko predpiše na recept socialnega zavarovanja.

Lep pozdrav! prim. Boris Cibic, dr. med. Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije www.zasrce.si

New Report

Close